Ελλάδα

«Μπαρουταποθήκες» και φέτος τα δάση της χώρας - «Ανύπαρκτα» τα σχέδια για τις πυρκαγιές

EUROKINISSI EUROKINISSI
Τα δασαρχεία είναι υποστελεχωμένα και χωρίς αρμοδιότητες

Η παντελής έλλειψη διαχειριστικών σχεδίων των δασών στην Ελλάδα, τα έχει καταστήσει «μπαρουταποθήκες», ενώ όπως «έδειξαν» οι πρώτες φετινές πυρκαγιές, μπαίνουμε στην αντιπυρική περίοδο, χωρίς σχέδια. 

Όπως αναφέρει στο Dnews, ο δασολόγος και μέλος του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, Γιώργος Καρέτσος, αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση των δασικών υπηρεσιών και αλλαγή του «δόγματος» της κατάσβεσης πυρκαγιών της Πυροσβεστικής, δεν πρόκειται οι φετινές πυρκαγιές, να αντιμετωπιστούν με οργανωμένο σχέδιο και η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δραματική.

«Δεν υπάρχει σχέδιο για τη διαχείριση των ελληνικών δασών εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η διαχείριση ενός δάσους, δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, αλλά η διαχείριση της ξυλείας και του εμπορίου, της βιομάζας κλπ.
Στα περισσότερα δάση δεν υπάρχουν διαχειριστικές μελέτες. Μόνο στα δάση που έχουν κάποιο οικονομικό ενδιαφέρον. Στα υπόλοιπα που είναι και τα πιο ευαίσθητα στις πυρκαγιές, δεν υπάρχουν.
Θα πρέπει από τα δάση να αφαιρείται ένας όγκος βιομάζας, αφού και κάποια επαγγέλματα που έχουν να κάνουν με τα δάση, έχουν εγκαταλειφθεί. Δεν υπάρχουν πλέον παραδοσιακοί βοσκοί, ούτε μικροί καλλιεργητές και γεωργοί, η δραστηριότητα των οποίων, δεν άφηνε μεγάλη ποσότητα βιομάζας στα δάση. Η βιομάζα «διευκολύνει» την επέκταση της φωτιάς.

Η συσσωρευμένη βιομάζα, έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη ποσότητα οργανικής ουσίας, που είναι «διαθέσιμη», προς καύση. Δεν υπάρχει έτσι τρόπος ανάσχεσης μίας πυρκαγιάς, αφού δεν διακόπτεται η βλάστηση, δεν υπάρχουν γραμμές άμυνας. Έτσι η πυρκαγιά καίει τα πάντα, χωρίς να υπάρχουν περιοχές ανάσχεσής της», αναφέρει ο κ. Καρέτσος, που σημειώνει επίσης ότι θα έπρεπε η λειτουργία των δασαρχείων να είναι διαφορετική.

«Οι πρώτες φωτιές έδειξαν ότι δεν είμαστε έτοιμοι για την κατάσβεση των φετινών πυρκαγιών. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο δόγμα της πυροσβεστικής. Η πυροσβεστική, αντιμετωπίζει μία πυρκαγιά, στα όριά της και στα όρια του ασφάλτινου δικτύου. Δεν μπαίνει μέσα στη φωτιά, δεν γνωρίζει πώς είναι δομημένο το κάθε δάσος και που θα πρέπει να δημιουργήσει τις γραμμές άμυνας. Αυτό το ξέρει το κάθε δασαρχείο, αλλά δεν έχει προσωπικό.

Αν υπήρχαν υπάλληλοι, θα ήταν μέσα στα δάση, θα έκαναν καθαρισμούς, θα άνοιγαν τα μονοπάτια, θα έβαζαν σημάνσεις και τεχνικά έργα. Αυτή ήταν η δουλειά των δασαρχείων. Από τη στιγμή που τους αφαιρέθηκε αυτό τι να κάνουν. Διακινούν μόνο έγγραφα. Η πρότασή μας, ήταν οι δασικές υπηρεσίες να κάνουν το χειμώνα αυτές τις δουλειές. Να ξέρει κάθε δάσος πολύ καλά», μας λέει.

Ο κ. Καρέτσιος αναφέρει στο Dnews, ότι η κατάσταση φέτος, στα δασαρχεία είναι χειρότερη από πέρσι.

«Η πραγματικότητα φέτος στα δασαρχεία, είναι χειρότερη από πέρσι. Έχουν φύγει πολλοί υπάλληλοι, που όμως δεν έχουν αντικατασταθεί. Δεν γίνονται προσλήψεις. Είναι υποστελεχωμένα τα δασαρχεία.
Η δασικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα, όπως θα έπρεπε, να είναι οι πρώτες που επεμβαίνουν, αλλά και δίνουν τις σχετικές οδηγίες, για την ανάσχεση μίας πυρκαγιάς. Για να μπορεί να το κάνει αυτό, πρέπει να μπορεί να εποπτεύει τα δάση. Αν έχει δύο δασολόγους και τρεις δασοφύλακες, δεν μπορεί να εποπτεύσει 400.000 στρέμματα δάσους.

Για παράδειγμα σας αναφέρω ότι όταν υπηρετούσα στο δασαρχείο της Πάρνηθας, υπήρχαν 8 δασολόγοι, άλλοι τόσοι δασοπόνοι και πάνω από δέκα δασοφύλακες. Είμασταν συνολικά πάνω από 60 άτομα. Τώρα υπάρχουν ελάχιστοι υπάλληλοι, για όλη την Πάρνηθα» καταλήγει.