Ελλάδα

Οι δήμοι αρνούνται την εφαρμογή της έκθεσης πυροπροστασίας ακινήτων

EUROKINISSI EUROKINISSI
Νωρίτερα δόθηκε από το υπουργείο νέα παράταση εφαρμογής των εγκυκλίων

«Στα κάγκελα», βρίσκονται οι δήμαρχοι όλης της χώρας, με τον τρόπο που το υπουργείο Περιβάλλοντος, χειρίζεται το θέμα της πυροπροστασίας των οικισμών μέσα και κοντά σε δασικά οικοσυστήματα, την εφαρμογή του οποίου, μεταθέτει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), οι δήμαρχοι, χαρακτήρισαν «απόλυτο παραλογισμό», το νομοσχέδιο και τον τρόπο εφαρμογής του. Όπως ειπώθηκε, το αρμόδιο υπουργείο, νομοθέτησε ένα «έκτρωμα», έναν χρόνο πριν, χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν δήμο και τώρα ήρθε να «πετάξει το μπαλάκι» στην Αυτοδιοίκηση.

Πολλοί δήμαρχοι, ανέφεραν ότι το σχέδιο του υπουργείου, για την έκδοση Εκθέσεων Επικινδυνότητας Πυροπροστασίας, από τους δήμους, είναι ανεφάρμοστο. Επεσήμαναν δε, ότι επιχειρείται η μετατόπιση ευθυνών, στην περίπτωση μεγάλων πυρκαγιών, το καλοκαίρι που έρχεται. «Δεν θα καούμε ούτε εμείς, ούτε οι πολίτες μας, επειδή κάποιοι που δεν έχουν εκπονήσει κανένα σχέδιο, θέλουν να μας μεταφέρουν την πολιτική και ποινική ευθύνη», αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Αναμένεται, αργότερα μέσα στην ημέρα, απόφαση της ΚΕΔΕ για το ζήτημα, στο οποίο θα αναφέρεται η άρνηση των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να αναλάβουν τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχέδιου, ενώ θα υπογραμμίζεται και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη, για τη νομιμότητα των ερμηνευτικών εγκυκλίων.

Νωρίτερα σήμερα, με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Εσωτερικών, σχετικά με την εφαρμογή του «Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων», δόθηκαν παρατάσεις:

-Για τα υφιστάμενα κτίρια, το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και η Τεχνική Έκθεση με τα συνοδευτικά τους στοιχεία, υποβάλλονται από τον εξουσιοδοτημένο διαχειριστή έως την 10η Μαΐου 2024. Ο ιδιοκτήτης του ακινήτου υποβάλλει τη δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας μέχρι την 10η Ιουνίου 2024.

-Για τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το Έντυπο Αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την Τεχνική Έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η Μαΐου 2024.