Ελλάδα

Στη φυλακή και ο δεύτερος κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Λυγγερίδη

Στη φυλακή και ο δεύτερος κατηγορούμενος ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας Λυγγερίδη Φωτογραφία: INTIME
Για την υπόθεση της δολοφονίας Λυγγερίδη μέχρι στιγμής έχουν προφυλακιστεί επτά κατηγορούμενοι και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με όρους 20.

Μετά τον μάνατζερ γνωστού τράπερ, με το παρατσούκλι «Ομλε» και δεύτερος κατηγορούμενος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και φερόμενος ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη, πήρε το δρόμο για τη φυλακή.

Πρόκειται για 33χρονο που μαζί με τον «Όμλε» και αλλά φερόμενα ως διευθυντικά στελέχη της εγκληματικής, φέρονται να έδωσαν εντολή για την επίθεση στους αστυνομικούς που κατέληξε στη δολοφονία του αστυνομικού των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη.

Η μαραθώνια διαδικασία απολογιών των 31 κατηγορουμένων χούλιγκαν διήρκεσε σχεδόν 15 ώρες και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Συνολικα από τους 31, προφυλακίστηκαν οι επτά και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι με τους περιοριστικους όρους της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευσης παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων οποιασδήποτε ομάδας και απαγόρευσης συμμετοχής σε δραστηριότητες αθλητικών συνδέσμων. 

Ο 33χρονος αρνείται κατηγορηματικά ότι συμμετείχε στην επίθεση κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ενώ απορρίπτει μετ’ επιτάσεως την κατηγορία ότι είναι ένας εκ των ηθικών αυτουργών της δολοφονίας Λυγγερίδη.

«Μολονότι είναι εξαιρετικά επισφαλές να κριθεί το ζήτημα της ηθικής αυτουργίας με αυτό τον τρόπο, έστω και ως υπόθεση εργασίας εμένα η διωκτική αρχή ΔΕΝ ΜΕ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΕΙ στους φερόμενους ηθικούς αυτουργούς. Οι αστυνομικές Αρχές μέχρι και την 26.02.2024 δεν με συγκαταλέγουν ουχί μόνον ως ηθικό αυτουργό ή φυσικό αυτουργό αλλά ούτε και ως άτομο που «διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του σχεδίου»!!!», αναφέρει σχετικά ο κατηγορούμενος.

Ο 33χρονος υποστηρίζει ότι δεν συμμετείχε καθόλου στα επεισόδια, που έλαβαν χώρα έξω από το γήπεδο Μελίνα Μερκούρης, στο Ρέντη. Μάλιστα επικαλείται φωτογραφίες και βιντεοληπτικό υλικό από το εσωτερικό του γηπέδου.

«Το βιντεοληπτικό υλικό της δικογραφίας αποδεικνύει ότι από την έναρξη του αγώνα εγώ ευρίσκομαι στην κερκίδα. Δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου τηλέφωνο, δεν έχω την οιαδήποτε συζήτηση με τρίτα πρόσωπα, κρατώ ανά χείρας τηλεβόα, απευθύνομαι στην κερκίδα, φωνάζω συνθήματα και προτρέπω να εμψυχώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα. Αυτή είναι η μόνη μορφή επικοινωνίας μου, και δη με αόριστο αριθμό ατόμων. Όταν αναφέρει η διωκτική αρχή ότι η κερκίδα αδειάζει εγώ δεν μετακινούμαι από την θέση μου και εξακολουθώ να φωνάζω συνθήματα στην κερκίδα», είπε απολογούμενος και συμπλήρωσε ότι «κινήθηκα μόνον εντός του Κ.Γ«Μελίνα Μερκούρη» και συγκεκριμένα κατέβηκα από τις κερκίδες στον αγωνιστικό χώρο για να ενημερωθώ για την κατάσταση εκτός γηπέδου και να ρωτήσω τι θα γίνει με εμάς που έχουμε εγκλωβιστεί εντός γηπέδου. Ευρίσκομαι πάντα εντός γηπέδου και φυσικά ουδέποτε «έσπασα πέτρες. Περαιτέρω καταδεικνύεται ότι ουδέποτε εξήλθα του γηπέδου αλλά κινήθηκα μόνον στον αγωνιστικό χώρο και μόνον όταν διεκόπη ο αγώνας».

Αναφορικά με την εμπλοκή του, κατά τη δικογραφία, στη μεταφορά των πολεμοφοδίων από το γήπεδο «Καραϊσκάκης» στο «Μελίνα Μερκούρης» και την αποθήκευση αυτών στο κλειστό του Ρέντη, υποστηρίζει ότι  «Κατά την διωκτική αρχή (χωρίς να εξετάσει το γιατί) το γεγονός ότι χρησιμοποιούσα ενοικιαζόμενο ΙΧΕ αυτοκίνητο(τότε) για τις ανάγκες μετακίνησης μου αποτελεί ενδείκτη ότι δήθεν συμμετείχα σε οργανωμένο σχέδιο «ώστε να καταστεί δυσχερέστερη η ενδεχόμενη ταυτοποίηση» μου. (…) από έγγραφα που προσκομίζω και επικαλούμαι αποδεικνύεται ότι είχα μεταφέρει το οικογενειακό αυτοκίνητο μάρκας AUDI, μοντέλο Q2, ιδιοκτησίας μου στην εταιρία επωνυμίας «ΒΕΛΜΑΡ» στις 28.11.2023 για τεχνικό έλεγχο επειδή είχα παρατηρήσει θόρυβο και τρέμουλο – κατά την αλλαγή ταχυτήτων. Απογευματινές ώρες της 07.12.2023 πράγματι μετέβην με το όχημα που είχα ενοικιάσει σε προηγούμενο χρόνο και μόνον για τις ανάγκες μετακίνησης εμού και τις οικογένειας μου, εγγύς του αποθηκευτικού χώρου στο γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Αφού πήρα τα «πανιά – λάβαρα» τα τοποθέτησα στο αυτοκίνητό μου. Δεν έδωσα καμία «οδηγία» για πρόκληση επεισοδίων.

Αύριο απολογούνται οι τελευταίοι 32 κατηγορούμενοι, ανάμεσα στους οποίους ο φερόμενος ως διευθυντής εγκληματικής οργάνωσης, με το παρατσούκλι «Κοντός».