Ελλάδα

Ο «θρόνος του Ξέρξη» από ψηλά και η ιστορική ελιά της Όρσας, ηλικίας 2.500 ετών

Ο «θρόνος του Ξέρξη» από ψηλά και η ιστορική ελιά της Όρσας, ηλικίας 2.500 ετών Φωτογραφία: UPSTORIES
Στο Πέραμα, στην κορυφή του όρους Αιγάλεω σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία βρίσκεται ο θρόνος του Ξέρξη.

Οι διαχειριστές του λογαριασμού UpStories, απεικόνισαν σε ένα βίντεο, το σημείο από όπου εικάζεται ότι ο Πέρσης αυτοκράτορας, Ξέρξης παρακολούθησε την ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Τότε η περιοχή ονομαζόταν Αμφιάλη και σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, ο Ξέρξης παρακολούθησε τη συντριπτική ήττα του στόλου του από τον «χρυσό» του θρόνο στην κορυφή του όρους Αιγάλεω το 480 π.Χ. Από το σημείο εκείνο είχε πανοραμική θέα προς την περιοχή της Ψυτάλλειας και του στενού της Σαλαμίνας, όπου έγινε η ναυμαχία. Οι ιστορικοί κάνουν λόγο για 1.200 πολεμικά πλοία των Περσών ωστόσο νεότερες αναφορές δίνουν από 600 έως 800 πλοία.

Στον αντίποδα οι Έλληνες παράθεσαν 371 τριήρεις σύμφωνα με τον Ηρόδοτο και μετά την ήττα των περσικών στρατευμάτων λέγεται ότι ο Ξέρξης κατέφυγε με τα υπολείμματα των στρατευμάτων του στον Ελλήσποντο. Στην περιοχή άφησε τον στρατηγό Μαρδώνιο με περίπου 250 χιλ. άνδρες καθώς οι Πέρσες δεν είχαν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.

Στη Σαλαμίνα ωστόσο, υπάρχει ακόμα και σήμερα ένας «αυτόπτης μάρτυρας» της ιστορικής ναυμαχίας: η ελιά της Όρσα. Πρόκειται για μία ελιά ηλικίας άνω των 2.500 ετών.

Η Όρσα έζησε, όπως αναφέρουν οι ιστορικές καταγραφές, κατά τον 17ο αιώνα και είχε μόνη προίκα αυτή την ελιά. Ο κεντρικός κορμός της ελιάς έχει περίμετρο 6 μέτρα και γύρω του υπαρχουν έξι ακόμα κορμοί, φτάνοντας σε περίμετρο συνολικά 12,5 μέτρα.

Άλλες αναφορές λένε ότι η ελιά φυτεύτηκε από τον βασιλιά «Στράτο», ο οποίος εικάζεται ότι ήταν ο Πεισίστρατος.

Ωστόσο ήδη η καλλιέργεια της ελιάς ανάγεται σε ευεργεσία της θεάς Αθηνάς, γεγονός που τοποθετεί χρονολογικά την ελιά στην περιοχή της Σαλαμίνας σε εποχή πριν του Πεισίστρατου.

{https://www.youtube.com/watch?v=nuv-sbsW9iY}