Ελλάδα

Τι τρώμε την Κυριακή του Πάσχα

Τι τρώμε την Κυριακή του Πάσχα
Το οικογενειακό τραπέζι την Κυριακή του Πάσχα γιορτάζεται με κάθε μεγαλοπρέπεια με τα κρεατικά να έχουν δικαίως την τιμητική τους μιας και η νηστεία επίσημα τελειώνει.

Η Κυριακή του Πάσχα είναι μια χαρμόσυνη ημέρα για τους ορθοδόξους και μια μέρα παραδοσιακά οικογενειακή με θαλπωρή, πλούσιο τραπέζι και γευστικά εδέσματα να πλαισιώνουν τον οβελία και τα λοιπά κρεατικά της σούβλας.  Το πασχαλινό τραπέζι έχει τη δική του ιεροτελεστία. Η ημέρα επιβάλει οικογενειακές μαζώξεις, με πρόσωπα και ανθρώπους ολόγυρα από μεγάλα τραπέζια. Το κοκορέτσι, ο οβελίας είτε κατσίκι είτε αρνί, το κοντοσούβλι, τα κρεατικά στα κάρβουνα, το χριστόψωμο, τα κόκκινα βαμμένα αυγά αλλά και οι πράσινες σαλάτες της Λαμπρής έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πασχαλινό τραπέζι.

Το τραπέζι της Λαμπρής έχει τους δικούς του κανόνες

KOKORETSI PASXA ac0bc

Πασχαλινό τραπέζι ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα χωρίς ψητά και κρεατικά δεν γίνεται. Ο οβελίας είτε αρνάκι είτε κατσικάκι είναι πάντα ο πρωταγωνιστής του τραπεζιού αλλ΄΄ά οι μερακλήδες δεν παραλείπουν να γευτούν και κοκορέτσι, γαρδουμπάκια, σπληνάντερο, κοντοσούβλι αλλά και λουκάνικα στα κάρβουνα για να ικανοποιηθούν οι γευστικές προτιμήσεις όλων των καλεσμένων. Βέβαια πέρα από τα καλοψημένα μερακλίδικα κρεατικά, έμφαση δίνουμε και στα συνοδευτικά που πλαισιώνουν αρμονικά την γεύση του ψητού κρέατος. 

Οι πατάτες φούρνου είναι μια πρόταση εγγύηση, ένα σουφλέ τυριών στάνταρ θα αποτελέσει πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους, κάθε είδους πίτες είναι πάντα καλοδεχούμενες από τους καλεσμένους ενώ ιδιαίτερο ρόλο παίζουν και οι σαλάτες με τα χρώματα και τα αρώματά τους να δίνουν μια ξεχωριστή νότα στο κυριακάτικο τραπέζι της Λαμπρής. Τα αλείμματα τύπου τυροσαλάτα, τυροκαυτερή , τζατζίκι και μελιτζανοσαλάτα είναι ό,τι πρέπει για το κρέας ενώ οι κλασικές σαλάτες με λαχανικά και μυρωδικά προετοιμάζουν το έδαφος για να μην βαρύνει το στομάχι από την κρεατοφαγία των ημερών και προσοχή οι σαλάτες δεν θέλουν πολύ dressing γιατί τα κρέατα είναι ήδη αρκετά λιπαρά. 

Το πασχαλινό τραπέζι μπορεί να κλείσει με ένα ελαφρύ γλύκισμα ή απλά με μια πιατέλα δροσερών ανοιξιάτικων φρούτων. Ένα μιλφέιγ, ένα τιραμισού, ένα γεμιστό τσουρέκι σοκολάτα, ένα κορμός ή ακόμη και ένα παγωτό είναι το ιδανικό επιδόρπιο για να ολοκληρωθεί το πασχαλινό τραπέζι.