Ελλάδα

Ο Παπαδόπουλος απαντά στην επίθεση του Τσελέντη: «Απαράδεκτο, σαχλαμάρες»

Ο Παπαδόπουλος απαντά στην επίθεση του Τσελέντη: «Απαράδεκτο, σαχλαμάρες» Φωτογραφία: FACEBOOK
Απάντηση στην επίθεση που δέχθηκε από τον Άκη Τσελέντη έδωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλωντας στον Σωτηρη Μπεσκο και στον Talkradio 989 χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την εν λόγω ανάρτηση, ενώ έκανε λόγο για «σαχλαμάρες».

Η κόντρα μεταξύ των δύο σεισμολόγων ξέσπασε με αφορμή το λάθος που έγινε σε ό,τι αφορά το μέγεθος της δόνησης που σημειώθηκε ανατολικά των Στροφάδων λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ.

Αρχικά, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε ότι η πρώτη δόνηση ήταν 5,6 Ρίχτερ, αλλά αργότερα διόρθωσε το λάθος καθώς επρόκειτο για σεισμό της τάξεως των 4,3 και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εξηγούσε τι είχε συμβεί.

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε σε δηλώσεις του στο dnews το λάθος και ακολούθησε ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στην οποία αναφερόταν σε «γνωστό λασπολόγο», «δήθεν καθηγητή σεισμολογίας, συνταξιούχο φυσιογνώστη, πρώην υπάλληλο του Γεωδυναμικού», δίχως να τον κατονομάζει.

«Δεν θα το πούμε; Έχει την αντίληψη κάποιος ότι πρέπει να το κρύψουμε; Επί μισή ώρα υπήρχε αυτό το πρόβλημα μέχρι να διορθωθεί», είπε αρχικά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος στο Talk Radio, ερωτηθείς για την αντίδραση του Άκη Τσελέντη.

«Εκείνοι που χειρίζονται το σύστημα θα έπρεπε να είναι πιο ψύχραιμοι και να το εξηγήσουν, όχι να βρίζουν εμένα επειδή ανέφερα ότι υπήρχε αυτό το πρόβλημα. Απαράδεκτο», συμπλήρωσε.

Ο σεισμολόγος σημείωσε ότι είπε αυτό που έπρεπε να πει «κάθε έντιμος επιστήμονας». «Δεν αναφέρει το όνομά μου, γιατί δεν το τολμάει», σχολίασε, αναφερόμενος στον κ. Τσελέντη, ενώ χαρακτήρισε κακή τακτική το «να προσπαθεί κάποιος να δικαιολογήσει τις δικές του ευθύνες επιτιθέμενος σε άλλους».

«Όταν κάποιος συμπεριφέρεται σαν τη γατούλα, σκαλίζει για να καλύψει, δεν λύνει το πρόβλημα», ανέφερε σε άλλο σημείο των δηλώσεών του.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Είναι σαχλαμάρες»

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει και την αναφορά του Άκη Τσελέντη σε προβλέψεις του. «Μιλά ο άνθρωπος που έχει κάνει προβλέψεις για όλη την Ελλάδα και αν συμβεί κάποιο γεγονός θα βγει και θα μας πει ότι το πρόβλεψε. Πριν ένα χρόνο μου πήρε πέντε μήνες να ηρεμήσω τη Θήβα που μίλαγε για 7 Ρίχτερ», έγραψε ο σεισμολόγος στην ανάρτησή του.

«Είναι σαχλαμάρες», απάντησε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Όποιος μου βρει πρόβλεψή μου για τη Θήβα ή αλλού να έρθει να μου τη δείξει», συμπλήρωσε.

«Έχουμε πολλά προβλήματα»

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν χθες με τους δύο σεισμούς, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος παρατήρησε ότι υπάρχουν «πολλά προβλήματα» στο Αστεροσκοπείο, σχολιάζοντας πόσος χρόνος χρειάστηκε για να διορθωθεί το λάθος με την πρώτη δόνηση.

Αρχικά σημείωσε ότι ορθώς βγήκε προειδοποίηση για τσουνάμι, για τον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ. «Ταυτόχρονα δεν υπήρχε δεύτερος σεισμολόγος, πρωί Παρασκευής, να κάνει τη διόρθωση του πρώτου σεισμού που είχαν αντιληφθεί ότι ήταν λάθος; Τι ακριβώς συμβαίνει στο Αστεροσκοπείο; Δεν έχουν καν προσωπικό; Για να φτιαχτεί η προειδοποίηση για το τσουνάμι χρειάζεται ένα άτομο. Ένα άλλο μέλος του προσωπικού θα μπορούσε ταυτόχρονα να επιλύσει το θέμα του λανθασμένου σεισμού. Άρα έχουμε πολλά προβλήματα», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το πώς προέκυψε το πρόβλημα, εξήγησε ότι πρόκειται για εγγενή αδυναμία του λογισμικού, που έχει επισημανθεί ξανά. «Αν δεν μπορούν να διορθώσουν αυτή την εγγενή δυσκολία, θα τους έλεγα ας πάρουν ένα λογισμικό από την Ιαπωνία», συμπλήρωσε.

«Δεν είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ήταν ο κύριος σεισμός»

Σε ό,τι αφορά στον σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν είναι ακόμα απόλυτα βέβαιος ότι ήταν ο κύριος.

«Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, διότι έχουν γίνει αρκετοί ας του πούμε τυπικά μετασεισμούς, όχι πάρα πολλοί και κυρίως δεν έχουν σημαντικά μεγέθη, κανείς δεν έχει ξεπεράσει τα 4 (Ρίχτερ). Αυτό είναι ένα στοιχείο επιφύλαξης», εξήγησε.

Πάντως, διευκρίνισε ότι ακόμα κι αν δεν επρόκειτο για τον κύριο σεισμό και σημειωθεί κάποιος πιο ισχυρός, «είναι μακριά στη θάλασσα, στον Κυπαρισσιακό κόλπο και αυτό δημιουργεί μια απόσταση ασφαλείας από τις κοντινότερες κατοικημένες περιοχές».