Ελλάδα

Αφρικανική σκόνη: Κορύφωση του επεισοδίου την Τρίτη, με λασποβροχές - Οι χάρτες του Meteo

Αφρικανική σκόνη: Κορύφωση του επεισοδίου την Τρίτη, με λασποβροχές - Οι χάρτες του Meteo Φωτογραφία: ΙΝΤΙΜΕ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
Υπομονή μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης συνιστά ο Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτηση για την αφρικανική σκόνη.

Η αφρικανική σκόνη, που επέστρεψε σήμερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας θα είναι πιο έντονη αύριο, Τρίτη, ενώ θα συνοδευτεί και από λασποβροχές, σύμφωνα με την πρόγνωση καιρού του Meteo.

Το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης αναμένεται να παρουσιάσει κορύφωση την Τρίτη, αναφέρει το Meteo. Εκτός από τις πολύ αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης, που θα περιορίζουν την ορατότητα, αναμένεται να εκδηλωθούν και λασποβροχές κυρίως στη βόρεια και δυτική Ελλάδα.

afrikaniki-skoni1_6a42c.jpg

Την Τετάρτη (24/4), η αφρικανική σκόνη θα περιοριστεί στα Δωδεκάνησα και προοδευτικά θα απομακρυνθεί προς τα ανατολικά, λόγω της στροφής των ανέμων.

Το Meteo παρουσίασε και δύο χάρτες, για την αφρικανική σκόνη. Με κόκκινες αποχρώσεις παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα κατά τις μεσημεριανές και βραδινές ώρες της Τρίτης (23/4). Με κίτρινο παρουσιάζονται οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν λασποβροχές κατά τα ίδια χρονικά διαστήματα.

afrikaniki-skoni-xartis1_ec3f2.jpg

afrikaniki-skoni-xartis2_fc852.jpg

Θοδωρής Κολυδάς για αφρικανική σκόνη: Υπομονή μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης

Από το μεσημέρι της Τετάρτης η αφρικανική σκόνη θα απομακρυνθεί προς τα ανατολικά, αναφέρει και ο Θοδωρής Κολυδάς σε ανάρτηση που έκανε στο Χ για τον καιρό των επόμενων ημερών.

«Σκόνη είναι, θα περάσει!», έγραψε ο διευθυντής της ΕΜΥ και συμπλήρωσε: «Αυξημένη η σκόνη το επόμενο διήμερο, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αύριο Τρίτη. Υπομονή μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης όπου θα απομακρυνθεί γρήγορα από δυτικά προς ανατολικά».

Ο καιρός από την Τετάρτη «“γυρίζει” σε Δ-ΒΔ και περίπου μέχρι το τέλος της εβδομάδος η σκόνη δεν θα μας απασχολήσει ξανά», ανέφερε ακόμα ο μετεωρολόγος.

{https://x.com/KolydasT/status/1782303408377962608}

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Εκτός από την αφρικανική σκόνη, αύριο, Τρίτη, αναμένονται τοπικές βροχές στο Ιόνιο, τα ηπειρωτικά και το βόρειο Αιγαίο.

Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο βόρειο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά. Βαθμιαία θα υπάρξει βελτίωση μετά το μεσημέρι.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται νεφώσεις, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό αύριο.

afrikaniki-skoni2_315a6.jpg

afrikaniki-skoni3_19065.jpg

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στη νότια Ελλάδα και ως προς τις ελάχιστες στη βόρεια. Το θερμόμετρο θα φτάσει στα βόρεια τους 19 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 24-27 και στη βόρεια Κρήτη λόγω των νοτίων καταβατικών ανέμων τοπικά τους 29 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5-7 και στο Αιγαίο τοπικά 8-9 μποφόρ. Από το απόγευμα βαθμιαία στα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4-6 μποφόρ.