Ελλάδα

«Κατεδαφίζεται» το μπόνους στα ύψη οικοδομών

«Κατεδαφίζεται» το μπόνους στα ύψη οικοδομών
Σφοδρές αντιδράσεις για το μπόνους στο ύψος των οικοδομών. Και ο Δήμος Κηφισιάς προχωρά σε μερική αναστολή των νέων αδειών που κάνουν χρήση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού.

Καταπέλτης είναι το ΣΤΕ για το μπόνους στα ύψη κτιρίων με μια απόφαση που θέτει σειρά ζητημάτων σχετικά με τις οικοδομικές άδειες. Το μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, με το οποίο σηκώνονται ξαφνικά πολυκατοικίες πάνω από το επιτρεπτό ύχος φαίνεται ότι είναι όχι μόνον αντισυνταγματικό, αλλά και αντίθετο στην κοινοτική νομοθεσία να λαμβάνονται μέτρα που οδηγούν σε άκρατη ενίσχυση της δόμησης χωρίς προηγούμενη μελέτη. Το συγκεκριμένο μέτρο οδηγεί σε πλήθος προβλημάτων, όπως η επιδείνωση του προβλήματος κατοικίας, η δημιουργία κύματος κατεδαφίσεων μονοκατοικιών και άλλα.

Μετά τους Δήμους Αλίμου και Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης, σε μία τεράστια προσπάθεια έχει επιδοθεί από τις πρώτες ημέρες που ανέλαβε καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή στο Δήμο Κηφισιάς, με επικεφαλής τον Δήμαρχο, Βασίλη Ξυπολυτά, ώστε να μπει φρένο στα απαράδεκτα ψηλά κτήρια που ανεγείρουν αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες εκμεταλλευόμενοι συνδυαστικά διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού (ΝΟΚ) οι οποίες είναι αμφίβολης συνταγματικότητας και εντελώς επιβαρυντικές για το περιβάλλον.

Ο νέος οικοδομικός κανονισμός με διάφορα «τρικ» δίνει «μπόνους» ύψους και όγκου σε κτίρια εφόσον λαμβάνουν μέτρα στο όνομα της «εξοικονόμησης ενέργειας». Με τον τρόπο αυτό αναπτύσσεται δόμηση που ξεπερνάει τον Συντελεστή Δόμησης καθώς επίσης και το ύψος που κανονικά ισχύει για την περιοχή. Το αποτέλεσμα είναι η βαθιά αλλοίωση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, η προσβολή της πολεοδομικής μορφής της Κηφισιάς και της Νέας Ερυθραίας και κατ’ επέκταση, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης.

Τα κίνητρα αυτά του ΝΟΚ, έχουν προκαλέσει τις αντιδράσεις δημάρχων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) που ζητούσε να μη χορηγούνται αδιακρίτως και ειδικά σε περιοχές που καλύπτονται από Ειδικά Προεδρικά Διατάγματα άδειες με τον νέο οικοδομικό κανονισμό.

Στα πρώτα στάδια του οικοδομικού κανονισμού, το 2012, δεν είχαν παρουσιαστεί έντονα προβλήματα και ο λόγος ήταν ότι οι προβλέψεις για την δόμηση ήταν συγκεκριμένες και στοχευμένες και δεν φαινόταν τότε, η ζημιά που θα έκανε στις πόλεις. Είχε μάλιστα θεσμοθετηθεί σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης η οποία είχε δημιουργήσει και οικοδομική κρίση με πολύ μικρό κατασκευαστικό και επενδυτικό ενδιαφέρον.

37 αλλαγές στον οικοδομικό κανονισμό

Σταδιακά από τότε μέχρι σήμερα ο οικοδομικός κανονισμός τροποποιήθηκε περίπου 37 φορές. Τροποποιήσεις οι οποίες ξεκίνησαν από το ΥΠΕΝ και έφτασαν πολλές φορές και στη Βουλή με νομοθετικές ρυθμίσεις οι οποίες προέβλεπαν αλλαγές σε πρόσθετο ύψος και νέα έμμεση και άμεση δόμηση αλλοιώνοντας το αρχικό μέτρο και το πνεύμα του νόμου, οδηγώντας σε κτίρια που δημιουργούν δραματική υποβάθμιση του οικιστικού περιβάλλοντος πόλεων που εδώ και δεκαετίες είχε προσεχθεί και διαφυλαχθεί.

Το ΥΠΕΝ έφτιαξε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση για να δώσει ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο. Θέσπισε κάποια μπόνους όμως οι κατασκευαστές δυστυχώς κάνουν κατάχρηση και σωρευτική χρήση αυτών των μπόνους ώστε να οδηγούμαστε τελικά στο αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο θεσπίστηκαν. Δηλαδή όταν κάποιος κατασκευάζει με τις διατάξεις του ΝΟΚ σε ένα οικόπεδο που έχει δόμηση νόμιμη 300 τ.μ. και με τα μπόνους και τα τρικ διπλασιάζει την επιφάνεια της οικοδομής, δημιουργούνται πολύ υψηλά κτίρια. Έτσι λοιπόν σε μια περιοχή με ήπια δόμηση ξεπετάγονται ξαφνικά τεράστια κτίρια που υποβαθμίζουν το οικιστικό και φυσικό περιβάλλον καθώς και την αξία της περιοχής. 

Το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις για επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ και παρέπεμψε το ζήτημα, στην κρίση της ολομέλειας του ΣτΕ, λόγω μείζονος σημασίας.

Η κατάσταση στην Κηφισιά

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Κηφισιάς έως το τέλος Φεβρουαρίου 2024, βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 388 αιτήσεις για έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του ΝΟΚ ενώ ήδη έχουν ανεγερθεί πολλές εκατοντάδες τερατόμορφα κτίρια τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο τη μερική αναστολή των νέων αδειών που κάνουν χρήση του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού. Η πρόταση του αυτή, ψηφίστηκε ομόφωνα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Κηφισιάς.