Ελλάδα

Κοκορέτσι στο φούρνο: 4 μυστικά για τη συνταγή του Πάσχα

Κοκορέτσι στο φούρνο: 4 μυστικά για τη συνταγή του Πάσχα Φωτογραφία: EUROKINISSI
Τα μυστικά για το τέλειο ψήσιμο κοκορετσιού στο φούρνο για την Κυριακή του Πάσχα 2024.

Αν δεν έχετε τα απαραίτητα σύνεργα για το παραδοσιακό ψ΄ήσιμο του οβελία και του κοκορετσιού στη σούβλα ή ο καιρός στην περιοχή που θα γιορτάσετε το Πάσχα 2024 δεν προβλέπεται καλός τότε η λύση του ψησίματος στο φούρνο θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.

Για τους καλοφαγάδες μερακλήδες το κοκορέτσι ακόμη και στο φούρνο αποτελεί τον νοστιμότερο μεζέ του πασχαλινού τραπεζιού και για αυτό απαιτεί ιδιαίτερη μαεστρία τόσο στην επιλογή των υλικών όσο και στο ψήσιμο είτε στη σούβλα είτε στο φούρνο εν προκειμένω.

Κοκορέτσι στο φούρνο: Με λαδόκολλα ή στο ταψί να το ψήσω;

Το ψήσιμο κοκορετσιού στο φούρνο είναι μια εύκολη επιλογή που θα σας πάρει αρχικά 50 με 55 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο και ιδανικά πρέπει να ψηθεί μέσα σε λαδόκολλα. Μετά, αφαιρείτε τη λαδόκολλα και το αφήνετε να πάρει χρώμα. Θα πρέπει να το γυρίζετε συχνά για να πάρει ομοιόμορφο χρώμα και να γίνει τραγανό απ’ έξω. Αφού βγάλετε τη λαδόκολλα, θα χρειαστούν ακόμα 30 λεπτά περίπου ψήσιμο πάνω στη σχάρα. Αν το βάλετε σε ταψί, τότε προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για μία ώρα περίπου και μετά το γυρίζετε στο γκριλ και ανεβάζετε στους 200 βαθμούς για να πάρει χρώμα.

Τα 4 tips της επιτυχίας για να βγει «λουκούμι»

Η καλής ποιότητας αντεριά αποτελείται από µακριά έντερα. Πρέπει να είναι πεντακάθαρη εσωτερικά γερή, χωρίς σκισίµατα και τρύπες. Την πλένουµε πάρρα πολύ καλά χωρίς να τη γυρίσουµε «το µέσα έξω». Μετά βάζουµε ένα-ένα τα έντερα σε ένα σουρωτήρι, κυκλικά, και αφήνουµε την άκρη κάθε εντέρου να κρέµεται έξω από το σκεύος, για να τις ξεχωρίζουµε εύκολα όταν θα τυλίξουµε το κοκορέτσι. Ραντίζουµε µε άφθονο χυμό λεμονιού και αφήνουμε την αντεριά στο ψυγείο, µε το σουρωτήρι, μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι το πολύ καλό στέγνωμα των εντέρων. Αν δεν τα στεγνώσουμε καλά το κοκορέτσι θα βράσει και δε θα ψηθεί.

Αποφεύγουμε την προσθήκη ελαιολάδου καθώς το κοκορέτσι λόγω των βασικών συστατικών έχει από μόνο του αρκετό λίπος οπότε το ελαιόλαδο το βαραίνει γευστικά.

Το παν είναι το δέσιμο του κοκορετσιού. Πρέπει να έχουμε την τέλεια ισορροπία στο σφίξιμο ώστε να είναι τόσο σφιχτό που δε θα διαλυθεί ή ξεκινήσει να χάνει στροφές, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτό ώστε να γίνει πολύ συμπαγές. Σημειώστε ότι το επιθυμητό είναι ένα μακρύ και λεπτό κοκορέτσι, παρά ένα κοντό και χοντρό, ώστε να μην ξεραθεί από έξω και να είναι άψητο μέσα.