Ελλάδα

Κέρκυρα: Τους έπεσε ο «Μπότης» στο κεφάλι (video)

Κέρκυρα: Τους έπεσε ο «Μπότης» στο κεφάλι (video)
Ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το πρωί κατά την ρίψη των «Μπότηδων» στο δημαρχείο της Κέρκυρας με αποτέλεσμα ένας Μπότης να πέσει στο κεφάλι δύο γυναικών. Δείτε το video που αποτύπωσε όλα όσα συνέβησαν.

Το σημερινό έθιμο των «Μπότηδων» στην Κέρκυρα σημαδεύτηκε από ένα ατύχημα που ευτυχώς δεν εξελίχθηκε σε κάτι σοβαρότερο καθώς ένας Μπότης έπεσε κατά λάθος πάνω στο κεφάλι μιας γυναίκας που περνούσε κάτω από το παράθυρο του Δημαρχείου.

Στις 11:00 ακριβώς ο Αντιδήμαρχος Σπύρος Χαλικιόπουλος φαίνεται πως έριξε τον Μπότη χωρίς να φανταστεί ότι κάποια γυναίκα περνούσε εκείνη την ώρα από το πεζοδρόμιο.

Αποτέλεσμα ήταν να της πέσει ο Mπότης κυριολεκτικά στο κεφάλι της γυναίκας που πέφτει κάτω ενώ τα θραύσματα του Μπότη έπεσαν και μια δεύτερη διερχόμενη που ήταν ακριβώς πίσω της.

Αμέσως έτρεξαν όλοι να την βοηθήσουν με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

{https://www.youtube.com/watch?v=G87t869RuEg}

Το έθιμο των Μπότηδων στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα το Μεγάλο Σάββατο είναι ταυτισμένο με τους «Μπότηδες», το πέταγμα δηλαδή πήλινων δοχείων που είναι γεμάτα νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών των Κερκυραίων. Στις 11 ακριβώς οι «Μπότηδες» οι οποίοι ρίχνονται όταν οι καμπάνες του Αγίου Σπυρίδωνος σημαίνουν, αμέσως μετά τη φράση του Μητροπολίτη «Ανάστα ο Κύριος κρίνων τη γη».

Πάρα πολλοί Κερκυραίοι αλλά και επισκέπτες ρίχνουν από τα παράθυρα και τα μπαλκόνια τους τα πήλινα αυτά κόκκινα αγγεία, που συμβολίζουν τον κρότο με τον οποίο εξέρχεται από τον Άδη ο Κύριος και την κυριαρχία της ζωής επί του θανάτου.

Σύμφωνα με την παράδοση, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες δένουν με κόκκινες κορδέλες τους μπότηδες στα μπαλκόνια και η παράδοση θέλει να τους σπάει ο κόσμος με το άκουσμα της πρώτης Ανάστασης για να φύγει η κακοτυχία. Οι πιστοί συνηθίζουν να παίρνουν κομμάτια από τους σπασμένους μπότηδες για καλοτυχία και ευημερία Οι μπότηδες, τα παραδοσιακά πήλινα κανάτια φτιάχνονται από τους λιγοστοί αγγειοπλάστες που κρατούν την παράδοση.