Ελλάδα

Μπαρουταποθήκες τα ακαθάριστα οικόπεδα: Πινγκ πονγκ ευθυνών Δήμων, Δασαρχείων και κατοίκων

Μπαρουταποθήκες τα ακαθάριστα οικόπεδα: Πινγκ πονγκ ευθυνών Δήμων, Δασαρχείων και κατοίκων
Το χάος με τα ακαθάριστα οικόπεδα συνεχίζεται και όπως φαίνεται κανείς δεν είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Βραδυφλεγείς βόμβες αποτελούν τα όσα διαδραματίζονται με φόντο τα ακαθάριστα οικοπέδα τους τελευταίους δύο μήνες σε ημιαστικούς και περιφερειακούς κυρίως δήμους ενόσω η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν τις ιδανικές συνθήκες για να  μετατρέπουν σε προσάναμμα για την εκδήλωση πυρκαγιών.

«Βραδυφλεγείς βόμβες» τα ακαθάριστα οικόπεδα - Εκπνέει η προθεσμία

Πολλοί ιδιοκτήτες οικοπέδων έπραξαν ώς όφειλαν, καθάρισαν τα οικόπεδά τους, αλλά οι Δήμοι αδυνατούν να περισυλλέξουν τα ξερά κλαδιά και τα βλάστικά υπολείμματα λόγω αδυναμίας εξεύρεσης μηχανημάτων φόρτωσης αλλά και χώρων εναπόθεσής των βλαστικών. 

Εξίσου προβληματική στην εξίσωση είναι και η εμπλοκή του Δασαρχείου καθώς χρειάζεται ειδική άδεια για καθαρισμό οικοπέδων που γειτνιάζουν με δάση ή είναι εντός δάσους, όπως επίσης και για δημοτικά οικόπεδα με αρμοδιότητα του δασαρχείου. Μ΄άλιστα οι Δήμοι είναι κατηγορηματικοί μέχρι πού φτάνει η αρμοδιότητά τους. Όπως τονίζουν ο εκάστοτε δήμος δεν μπορεί να επέμβει σε δασικές εκτάσεις παρά μόνο εάν πάρει έγκριση από το δασαρχείο.

Για να μην αναφερθούμε και στο πρόβλημα εξέρευσης του οικοπέδου στην πλατφόρμα για να δηλωθεί ο καθαρισμός. Για την υποβολή δήλωσης στην πλατφόρμα απαιτείται ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), ο οποίος, ωστόσο, δεν υπάρχει για όλα τα οικόπεδα της χώρας, καθώς δεν είναι λίγα αυτά που εξακολουθούν να μην είναι εγγεγραμμένα στο Κτηματολόγιο. Αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει τον ΚΑΕΚ του οικοπέδου του, θα πρέπει να τον βρει μέσω συντεταγμένων στον διαδραστικό χάρτη της πλατφόρμας. Ομως, ειδικά σε αγροτοδασικές περιοχές η εύρεση του οικοπέδου στον χάρτη δεν είναι απλή υπόθεση – πόσω μάλλον αν ο ιδιοκτήτης δεν έχει άμεση επαφή με το οικόπεδο, αλλά πρόκειται για περιουσία που έχει κληρονομήσει, σε περιοχή μακριά από τον τόπο κατοικίας του κ.ο.κ.

Πρόβλημα προκαλεί και η παράταση που δόθηκε μέχρι τις 30 Ιουνίου, καθώς αν δεν παρέλθει η ημερομηνία αυτή οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα να παρέμβουν αυτεπάγγελτα και να δώσουν λύση καθαρίζοντας τα οικόπεδα εκείνων που αδιαφορούν.

Ωρολογιακή «βόμβα» τα ακαθάριστα οικόπεδα σε περιοχές υψηλού κινδύνου για πυρκαγιές

Η κ. Έμυ Κροκίδη, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νέου Βουτζά «Η Πρόοδος» μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις πρωτοβουλίες του συλλόγου και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Η καταστροφή του περιβάλλοντος κατά 95% μετά την φωτιά του 2018 είναι ζήτημα ζωής και θανάτου. Έρχεται λοιπόν αυτή η υπουργική απόφαση, που είναι πυροσβεστική διάταξη, από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, η οποία λέει να καθαριστούν τα ξερά χόρτα και κλαδιά και να απομακρυνθούν. Αυτό είναι σεβαστό και όλοι οφείλουμε να το κάνουμε αυτό. Το καινούριο φέτος είναι πως τα δηλώνουν, και αν δε το δηλώσεις ή το δηλώσεις ψευδώς, τρως πρόστιμο. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει κατά τη διάρκεια όλης της αντιπυρικής περιόδου. Φοβισμένοι οι ιδιώτες αλλά αδιάφοροι για το περιβάλλον έρχονται και με μπουλντόζες και άλλα βαρέα οχήματα, μπαίνουν στα οικόπεδα, τα ισοπεδώνουν και ξεριζώνουν τα πάντα, ενώ είναι υποχρεωμένοι να κόψουν μόνο τα ξερά χρόνια και κλαδιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκτός από το κακό που κάνουν στο έδαφός τους, το οποίο το χειμώνα θα φύγει – γιατί δεν υπάρχει ριζικό σύστημα στις πυρόπληκτες περιοχές – το χώμα και το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικό. Είναι μικρά δενδράκια, πολλές αγριελιές γύρω στα 45 εκατοστά», υπογράμμισε η κ. Κροκίδη.

Ο δήμαρχος Παιανίας, Ιωάννης Μάδης μίλησε στο MEGA και τόνισε πως, «δυστυχώς υπάρχει και η έλλειψη στα συνεργεία οπότε οι περισσότεροι παίρνουν έναν χωματουργό με ένα βαρύ όχημα και να υφίσταται τέτοια καταστροφή το περιβάλλον. Δεν χρειάζεται να το κάνουμε «γυαλί», μόνο τα ξερά χόρτα, αυτά που έχουν σπάσει από τις χιονοπτώσεις, και μία αποψίλωση κάτω. Ο κάθε ιδιοκτήτης φοβάται το κάθε δασαρχείο που θα έρθει μπορεί να του πει ότι επειδή έχει δέντρα είναι δασικό. Γενικά υπάρχει πρόβλημα με το Δασαρχείο και τους ιδιοκτήτες. Με την μόνη διαφορά ότι μιλάμε για περιοχές πολεοδομημένες. Να κάνει τον καθαρισμό ο ιδιοκτήτης αλλά να μην κόψει και τα δέντρα. Δεν θα προλάβουμε να καθαρίσουμε μέχρι τοα τέλη Ιουλίου. Χρειαζόμαστε και την συμβολή της Περιφέρειας. Πολλές φορές καλύπτονται δρόμοι από τις σωρούς χόρτων».

«Δεν προβλέπονται πρόστιμα – κάτι το οποίο εμείς ζητάμε – για την καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές. Όλοι οι ιδιώτες που επιθυμούν να κόψουν δέντρα σε οικόπεδα εντός σχεδίου είναι υποχρεωμένοι να βγάλουν άδεια χαμηλής κλίμακας από την Πολεοδομία. Αν δε το κάνουν, είναι παράνομοι», συμπλήρωσε η κ. Κροκίδη.