Ελλάδα

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Κλιμακώνεται ο πόλεμος για το τσιμέντο που θα αλλάξει τις γειτονιές

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός: Κλιμακώνεται ο πόλεμος για το τσιμέντο που θα αλλάξει τις γειτονιές
Καθημερινές είναι οι ειδήσεις για το νέο οικοδομικό κανονισμό και τις αντιδράσεις που προκαλεί, καθώς αλλάζει ραγδαία τις γειτονιές και τα προάστια με πολύ ψηλά κτίρια.

Μεγάλη αναστάτωση προκαλεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός που προβλέπει κατασκευή κτιρίων με περισσότερα τετραγωνικά και με πολύ μεγαλύτερα ύψη, μετά την απόφαση δύο τμημάτων του ΣτΕ για δυσμενείς συνέπειες σε ανθρώπους και περιβάλλον. Ήδη Άλιμος, Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη, Κηφισιά αλλά και Παπάγου αρνούνται να εκδώσουν άδειες δόμησης μέχρι την τελική απόφαση του ΣτΕ, ενώ το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος απέστειλε εξώδικο στους Δήμους, επειδή όπως αναφέρει δεν τηρούν τη νομιμότητα.

Πολυκατοικίες που χτίστηκαν με τις διατάξεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού ξεφυτρώνουν με μεγάλα ύψη. Οι διατάξεις προβλέπουν ότι αν ένα κτίριο είναι υψηλής ενεργειακής κλάσης και έχει φυτεμένα δώματα, μπορεί να αυξήσει τα τετραγωνικά και το ύψος του ακόμα και κατά 9 μέτρα.

Πάντως το Δημόσιο πάει σε μετωπική με τους Δημάρχους, για τον νέο ΝΟΚ (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός). Ειδικότερα, στην ακύρωση της υπ’ αριθ. πρωτ. 13289/26.03.2024 «Διαταγής Δημάρχου» του Δήμου Βάρης-Βούλας, Βουλιαγμένης, περί της μερικής αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών βάσει των κινήτρων που δίνει ο νέος ΝΟΚ, προχώρησε με απόφασή του ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος.

«Ο Δήμος μας έχει πρωτοστατήσει στην προσβολή των διατάξεων του ΝΟΚ διότι ο τρόπος που χρησιμοποιούνται αυτές οι διατάξεις με τη συνδυαστική τους εφαρμογή, οδηγεί σε έντονη αλλοίωση του περιβάλλοντος» ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης.

Τέσσερις Δήμοι της Αττικής έχουν «παγώσει» την έγκριση οικοδομικών αδειών που κάνουν συνδυαστική χρήση των μπόνους ύψους και δόμησης. Έχουν προηγηθεί δύο αποφάσεις του πέμπτου τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που αμφισβητούν την συνταγματικότητα των συγκεκριμένων διατάξεων.

Ο Δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης, κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος αναφέρει: «Μετά την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ προφανώς έχουν αλλάξει άρδην τα δεδομένα. Εμείς πήραμε τις αποφάσεις μας, ζητάμε από το Υπ. Περιβάλλοντος να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και αναστείλει την έκδοση των οικοδομικών αδειών που κάνει χρήση αυτών των κινήτρων που μεγαλώνει τα κτίρια». Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης προ ημερών τόνισε ότι ουσιαστικά ο Ν.Ο.Κ. έτσι όπως σχεδιάστηκε, μέσα από συγκεκριμένες διατάξεις δημιουργεί ασφυκτικούς τσιμεντένιους όγκους σε πόλεις που είναι και πολεοδομικά αλλά και περιβαλλοντικά τακτοποιημένες.

Η τελική απόφαση του ΣτΕ θα ληφθεί από την ολομέλεια και δεν αναμένεται πριν το 2025.

Σημειώνεται ότι εξώδικο στους 4 Δημάρχους, απέστειλε ο πρόεδρος του τεχνικού επιμελητηρίου κατηγορώντας τους για αυθαιρεσία.

Από τις διατάξεις του ΝΟΚ έχουν εξαιρεθεί 3 Δήμοι, η Φιλοθέη, το Ψυχικό και η Εκάλη, ως κηπουπόλεις.

H Κηφισιά προστέθηκε χθες στους δήμους που ζητούν την αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού, με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Οπως αναφέρει η απόφαση, στην περιοχή συντελείται τα τελευταία χρόνια ένα πρωτόγνωρο κύμα κατεδαφίσεων μονοκατοικιών και διπλοκατοικιών –455 αιτήματα για κατεδαφίσεις και ανεγέρσεις νέων πολυκατοικιών από το 2020– που ήδη έχει αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Δόμησης Κηφισιάς, από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως σήμερα έχουν υποβληθεί 455 αιτήματα για κατεδάφιση ακινήτων και ανέγερση νέων οικοδομών ή αναθεώρηση αδειών με βάση τις ευνοϊκές διατάξεις. Μόνο από την αρχή του 2024 έχουν κατεδαφιστεί 13 κατοικίες στην Κηφισιά και έχουν εκδοθεί 19 οικοδομικές άδειες με τα μπόνους δόμησης.

Ο Δήμος Κηφισιάς είναι ο τέταρτος δήμος τις τελευταίες ημέρες που προβαίνει σε ανάλογη κίνηση, μετά τους δήμους Αλίμου, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Παπάγου – Χολαργού, ενώ την αναστολή των σχετικών διατάξεων μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης από την Ολομέλεια του ΣτΕ έχει ζητήσει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Η ανακοίνωση από το Δήμο Κηφισιάς

Τη μερική αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) και οδηγούν στην υπερδόμηση και την αλλοίωση της φυσιογνωμίας και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Δήμου Κηφισιάς, ψήφισε ομόφωνα, το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Δημάρχου Κηφισιάς, Βασίλη Ξυπολυτά.

Η εφαρμογή των ευνοϊκών ρυθμίσεων του νέου οικοδομικού κανονισμού έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Δήμο μας, η οποία κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα τόσο με την έκδοση αδειών κατεδάφισης επί οικοπέδων με μικρή υφιστάμενη δόμηση (μονοκατοικίες, διπλοκατοικίες), προκειμένου να εκδοθούν οικοδομικές άδειες με τη δυνατότητα υπερδόμησης που προσφέρουν οι αντισυνταγματικές διατάξεις του ΝΟΚ, όσο και με την έκδοση νέων οικοδομικών αδειών στο πλήθος των αδόμητων οικοπέδων των δημοτικών μας ενοτήτων συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών των νέων εντάξεων.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου μας την 29/2/2024 βρίσκονταν σε εκκρεμότητα 388 αιτήσεις για έκδοση σχετικών οικοδομικών αδειών. Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κηφισιάς, Βασίλης Ξυπολυτάς τόνισε: «Θεωρούμε αδιανόητο να υπονομεύεται, το πολεοδομικό κεκτημένο του Δήμου μας και να υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας. Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται στον δήμο μας μια έκρηξη ανέγερσης οικοδομών, οι ιδιοκτήτες των οποίων, επωφελούμενοι από γενικές προβλέψεις του νέου οικοδομικού κανονισμού, προχωρούν σε προσαύξηση του ύψους και του συντελεστή δόμησης. Εκεί που το βλέμμα μας ήταν συνηθισμένο να αντικρίζει πράσινο και κατοικίες θαυμαστής αρχιτεκτονικής, τώρα πληγώνεται από τη θέα πολλών εκατοντάδων τεράστιων οικοδομημάτων που ξεφύτρωσαν τα προηγούμενα χρόνια, το ένα μετά το άλλο, απαξιώνοντας τη φυσιογνωμία και τον οικιστικό χαρακτήρα του Δήμου Κηφισιάς. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την «τσιμεντοποίηση» του προαστίου μας, γιατί αγαπάμε τον τόπο που ζούμε και θέλουμε να τον προφυλάξουμε. Και θα το κάνουμε με οποιοδήποτε κόστος».

Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Α’ Αντιπρόεδρος ΚΕΔΕ

Ανακοίνωση - απάντηση στο εξώδικο του ΤΕΕ εξέδωσε ο κ. Κωνσταντέλλος. «Μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες με τις ενέργειες των Δημων αλλά και της ΚΕΔΕ, μετά από διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ, να βάλουν φρένο στην ξέφρενη υπερδόμηση που προκαλούν οι προβλέψεις του ΝΟΚ και τα μπόνους σε ύψος, όγκο και εμβαδόν που δίνουν στα νέα κτήρια που εμφανίζονται στις πόλεις μας. Εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων που απασχολούν έντονα τις τοπικές κοινωνίες, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας όχι μόνο εξέδωσε μία απαράδεκτη ανακοίνωση αλλά απέστειλε και εξώδικη πρόσκληση σε Δημους, μεταξύ των οποίων και στο δικό μας, η οποία βρίθει ανακριβειών και περιέχει άκρως προσβλητικους χαρακτηρισμους για το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, εγκαταλείποντας πλήρως το θεσμικό του ρόλο ως επιστημονικός εκπρόσωπος του κλάδου του, λειτουργεί ως γνήσιος εκφραστής μερίδας των κατασκευαστών, που στο βωμό του υπερκέρδους καταστρέφουν τις πόλεις και το πολεοδομικό κεκτημένο πολλών δεκαετιών. Χωρίς να διευκρινίζει από ποια διάταξη νόμου «αντλεί» για τον εαυτό του τις ανύπαρκτες «αρμοδιότητες» που επικαλείται, πετάει «λάσπη» στους Δήμους και τους Δημάρχους. Η υπερεντατική προσπάθεια του τις τελευταίες μέρες να σπιλώσει το κύρος του θεσμού και να υπερασπιστεί σθεναρά τις αντισυνταγματικές διατάξεις, οδηγει στο συμπέρασμα πως καταφανώς ο ίδιος είναι ο ιθύνων νους και η ψυχή της μετεξέλιξης του ΝΟΚ σε ότι καταστροφικότερο θα μπορούσε να σκεφτεί ο ανθρώπινος νους. Δημιουργούνται παράλληλα εύλογα ερωτηματικά για το γεγονός πως όταν πριν ένα χρόνο ψηφιζόταν ΟΡΘΩΣ στη Βουλή τροπολογία τις τελευταίας στιγμής, που καταργούσε τα κίνητρα του ΝΟΚ στις περιοχές του Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης, ο κ. Πρόεδρος δεν έδειξε την ίδια σπουδή να τα υπερασπιστεί.

Μέσω της ανακοίνωσης και του εξωδίκου του κ. Προέδρου προκύπτουν τα εξής:

Αντί να ενημερώσει τα μέλη του μηχανικούς για την ήδη κριθείσα με δύο (2) αποφάσεις του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (293/2024 και 310/2024) αντισυνταγματικότητα συγκεκριμένων διατάξεων του Ν.Ο.Κ., (κρίση η οποία εκκρεμεί προς επικύρωση από την Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου) και συναφώς να τους προστατεύσει από μη νόμιμες και ακυρώσιμες ενέργειες, υπερασπίζεται με περίσσιο θράσος θέσεις, που ούτε η ίδια η συντεχνία των κατασκευαστών τολμά να εκφράσει, αν και θίγεται από τη διακοπή της τσιμεντοποίησης του Δήμου μας και της χώρας γενικότερα.

Παραβλέπει, ή αγνοεί τις αρμοδιότητες των Δήμων και του Δημάρχου, όπως αυτές απορρέουν από τα άρθρα 24 και 102 του Συντάγματος και τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Δεν έχει ακούσει φαίνεται για την υποχρέωση των αιρετών και των υπαλλήλων των Δημων να μην εφαρμόζουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους αντισυνταγματικές διατάξεις.

Παραλείπει να συμπεριλάβει στον κατάλογο των αποδεκτών του εξωδίκου του, το σύνολο των Δημαρχων της χώρας, αφού το συλλογικό μας όργανο, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος έλαβε πρόσφατα τη δεύτερη ομόφωνη απόφαση υπέρ των θέσεων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αλλά και της λογικής.

Προκειμένου να υπηρετήσει αλλότρια οικονομικά συμφέροντα θίγει θεσμούς και πρόσωπα κάνοντας λόγο για δήθεν «αυθαίρετους δημάρχους» και «λάδι» .

Περί «λαδώματος» λοιπόν και αυθαιρεσιών, του απαντώ: «Φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης»
Ενόψει των εκλογών του ΤΕΕ που διεξάγονται σε περίπου 1 μήνα, προθυμοποιείται να εξυπηρετήσει μικροπολιτικές σκοπιμότητες για να κινητοποιήσει τα μέλη του, αποβλέποντας προφανώς σε άγρα ψήφων.

Εκτελεί χρέη εντολοδόχου - «μπροστινού» του συνδικάτου των κατασκευαστών και των συμφερόντων τους όπως αυτά εκφράζονται και από λίγα στελέχη του ΥΠΕΝ.

Δηλώνω απερίφραστα πως ο αγώνας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα αυτονόητα, δηλαδή τη διάσωση των πόλεων και η άσκηση των αρμοδιοτήτων της, όπως αυτές ορίζονται από το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι την τελική θετική έκβασή του.

Καλούμε λοιπόν τον κ. Πρόεδρο του ΤΕΕ, έστω και τώρα, να σταματήσει τις ύβρεις, τις προσβολές και την παραπληροφόρηση που έχει ξεκινήσει για λογαριασμό άλλων και να περιοριστεί αυστηρά στον θεσμικό του ρόλο. Κρείττον του λαλείν το σιγάν κ. Πρόεδρε!»

Εξώδικο ΤΕΕ στους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου

Σε συνέχεια του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί για τα θέματα εφαρμογής του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και της άρνησης ορισμένων δήμων να εκδίδουν οι ΥΔΟΜ άδειες δόμησης μέχρι την απόφαση του ΣτΕ επί του θέματος, το ΤΕΕ απέστειλε εξώδικο «υπερασπιζόμενο τη νομιμότητα».

Συγκεκριμένα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος διά του Προέδρου ΤΕΕ απέστειλε εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου με την οποία τους ζητά, για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος, να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική περιφέρεια των Δήμων τους, «επιφυλασσόμενοι άλλως για το σύνολο των εννόμων συνεπειών σας». Μάλιστα το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.

Το ΤΕΕ ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι των περιοχών ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.

Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.