Ελλάδα

Οι πενιχρές συντάξεις τους έβγαλαν στο δρόμο: Αναβιώνουν οι πλανόδιοι πωλητές στο κέντρο

Οι πενιχρές συντάξεις τους έβγαλαν στο δρόμο: Αναβιώνουν οι πλανόδιοι πωλητές στο κέντρο
Επανέρχονται σταδιακά οι πλανόδιοι στο κέντρο της Αθήνας, παράλληλα με τους επαίτες και τους άστεγους οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς.

Όπως φαίνεται στο σημερινό φωτορεπορτάζ του Dnews στην Αθηνάς, κοντά στη Βαρβάκειο έχουν στήσει μικρούς πάγκους και πουλάνε σκόρδα, λεμόνια, σαλιγκάρια και διαφορά είδη ευτελούς αξίας.

Κάποιοι τα βάζουν και πάνω σε χαρτόκουτα για να μετακινούνται ευκολότερα αν τους διώξουν οι αστυνομικοί και οι περισσότεροι κάνουν και επαιτεία αν το εμπόρευμα τελειώσει ή δεν έχει ζήτηση. Από την Ομόνοια έως το Μοναστηράκι υπάρχουν τουλάχιστον 50 πλανόδιοι στην Αθηνάς, τη Σωκράτους, στην πλατεία Θεάτρου και στους γύρω δρόμους προς την πλατεία Κουμουνδούρου. 

planodioi34_3580b.jpeg

Η κατάσταση αυτή δεν συντηρεί τίποτα από την ατμόσφαιρα του παρελθόντος, ακόμη και του πιο πρόσφατου της Μεταπολίτευσης όταν οι πανεριτζήδες με τα ρούχα, οι παχουλοί παππούδες με τη σάμαλη, το μαλλί της γριάς και την τουλούμπα, «ανακατεύονταν» με τους αγοραστές χρυσού, τους πωλητές καλλυντικών, τους σαλεπιτζήδες, τον καστανά και τον υφασματέμπορο που άπλωνε τα τόπια στα στενά πεζοδρόμια.

planodioi33_e32d4.jpeg

Αποτελεί ψηφίδα στο «παζλ» μιας διολισθαίνουσας κοινωνικής κατάστασης προς την περιθωριοποίηση. Οι πενιχρές συντάξεις και τα ισχνά επιδόματα σε συνάρτηση με τη γενικευμένη ανοχή στην ανομία οδηγούν πολλούς – πωλητές και πελάτες - στα αποκαλούμενα «παζάρια του ποδαριού».