Οικονομία

Τα μυστικά της δήλωσης των ενοικίων στο έντυπο Ε2

Τα μυστικά της δήλωσης των ενοικίων στο έντυπο Ε2 Φωτογραφία: EUROKINISSI
Σχεδόν δύο εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχουν συνολικά υποβληθεί 2.071.285 έντυπα Ε2 για τα μισθώματα ακίνητης περιουσίας, σε σύνολο 3.370.327 που είχαν υποβληθεί πέρυσι.

Η υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα από ακίνητα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς ένα λάθος στη συμπλήρωση του εντύπου Ε2 μπορεί να επιφέρει σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να καταχωρήσουν αναλυτικά τα εισοδήματα από ακίνητα στο έντυπο Ε2, το οποίο εφέτος περιλαμβάνει προσυμπληρωμένα στοιχεία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Τα δεδομένα από το Ε2 μεταφέρονται αυτόματα στο Ε1 για να φορολογηθούν με συντελεστές που κυμαίνονται από 15% έως 45%.

Οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση του Ε2 για να αποφύγουν τις παγίδες που μπορεί να αυξήσουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Ακολουθούν τα κύρια σημεία που πρέπει να προσέξουν:

Ανείσπρακτα ενοίκια: Πρέπει να δηλωθούν στη στήλη 16 αφού έχουν υποβληθεί τα δικαιολογητικά στην εφορία, με προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης.

Σύζυγοι: Οι παντρεμένοι, εφόσον η σύζυγος έχει εισοδήματα από ακίνητα στην κυριότητά της, πρέπει να υποβάλλουν το έντυπο Ε2 με τους δικούς της ή του συζύγου κωδικούς πρόσβασης.

Είδος μίσθωσης: Η στήλη 17 πρέπει να συμπληρωθεί με το είδος της μίσθωσης και τη χρήση του μισθίου, ενώ στη στήλη 19 αναγράφεται ο αριθμός της Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας.

Βραχυχρόνια μίσθωση: Τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις θα είναι προσυμπληρωμένα με δυνατότητα μεταβολής από τον φορολογούμενο.

Μεταβιβάσεις ακινήτων: Ακίνητα που αποκτήθηκαν ή μεταβιβάστηκαν το 2023 δηλώνονται στον πίνακα ΙΙ των συμπληρωματικών στοιχείων ακίνητης περιουσίας του Ε2.

Ανήλικο τέκνο: Τα ακίνητα και τα εισοδήματα από αυτά που ανήκουν σε ανήλικο τέκνο καταχωρούνται στο Ε2 του γονέα που ασκεί τη γονική μέριμνα.

Συνιδιοκτησία: Και οι δύο σύζυγοι υποβάλλουν χωριστό έντυπο Ε2 για τα ακίνητα που έχουν στην ιδιοκτησία τους.

Βοηθητικοί χώροι: Για βοηθητικούς χώρους ηλεκτροδοτούμενους από τον κοινόχρηστο μετρητή, συμπληρώνεται ο αριθμός 999999999.
Κενό ακίνητο: Για ακίνητο που δηλώνεται ως κενό και έχει διακοπή ρεύματος, αναγράφεται ο αριθμός παροχής και η ένδειξη "ΚΕΝΟ".

Λάθη: Τα ποσά στις στήλες 13, 14, 15, 16 μεταφέρονται αυτόματα στο Ε1. Εάν υπάρξει λάθος, πρέπει να διορθωθεί πρώτα στο Ε2 πριν την οριστικοποίηση.