Ελλάδα

Ανησυχία για νέο πύρινο εφιάλτη στη χώρα: Πάνω από 2.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ιεράπετρα

Ανησυχία για νέο πύρινο εφιάλτη στη χώρα: Πάνω από 2.000 στρέμματα έγιναν στάχτη στην Ιεράπετρα Φωτογραφία: radiolasithi
Εικόνες που προκαλούν θλίψη άφησε πίσω της η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί του Σαββάτου βόρεια του οικισμού του Μαύρου Κόλυμπου στην Ιεράπετρα.

Ανησυχία προκαλεί η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε χθες στην Ιεράπετρα - φωτιά που γρήγορα έλαβε μεγάλες διαστάσεις και απείλησε οικισμούς, οδηγώντας μάλιστα και στις πρώτες εκκενώσεις με «112».

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το radiolasithi, το Εργαστήριο Τηλεσκόπισης του ΙΤΕ - με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων -  κατέγραψε μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου 2.000 στρέμματα να γίνονται στάχτη στο Μαύρο Κόλυμπο.

Στις δορυφορικές εικόνες απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το δασάκι του Κουτσουρά.

φωτια λασιθι

Σημειώνεται πως από το βράδυ του Σαββάτου η εικόνα ήταν σαφώς βελτιωμένη με ορισμένες μόνο ενεργές εστίες στην περιοχή και έντονες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, το πρωί της Κυριακής η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, ενώ αντιμετώπιζονται και οι τελευταίες διάσπαρτες εστίες στην ευρύτερη περιοχή της έναρξης της πυρκαγιά.

Από το πρωί ενεργούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς 186 πυροσβέστες με 38 οχήματα της πυροσβεστικής υπηρεσίας, όπως και 14 πεζοπόρα τμήματα. Παράλληλα συνδράμουν εθελοντές όπως και οχήματα ΟΤΑ.

Σημειώνεται πως σε γενική επιφυλακή τέθηκαν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες στην περιφέρεια Κρήτης έως και την Τρίτη 9 Απριλίου.

{https://www.facebook.com/watch/?v=2117951798570170}

Ανησυχία στην Πολιτική Προστασία

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο το Σάββατο εκδηλώθηκαν 71 δασικές πυρκαγιές - αριθμός πολύ μεγάλος για την εποχή αν σκεφτεί κανείς ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι πως το Σάββατο ο Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε δύσκεψη με ομάδα μετεωρολόγων και στη συνέχεια συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου - με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αντικείμενο οι ισχυροί άνεμοι που θα πνέουν σήμερα, αλλά και Δευτέρα και Τρίτη σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας με αποτέλεσμα τον κίνδυνο για την ταυτόχρονη εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τις προγνώσεις των μετεωρολόγων ισχυροί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο, στην Αττική, τη Βοιωτία, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο ισχυροί άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ καθιστώντας την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη για την έναρξη πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου συμμετείχαν η ηγεσία του Υπουργείου και του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και περιφερειάρχες/ εκπρόσωποι των Περιφερειών Πελοποννήσου, Αττικής, Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Για τις παραπάνω περιοχές αποφασίστηκε όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας να είναι ετοιμότητα επιπέδου κατάστασης 4 (υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς), που σημαίνει ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θα είναι σε επιφυλακή, στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πραγματοποιούν περιπολίες, ενώ σε ετοιμότητα θα είναι και οι ομάδες ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ. Από την πλευρά της η ΕΛΑΣ θα προχωρήσει σε αποκλεισμούς δρόμων που οδηγούν σε δασικές εκτάσεις όπου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία.

Οι Περιφερειακές Ενότητες θα έχουν σε ετοιμότητα τις εθελοντικές ομάδες οι οποίες θα πραγματοποιούν περιπολίες, τις υδροφόρες καθώς και τα μηχανήματα έργου προκειμένου να συνδράμουν εφόσον χρειαστεί για διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.