Market Maven

Η επιχειρηματική σύμπραξη Νότη Μηταράκη – Δημοσθένη Στασινόπουλου, η Attica Bank και η δωρεά του ΙΣΝ στα ΟΥΚ

Η επιχειρηματική σύμπραξη Νότη Μηταράκη – Δημοσθένη Στασινόπουλου, η Attica Bank και η δωρεά του ΙΣΝ στα ΟΥΚ
Επιχειρηματική σύμπραξη

Ο πρώην υπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης τολμά και ρισκάρει σε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα. Η THE ALLIANCE NET IKE, η εταιρεία που ο Νότης Μηταράκης έχει από κοινού με την ιατρό σύζυγό του Δρ. Μαρία Δουρίδα και η οποία έως σήμερα δραστηριοποιούταν στην παροχή υπηρεσιών σε Ανώνυμες Εταιρίες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ), στην παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, στην έκδοση βιβλίων, στην αγοραπωλησία ακινήτων και στην παροχή υπηρεσιών ιδιωτικής εκπαίδευσης, πλέον μπαίνει και στο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας. Βλέπετε στις 13 Ιουνίου 2024 η THE ALLIANCE NET IKE κατέστη συνιδιοκτήτης και ιδρυτικό μέρος της Athens 23 ΙΚΕ, εταιρείας που συστάθηκε με σκοπό την παροχή υπηρεσιών εστιατορίων, γευμάτων, εκμίσθωσης ακινήτων, διαχείρισης ακινήτων, και συναφών με την εστίαση και φιλοξενία δραστηριοτήτων.

Η THE ALLIANCE NET IKE του κ. Μηταράκη κατέβαλε 2.000 ευρώ μετρητά και έλαβε 2.000 εταιρικά μερίδια που αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της Athens 23 ΙΚΕ. Το υπόλοιπο 90% των μετοχών της νεοσυσταθείσας επιχείρησης ανήκει στην εταιρεία DS Hospitality Holdings Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, η οποία κατέβαλε 18.000 ευρώ μετρητά και έλαβε 18.000 εταιρικά μερίδια. Η DS Hospitality Holdings, εταιρεία που συστάθηκε το 2022 για να παρέχει υπηρεσίες εταιρειών χαρτοφυλακίου (holding) και να μετέχει στο κεφάλαιο επιχειρήσεων, συστάθηκε από την S-ONE Hospitality Holdings Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία, μια ακόμη holding εταιρεία που ανήκει στον επιχειρηματία Δημοσθένη Στασινόπουλο, γνωστό ιδιοκτήτη εστιατορίων που έχει την τελευταία δεκαετία αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες.

Ο «επιβλέπων» Στουρνάρας

Πως γνώρισε το Δημοσθένη Στασινόπουλο ο Νότης Μηταράκης δεν το γνωρίζουμε. Αυτό που γνωρίζουμε είναι πως ο Γιάννης Στουρνάρας, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, που ήταν ο επιβλέπων καθηγητής στη διδακτορική διατριβή που εκπόνησε πρόσφατα ο Δρ. πλέον Νότης Μηταράκης στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του University of Nicosia γνωρίζει καλά, ήδη από τον Οκτώβριο του 2017, το Δημοσθένη Στασινόπουλο.

Βλέπετε η εταιρεία Nostira στην οποία συμμετείχε ο κ. Στασινόπουλος είχε απασχολήσει εποπτικά την Τράπεζα της Ελλάδος στη βάση του πορίσματος που είχε εκπονηθεί για την υπόθεση Libra – Τράπεζα Πειραιώς. Πτυχές της υπόθεσης αυτής που αφορούν σε ελληνικές, κυπριακές και ιρλανδικές εταιρείες παραμένουν ανοικτές, παρά την αρχειοθέτηση της εισαγγελικής δίωξης στην Ελλάδα λόγω της μη υποβολής έγκλησης από την Διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μηταράκης τα γνωρίζει αυτά και προφανώς έχει κάνει το επιχειρηματικό του due diligence.

Gentlemen's Club

Για το ποιο θα είναι το concept που θα αναπτύξει η Athens 23 ΙΚΕ γίνεται μια κάποια σπέκουλα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως θα ανοίξει ένα εστιατόριο με πρωτοποριακή κουζίνα στο κέντρο της Αθήνας. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως η Athens 23 ΙΚΕ θα αναπτύξει ένα Traditional Gentlemen's Club στο κέντρο της Αθήνας, που δεν θα έχει τίποτα να ζηλέψει όπως τα αντίστοιχα club του Λονδίνου, τα οποία προσφάτως επανήλθαν στη μόδα λόγω της σειράς Bridgerton του Netflix.

Τα παραδοσιακά «ανδρικά» κλαμπ του Λονδίνου – που πλέον δέχονται και γυναίκες μέλη- είναι ιδιωτικά κοινωνικά κλαμπ που αρχικά ιδρύθηκαν από και για άντρες της βρετανικής ανώτερης τάξης τον 18ο αιώνα. Αυτά τα κλαμπ χρησίμευαν ως χώρος για να χαλαρώσουν τα μέλη, να επιμορφωθούν, να δικτυωθούν και να απολαύσουν διάφορες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Πολλά εξ αυτών των κλαμπ έχουν πλούσια ιστορία και έχουν διαδραματίσει ρόλο σε πολιτικά και κοινωνικά γεγονότα. Τα πλέον διάσημα κλαμπ περιλαμβάνουν το White's, το Reform Club και το Athenaeum Club. Από ότι καταλαβαίνουμε (από τις ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες), η ελληνική εκδοχή του Gentlemen's Club δεν θα αποβλέπει στο να είναι μια παραλλαγή της Αθηναϊκής Λέσχης, αλλά κάτι ακόμη πιο exclusive.

Η Attica Bank

Έως το απόγευμα της Παρασκευής 5 Ιουλίου, οπότε εξέπνευσε η προθεσμία που είχε θέσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του στρατηγικού επενδυτή, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), της Attica Bank και της Παγκρήτιας Τράπεζας, οι υπογραφές δεν είχαν πέσει. Η συμφωνία για την ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank και τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, ώστε να δημιουργηθεί ο πέμπτος τραπεζικός πόλος στη χώρα, έχει πολλές πτυχές, κάτι που οδήγησε τους συμβούλους του ΤΧΣ να ζητήσουν πρόσθετο χρόνο. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας αναφέρουν πως η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να αναμένεται εντός της εβδομάδας. Δεν πρέπει ωστόσο να εκπλήξει κανέναν εάν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναστείλει σήμερα τη διαπραγμάτευση της μετοχής της Attica Bank.

Το Ίδρυμα Νιάρχος και τα ΟΥΚ

Το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος (ΙΣΝ) προχώρησε προ ήμερών σε μια γενναιόδωρη δωρεά ύψους 900.000 ευρώ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η εν λόγω δωρεά, θα χρηματοδοτήσει την ανακατασκευή της κολυμβητικής δεξαμενής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ). Με τον τρόπο αυτό τιμά την 67η ιστορία της ΔΥΚ. Υπενθυμίζεται πως μετά την είσοδο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε μια στρατηγική πρωτοβουλία, στέλνοντας ομάδα αξιωματικών και υπαξιωματικών στις ΗΠΑ για εκπαίδευση στις υποβρύχιες καταστροφές. Στόχος ήταν να καταστούν ικανοί να εκτελούν προαποβατικές επιχειρήσεις.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1957, ιδρύθηκε η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος. Η αποστολή της ήταν η εκπαίδευση προσωπικού στις υποβρύχιες καταστροφές για την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Στόλου. Το 1958, η Σχολή αναδιοργανώθηκε και μετονομάστηκε σε Διοίκηση Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα το Ναυτικό Οχυρό Σκαραμαγκά, όπου βρίσκονται και οι σημερινές εγκαταστάσεις. Τον επόμενο χρόνο μετονομάστηκε σε Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ), διατηρώντας αυτή την ονομασία μέχρι το 2002, οπότε και αναβαθμίστηκε σε Επιχειρησιακή Διοίκηση (ΔΥΚ) του Αρχηγείου Στόλου.

Αποποίηση Ευθύνης

Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στη στήλη Market Maven προσφέρονται προς τους επισκέπτες/τριες/χρήστες/τριες της αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς, δεν δύνανται σε καμιά περίπτωση να εκληφθούν ως προτροπή, προσφορά, άποψη ή σύσταση της στήλης για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρεογράφου και δεν συνθέτουν νομική, φορολογική, λογιστική, ή επενδυτική συμβουλή ή υπηρεσία σχετικά με την αποδοτικότητα ή καταλληλότητα οποιουδήποτε χρεογράφου ή επένδυσης. Κατά συνέπεια, δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.