Ελλάδα

Rolling Stones - 1967: Σαν σήμερα η συναυλία στη Λεωφόρο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ

Rolling Stones - 1967: Σαν σήμερα η συναυλία στη Λεωφόρο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
Ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, περιγράφει όσα έζησε το 1967 στη συναυλία των Rolling Stones.

«Τι κι αν πέρασαν 57 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την βραδιά της 17ης Απριλίου 1967. Θα σας πω ακριβώς αυτά που συνέβησαν στη συναυλία των Rolling Stones τα οποία θυμάμαι σαν να έγιναν χθες» περιγράφει, στο Dnews, ο βραβευμένος φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας.

Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ ήταν στην μοιραία συναυλία και οι φωτογραφίες του είναι αυτές που μας θυμίζουν μια ιστορική συναυλία που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.

«Τέσσερις ημέρες πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967, οι Rolling Stones άνοιξαν τον χορό των Rock συναυλιών στην Ελλάδα. Αυτή δόθηκε στο γήπεδο του Παναθηναϊκού στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας και ξεκίνησε κανονικά χωρίς τίποτε να προμηνύει την δυσάρεστη εξέλιξη που θα είχε. Οτι, δηλαδή, δεν θα τελείωνε ποτέ.

Οι Rolling Stones είχαν προγραμματίσει μια περιοδεία σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ αυτών και στη χώρα μας, την ώρα που η Ελλάδα βρισκόταν σε μια δύσκολη καμπή της ιστορίας της. Από τις «Αποστασίες» και τον Ανένδοτο του «Γέρου της Δημοκρατίας» στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, η οποία είχε προγραμματίσει να γίνουν βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου του 67. Παρόλα αυτά΄ ο Νίκος Μαστοράκης είχε κλείσει τους Rolling Stones μήνες νωρίτερα και είχε προγραμματίσει να γίνει η συναυλία στις 17 Απριλίου.

Τα εισιτήρια είχαν ήδη διανεμηθεί, η εξέδρα είχε τοποθετηθεί στο κέντρο του γηπέδου και οι 10 με 12 χιλιάδες θεατές έδωσαν το παρών από πολύ νωρίς.

Rolling Stones a sarrikostas 2

Φώτο: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

Στην θέα των Rolling Stones όταν ανέβηκαν στη σκηνή και ακούστηκαν οι πρώτες νότες, το κοινό άρχισε να παραληρεί, οι νεαροί θαυμαστές τους ένιωθαν ένα αίσθημα απελευθέρωσης, διψώντας να ακούσουν τους μύθους του Rock and Roll. Τους χειροκροτούσαν για αρκετή ώρα και οι αστυνομικοί οι οποίοι είχαν εντολές να τηρήσουν την «τάξη», εντός και εκτός γηπέδου, ήταν και αυτοί στις θέσεις τους και έκαναν αισθητή την παρουσία τους, για να προλάβουν πιθανά επεισόδια καθώς ήμασταν τέσσερις μέρες πριν την χούντα.

Η συναυλία άρχισε με τα τραγούδια «Lady James, 19th Nervous Breaking, Ruby Tuesday, and Let’s Spend the Night Together» και λίγο πριν τελειώσει το «Satisfaction», ένα μέλος του συγκροτήματος, με μια αγκαλιά κόκκινα γαρύφαλλα και το τονίζω αυτό, ήταν κόκκινα γαρύφαλλα και όχι «τριαντάφυλλα και ανθοδέσμες», όπως λανθασμένα ανέφεραν στο παρελθόν από πολλά ΜΜΕ, προχώρησε προς το κοινό και φτάνοντας κοντά στις εξέδρες, άρχισε να τα πετάει στους θεατές.

Αυτή η ενέργεια θεωρήθηκε «επαναστατική κίνηση» από την αστυνομία που άρχισε να τον σπρώχνει. Από την πλευρά του, το μέλος του συγκροτήματος, άρχισε με την σειρά του να σπρώχνει τους αστυνομικούς και πριν γενικευτεί ο καυγάς, οι χιλιάδες των θεατών γιουχάιζαν τους ένστολους. Τότε ο κιθαρίστας του συγκροτήματος αφού πέταξε στην εξέδρα τα υπόλοιπα γαρύφαλλα, γύρισε στη σκηνή που ήταν οι Rolling Stones, κάτι τους είπε, πήραν τις κιθάρες τους και όχι μόνο δεν επέστρεψαν για να συνεχίσουν την συναυλία αλλά εξαφανίστηκαν και δεν ξαναγύρισαν. Οι θεατές συνέχισαν τις αποδοκιμασίες εναντίων των αστυνομικών, ενώ οι υπεύθυνοι της συναυλίας προσπαθούσαν να τους καθησυχάσουν. Τελικά μετά από αρκετή ώρα, τους ανακοίνωσαν ότι οι Rolling Stones δεν θα επιστρέψουν στη σκηνή και ακολούθησε «πανδαιμόνιο». Ο κόσμος που είχε έρθει να απολαύσει αυτή τη συναυλία, ξεχύθηκε στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίων της αστυνομίας θεωρώντας αυτήν υπεύθυνη για την οριστική διακοπή.

Rolling Stones a sarrikostas 3

Φώτο: Αριστοτέλης Σαρρηκώστας/Αρχείο ΕΡΤ

Εκείνο το βράδυ η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, έγινε πεδίο μαχών για αρκετές ώρες. Οι αστυνομικοί με δακρυγόνα και αντλίες νερού έκαναν δεκάδες συλλήψεις, κυνηγούσαν τον κόσμο σε όλους τους δρόμους και από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας έφτασαν στην Πατησίων, ενώ υπήρξαν αρκετοί τραυματίες και έγιναν πολλές καταστροφές, σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Οι Rolling Stones ήρθαν για δεύτερη φορά στην Αθήνα στις 16 Σεπτεμβρίου του 1998, μετά από 31 ολόκληρα χρόνια και ενώ όλοι περίμεναν να δουν τους γερασμένους Stones, στη θέση τους είδαν τέσσερα λιοντάρια να δίνουν μια καταπληκτική συναυλία, στο Ολυμπιακό στάδιο παρουσία 75.000 θεατών. Αυτή τη φορά έγινε «σεισμός», οι Rolling Stones ήταν σε όλα καταπληκτικοί και πάνω από κάθε προσδοκία, η ικανοποίηση των θεατών ήταν διπλή. Πρώτον από τα τραγούδια τους και δεύτερον, γιατί η συναυλία κράτησε μέχρι το τέλος, αποζημιώνοντας τους οπαδούς τους «Έστω και μετά από 31 χρόνια».