Ελλάδα

Το Σαββατοκύριακο ενώπιον ανακριτών οι 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Το Σαββατοκύριακο ενώπιον ανακριτών οι 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη
Οι 67 συλληφθέντες κατηγορούνται για 28 αδικήματα, τα 12 κακουργηματικού χαρακτήρα για τη δολοφονία Λυγγερίδη.

Για το Σάββατο και την Κυριακή έλαβαν προθεσμία από τους πέντε ανακριτές που ορίστηκαν από τη διοίκηση του Πρωτοδικείου, οι 67 κατηγορούμενοι για 12 βαριά κακουργήματα, αναφορικά με τα αιματηρά επεισόδια της 7ης Δεκεμβρίου και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη. Κύριος ανακριτής της πολύ σοβαρής υπόθεσης οπαδικής βίας ορίστηκε ο 9ος ανακριτής, ο οποίος θα επικουρηθεί από την 17η και την 22η ανακρίτρια. Απολογίες των ανηλίκων δραστών (15, ο ένας έχει συλληφθεί) θα λάβει η 2η ανακρίτρια ανηλίκων, ενώ οι 14 συλληφθέντες που κατηγορούνται για προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την 4η ανακρίτρια ναρκωτικών. 

Μέχρις ώρας οι αστυνομικοί που στελέχωσαν την επιχείρηση «Δαμόκλειο Σπάθη» έχουν περάσει χειροπέδες σε 67 άτομα, εκ των οποίων ο ένας είναι ανήλικος. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται με πυρετώδεις ρυθμούς για τον εντοπισμό των υπολοίπων 93 ταυτοποιημένων δραστών της δολοφονικής επίθεσης κατά των αστυνομικών δυνάμεων στο Ρέντη και τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη με τη ρίψη ναυτικής φωτοβολίδας.  

5 οι διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης - Οι «Μεγάλοι» και οι «Μικροί»

Ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών που μελέτησε την τεράστια δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. απέδωσε τη διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης σε 5 άτομα. Τα ίδια άτομα κατηγορούνται για τη δολοφονία του αστυνομικού ή την ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία, κατά περίπτωση. Οι αρχές εκτιμούν δηλαδή ότι αυτοί οι 5 ήταν που σχεδίασαν τη δολοφονική επίθεση έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και έδωσαν τις εντολές σε κάποιους εκ των 160 δραστών να την εκτελέσουν. Μάλιστα, στην 6 χιλιάδων περίπου δικογραφία περιγράφονται ως οι «Μεγάλοι» που δίνουν τις εντολές στους «Μικρούς» που είναι τα πειθήνια εκτελεστικά όργανα. 

«Να γίνουμε με τους μπάτσους» 

Στις χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφώνησης των τηλεφωνικών και ψηφιακών συνομιλιών των δραστών μεταξύ τους, γίνεται σαφές ότι είχαν ανθρωποκτόνο πρόθεση ή σίγουρα ήθελαν να χτυπήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις. Χαρακτηριστική είναι η αποστροφή ενός εκ των 160, «να γίνουμε με τους μπάτσους» αλλά και η συνομιλία μεταξύ δύο που κομπάζουν ότι χτυπήθηκε άσχημα άνδρας των ΜΑΤ. 

Και ευθεία βολή ε; Μπαμ. 

Ναι. 

Και όποιον πάρει ο χάρος.

Τα πήγανε δέκα άτομα εκεί τα άδειασαν όλα. Εδώ ρε μα… είχανε σαράντα δυναμίτες ΑΚ. Δεν ήταν μόνο ναυτικές ήταν πολλά τα πράγματα εκείνη την ημέρα. Ξέρεις τι είναι να φας σαράντα δυναμίτες τώρα; 

Πήγανε για θάνατο δηλαδή; Πήγαν να σκοτώσουν. 

Ναι πήγαν να γαμήσουν τα ματ και ήταν λίγα τα ματ.

Πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση 

Στο διαβιβαστικό της αστυνομίας περιγράφεται η πολύ καλά οργανωμένη επίθεση των 500 οπαδών του Ολυμπιακού κατά των αστυνομικών αρχών. 34 άτομα, ανάμεσα στα οποία και μερικά από τα φερόμενα ως ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου έξω από το γήπεδο του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, παρέμειναν εκεί για περίπου μία και στη συνέχεια μετέφεραν με 4 αυτοκίνητα δεκάδες πολεμοφόδια έξω από το γήπεδο του βόλεϊ «Μελίνα Μερκούρη». Μάλιστα, όπως σημειώνεται δύο εκ των κατηγορούμενων διευθυντών εγκληματικής οργάνωσης δε χρησιμοποίησαν τα δικά τους αυτοκίνητα για τη μεταφορά των εκρηκτικών, αλλά νοίκιασαν, για να είναι δύσκολος ο εντοπισμός τους. Την αυτοκινητοπομπή των 4 αυτοκινήτων συνόδευαν 10 μηχανές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση είχε σχεδιαστεί να πραγματοποιηθεί μετά το τέλος του αγώνα Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός, αλλά στην πορεία τα σχέδια των μελών της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης άλλαξαν και εκδηλώθηκε μετά το πρώτο σετ του αγώνα. Οι δράστες, σύμφωνα με τη δικογραφία γνώριζαν ότι το συγκεκριμένο γήπεδο δεν έχει κάμερες ασφαλείας, γι αυτό και επέλεξαν να επιτεθούν κατά των αστυνομικών σε εκείνο τον αγώνα. Κατά τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. η καλά σχεδιασμένη επίθεση των χούλιγκαν συνομολογείται και από το γεγονός ότι ενώ πάντα οι οπαδοί του Ολυμπιακού φορούν τις ερυθρόλευκες φανέλες, εκείνη την ημέρα οι πρωταγωνιστές της οπαδικής επίθεσης φορούσαν μαύρα ρούχα και κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες τύπου full face καθώς και μάσκες μίας χρήσης. Ενώ μετά το πέρας της καταδρομικής επίθεσης, ξαναμπήκαν στο γήπεδο, έκαψαν μέρος του ρουχισμού τους, για να καταστρέψουν τα ίχνη πυρίτιδας από πάνω τους, ενώ κάποιοι αντάλλαξαν και μπλούζες μεταξύ τους. 

Βάσει της ανάλυσης του βιντεοληπτικού υλικού, μετά το πρώτο σετ του αγώνα οι οπαδοί βγήκαν από το γήπεδο και ανέμεναν τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, που τους μοίρασαν ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Τελικά η εντολή αυτή δόθηκε από τα δύο φερόμενα ως υψηλόβαθμα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, οι οποίοι βάδιζαν μπροστά από τους υπόλοιπους με κατεύθυνση προς τη διμοιρία των ΜΑΤ. Σύμφωνα με την εντολή του Α.Ι., μόλις αυτός θα έριχνε την πρώτη μολότοφ, τότε οι υπόλοιποι θα ξεκινούσαν να εκτοξεύουν τα αντικείμενα. 

Οι 3 προστατευόμενοι μάρτυρες

Τους τελευταίους 4 μήνες, οπότε και ερευνάται εξονυχιστικά η πρωτοφανής υπόθεση οπαδικής βίας και δολοφονίας αστυνομικού, έχουν καταθέσει στις αστυνομικές αρχές 310 μάρτυρες. Κάποιοι εξ αυτών έχουν τώρα καταστεί κατηγορούμενοι. Ανάμεσα στα πρόσωπα που εξετάστηκαν είναι και τρεις που φαίνεται ότι έδωσαν καθοριστικές πληροφορίες στις αρχές, για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε από το 2019 έως σήμερα, γι΄αυτό και μπήκαν σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.