Ελλάδα

Αστυνομικά τμήματα χωρίς αστυνομικούς και οι πολίτες σε θέση ανασφάλειας

Αστυνομικά τμήματα χωρίς αστυνομικούς και οι πολίτες σε θέση ανασφάλειας Φωτογραφία: INTIME
Αδύνατη καθίσταται υπό τις παρούσες συνθήκες η ομαλή λειτουργία των αστυνομικών τμημάτων εξαιτίας της υποστελέχωσης ή της κάλυψης νευραλγικών θέσεων, όπως αυτή του αξιωματικού υπηρεσίας, από άπειρους αστυνομικούς υπαλλήλους.

Πολλά τμήματα στην Αθήνα, όπως στα Εξάρχεια, την Ομόνοια, την Κυψέλη, στα κάτω Πατήσια, στην Αγ. Λαυρας κτλ, αναγκάζονται σιωπηρά να κλείνουν τις πόρτες στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας έως τις 6 το πρωί και μόνο σε πολυ έκτακτες περιπτώσεις εκείνες τις ώρες επιτρέπουν σε πολίτες να εισέλθουν, ιδίως όταν πρόκειται για ζητήματα ενδοοικογενειακή βίας όπως συνέβη το βράδυ της περασμενης Δευτέρας με την Κυριακή Γρίβα που δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφο της στους Αγίους Ανάργυρους.

Το επίσης ανησυχητικό είναι οτι οι εξωτερικοί φρουροί είτε προέρχονται από τις ταξεις των δοκιμών ή έχουν πειθαρχικές - ποινικές καταδίκες και έχουν υποβαθμιστεί υπηρεσιακά. Επίσης υπάρχουν και οι 1.200 της πανεπιστημιακης αστυνομίας που υποτίθεται ότι εκπαιδεύτηκαν για να επιτηρούν τα ακαδημαϊκά ιδρύματα αλλά μετά την εγκατάλειψη του συγκεκριμένου σχεδίου εστάλησαν στην πρώτη γραμμή!

Σε όλες δε ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες και τα δημόσια κτίρια, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στον Άρειο παγο, σε υπουργεία, οργανισμούς, σε αστυνομικές διευθύνσεις ακόμη και στην ΓΑΔΑ, οι υπηρετούντες στην υποδοχή και την ταυτοποίηση έχουν κατά βάση παραπτωματικο παρελθόν, όπως βέβαια και ο 47χρονος υπαρχιφύλακας. Και επειδή βάσει του Δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα δεν απολύονται παρά μόνο αν έχουν διαπράξει ανθρωποκτονίες ή συμμετέχουν στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος κτλ., παραμένουν έως ότου συνταξιοδοτηθούν στον ίδιο βαθμό (σε αν και όχι πάντα).

Νομικό πλαίσιο

Τώρα όσο αφορά στο νομικό πλαισιο που δεν τηρήθηκε με την άτυχη Κυριακή, στο σχετικό εγχειρίδιο της ΕΛΑΣ αναφέρεται σαφώς ότι:

«Η ενδοοικογενειακή βία τιμωρείται από τις διατάξεις του ν. 3500/2006… είναι έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα». Άρα το μόνο προαπαιτούμενο είναι η στοιχειώδης λογική για να καταλάβει ο επιφορτισμένος με τέτοια καθήκοντα αξιωματικός θα έπρεπε να παρέμβει αποφασιστικά αφού προστατεύεται και από τον νόμο.

Επίσης αναφέρεται ότι: «Τα ποινικά αδικήματα των άρθρων 312«Σωματική βλάβη αδυνάμων ατόμων», 330 «Παράνομη βία» και 333«Απειλή» του Ποινικού Κώδικα (Ν.4619/2019 όπως τροποπ. Ν.4855/2021), τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο την ενδοοικογενειακής βίας, εφαρμόζονται ως ειδικά, στα περιοριστικά αναφερόμενα πρόσωπα, ήτοι ανήλικο ή σε πρόσωπο που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του, εφόσον τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται υπό την επιμέλεια ή την προστασία του δράστη βάσει νόμου, δικαστικής απόφασης ή πραγματικής κατάστασης, συνοικούν με τον δράστη ή έχουν μαζί του σχέση εργασίας ή υπηρεσίας, σύζυγο κατά τη διάρκεια του γάμου και σύντροφο κατά τη διάρκεια της συμβίωσης».

Και τέλος, εντάσσονται περαιτέρω: «ανεξάρτητα από το εάν υπάρχει συγκατοίκηση οι σύζυγοι, πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με σύμφωνο συμβίωσης, γονείς και συγγενείς πρώτου και δευτέρου βαθμού εξ αίματος ή εξ αγχιστείας και τα εξ υιοθεσίας τέκνα τους καθώς και οι μόνιμοι σύντροφοι και τα τέκνα τους, κοινά ή ενός εξ’ αυτών, οι τέως σύζυγοι, τα μέρη συμφώνου συμβίωσης που έχει λυθεί και οι τέως μόνιμοι σύντροφοι…». Δηλαδή, το 28χρονο θύμα περιγράφεται με ακρίβεια στις εμπίπτουσες περιπτώσεις.