Ελλάδα

Πότε είναι της Αναλήψεως 2024

Πότε είναι της Αναλήψεως 2024 Φωτογραφία: EUROKINISSI
Της Αναλήψεως 2024: Πότε πέφτει και τι γιορτάζουμε εκείνη τη μέρα.

Μετά το πέρας του εορτασμού του Πάσχα και πριν εορταστεί το Άγιο Πνεύμα, η Εκκλησία παραδοσιακά τιμά την ημέρα της Αναλήψεως που έχει ιδιαίτερη σημασία και συμβολισμό για τους χριστιανούς. Σημειώνεται ότι πρόκειται για κινητή εορτή οπότε κάθε χρόνο τιμάται σε διαφορετική ημερομηνία που καθορίζεται βάσει του εορτασμού του Πάσχα. 

Η παραμονή της Αναλήψεως, στις 12 Ιουνίου, είναι η τελευταία ημέρα της πασχαλινής περιόδου. Με την Ανάληψη του Κυρίου που γιορτάζει η Εκκλησία στις 13 Ιουνίου, κλείνει για εφέτος η περίοδος που ο χαιρετισμός κάθε Χριστιανού ήταν το «Χριστός Ανέστη» και η απάντηση σε αυτόν το «Αληθώς Ανέστη».

Τι γιορτάζουμε της Αναλήψεως

Σύμφωνα με την Εκκλησία, ανήμερα της Αναλήψεως που είναι μια χαρμόσυνη ημέρα τιμαται η ανάληψη του Χριστού στους ουρανούς και η ανάβασή του στο βασίλειο των ουρανών στη θέση εκ δεξιών του Πατρός. Πρόκειται για μέρα αφιερωμένη στην ανάβαση του Χριστού στον ουρανό έχοντας ολοκληρώσει το επί γης έργο του 40 μέρες μετά την Ανάστασή του. Όπως αναφέρεται και στα εκκλησιαστικά βιβλία, ο Χριστός μετά την Ανάστασή του παρέμεινε για 40 μέρες επί γης και εν συνεχεία αναλήφθηκε στους ουρανούς τόσο ως σώμα όσο και ως πνεύμα. 

Το απολυτίκιο της ημέρας είναι το εξής: «Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους Μαθητάς τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος. Βεβαιωθέντων αυτών διά της ευλογίας, ότι συ εί ο Υιός Του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου». 

Πότε γιορτάζουμε της Αναλήψεως 2024

Η γιορτή της Αναλήψεως είναι η γέφυρα ανάμεσα στον εορτασμό Πάσχα και Αγίου Πνεύματος οπότε είναι κινητή εορτή και το τελετουργικό της Εκκλησίας επιτάσσει να τιμάται πάντα 40 μέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα που είναι η μέρα της Ανάστασης του Χριστού. Φέτος, η Αναλήψεως τιμάται στις 13 Ιουνίου και με τον εορτασμό της ολοκληρώνεται επίσημα η περίοδος που λέμε «Χριστός Ανέστη» στις μεταξύ μας συζητήσεις.