Διεθνή

Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει καθηκόν να απαντήσει στο Ιράν - Και αυτό θα κάνουμε

Διάγγελμα Νετανιάχου: Το Ισραήλ έχει καθηκόν να απαντήσει στο Ιράν - Και αυτό θα κάνουμε Φωτογραφία: EPA/ SARAH YENESEL
Είναι «ντροπή» που ο Εμανουέλ Μακρόν ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, είπε ο Νετανιάχου.

Το Ισραήλ θα ανταποδώσει ως οφείλει στην επίθεση του Ιράν διαβεβαίωσε πριν από λίγο σε διάγγελμά του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες πυραύλους εναντίον μας σε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις στην ιστορία. Καμία χώρα στον κόσμο δεν θα δεχόταν μια τέτοια επίθεση, ούτε το Ισραήλ θα την δεχτεί. Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να απαντήσει σε τέτοιες επιθέσεις, και αυτό πρόκειται να κάνουμε» είπε μεταξύ άλλων.

{https://twitter.com/netanyahu/status/1842631521070669937}

Ο Mπενιαμίν Νετανιάχου σε ανάρτησή του αναφέρει ότι αυτό είναι ένα μήνυμα για τον Μακρόν. Είπε ότι είναι «ντροπή» που ζητά να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ.

Μακρόν: Να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ

«Έχουμε εκφραστεί ομόφωνα υπέρ μιας άμεσης και διαρκή κατάπαυση του πυρός και έχουμε δηλώσει τη δέσμευσή μας για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή», είπε νωρίτερα ο Εμανουέλ ο Μακρόν στους δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει διεθνή διάσκεψη για την υποστήριξη του Λιβάνου τον Οκτώβριο. Νωρίτερα είχε ζητήσει να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, το οποίο έχει επικριθεί για τη διεξαγωγή της επιχείρησης αντιποίνων του στη Γάζα.

«Νομίζω ότι σήμερα, προτεραιότητα είναι να επιστρέψουμε σε μια πολιτική λύση, να σταματήσουμε να παραδίδουμε όπλα για μάχες στη Γάζα», είπε ο Μακρόν στο τηλεοπτικό δίκτυο France Inter, προσθέτοντας ότι η Γαλλία δεν στέλνει όπλα στο Ισραήλ.

IDF: Θα απαντήσουμε όπως, όπου και όταν αποφασίσουμε

Νωρίτερα και o εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει στην επίθεση στο Ιράν «τη στιγμή που θα αποφασίσουμε».

«Ο τρόπος με τον οποίο θα απαντήσουμε σε αυτή την επαίσχυντη επίθεση θα είναι όπως, όπου και όταν θα αποφασίσουμε, σύμφωνα με τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας», είπε ο Ντάνιελ Χαγκάρι σε δήλωση που μεταδόθηκε, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters. .
Ο Χάγκαρι πρόσθεσε ότι δύο αεροπορικές βάσεις που χτυπήθηκαν στην επίθεση παραμένουν ωστόσο πλήρως λειτουργικές και κανένα αεροσκάφος του Ισραήλ δεν υπέστη ζημιές.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ακόμα ότι 440 μαχητές της Χεζμπολάχ έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο το βράδυ της Δευτέρας. Ανάμεσά τους 30 διοικητές. Η Χεζμπολάχ δεν έχει πει πόσα από τα μέλη της έχουν σκοτωθεί.

Παράλληλα, ο Χαγκάρι ανακοίνωσε πως ο ισραηλινός στρατός έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού ενόψει της επετείου της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023.

«Αυτή την εβδομάδα θα τιμήσουμε την επέτειο του πολέμου και της 7ης Οκτωβρίου. Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει της ημέρας αυτής», λόγω του φόβου για επιθέσεις που επιδιώκουν να διαπράξουν μαχητές, δήλωσε ο Ντάνιελ Χαγκάρι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.