Ελλάδα

Οι εξαγγελίες για δύο νέα θαλάσσια πάρκα και η εμπλοκή με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Οι εξαγγελίες για δύο νέα θαλάσσια πάρκα και η εμπλοκή με τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο
Ενόψει της διοργάνωσης στην Ελλάδα του 9ου διεθνούς συνεδρίου για τους ωκεανούς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη θεσμοθέτηση δύο νέων μεγάλων εθνικών θαλάσσιων πάρκων: Τι σημαίνει αυτό για τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Στο πλαίσιο του 9ου διεθνούς συνεδρίου «Our Ocean Conference» - και σύμφωνα με τις επίσημες εξαγγελίες της - η ελληνική κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει 20 δεσμεύσεις, κάποιες άμεσες και άλλες με ορίζοντα υλοποίησης έως το 2030.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται κι η άμεση θεσμοθέτηση δύο μεγάλων, εθνικών θαλάσσιων πάρκων, ένα στο Ιόνιο και ένα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με το ΥΠΑΑΤ, τα δύο πάρκα θα είναι από τα μεγαλύτερα στη Μεσόγειο, ενώ για την επιτήρησή τους θα αξιοποιηθεί υπερσύγχρονο σύστημα παρακολούθησης, με drones, ραντάρ, δορυφόρους και σκάφη, σε πραγματικό χρόνο. Για το φιλόδοξο αυτό project θα χρησιμοποιηθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και θα ενισχυθεί θεσμικά ο ρόλος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Τελικός σκοπός είναι η επέκταση των Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, προκειμένου να καλύπτουν το 30% της θάλασσάς μας, ενώ έως το 2030 στο 10% των θαλασσών δεν θα επιτρέπεται η επαγγελματική αλιεία.

Τι σημαίνει αυτό για τις εξορύξεις στο Ιόνιο

Το νέο θαλάσσιο πάρκο στο Ιόνιο περιλαμβάνει τη θαλάσσια ζώνη της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, από την Κεφαλονιά έως τα Αντικύθηρα, ακολουθώντας νοητά τη γραμμή της ελληνικής τάφρου.

Εντός της ζώνης, επομένως, περιλαμβάνεται και το περίφημο μπλοκ «10» - η έκταση που έχει παραχωρηθεί για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

Όπως σημειώνεται σε κοινή ανακοίνωση που συνυπογράφουν εννέα περιβαλλοντικές οργανώσεις - με σημαντική δράση στη χώρα - η δέσμευση της κυβέρνησης για την ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας βιοποικιλότητας απαιτεί την αποσαφήνιση και εξειδίκευση κρίσιμων σημείων - όπως τα όρια των περιοχών, το θεσμικό καθεστώς τους και οι επιτρεπόμενες χρήσεις.

«Το πλέον καυτό θέμα, στην περίπτωση του Ιονίου, αφορά στις συμβάσεις παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων που έχουν συναφθεί στην περιοχή.

Η απαγόρευση των άκρως επιβαρυντικών αυτών δραστηριοτήτων θα είναι μια αναγκαία και ενδεδειγμένη - τόσο με περιβαλλοντικούς, όσο και με καθαρά οικονομικούς όρους - πολιτική πρωτοβουλία.

Δεν νοείται άλλωστε, θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή με εξορύξεις υδρογονανθράκων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

exorixeis

Αυτό εν πολλοίς σημαίνει πως είτε η κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει «πράσινες» τις σχετικές δραστηριότητες στο Ιόνιο είτε σκοπεύει να τις «παγώσει». Τρίτη επιλογή στην πραγματικότητα δεν υπάρχει.

«Το πάρκο είναι μεγαλύτερο από οποιοδήποτε οικόπεδο εξορύξεων. Συνεπώς ανάλογα με την εξέλιξη των αποφάσεων που θα πάρουμε για τους υδρογονάνθρακες και τις επιστημονικές μελέτες που θα προηγηθούν (σσ. για τη δημιουργία του πάρκου) , θα δούμε τι θα γίνει», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί - πως όπως επισημαίνεται και από τις οργανώσεις - ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ανακοινώσει και στο παρελθόν αντίστοιχες δεσμεύσεις για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, «οι οποίες δυστυχώς παραμένουν μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτες».