Ελλάδα

Με ειρωνικά γελάκια στο CBS η υποχρεωτική εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα

Με ειρωνικά γελάκια στο CBS η υποχρεωτική εξαήμερη εργασία στην Ελλάδα
Ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη υιοθετούν την τετραήμερη εργασία, στην Ελλάδα τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για εξαήμερη εργασία.

Η Ελλάδα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωταγωνιστούν στα διεθνή media για την εξαήμερη εργασία, η οποία θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι υποχρεωτική και ο εργαζόμενος δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί.

Ενώ οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη υιοθετούν την τετραήμερη εργασία, στην Ελλάδα τέθηκε σε εφαρμογή ο νέος νόμος για εξαήμερη εργασία.

Η νέα νομοθεσία, η οποία τέθηκε σε ισχύ αυτή την εβδομάδα, εισήγαγε εξαήμερη εργασία για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες «με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας», όπως γράφει η Washington Post.

Η νέα νομοθεσία ανατρέπει την τάση μείωσης της εβδομάδας εργασίας σε τέσσερις ημέρες, κάτι που η έρευνα έχει δείξει ότι ωφελεί την παραγωγικότητα και την ευημερία και την ικανοποίηση των εργαζομένων.

«Η πρωτοβουλία της Ελλάδας έρχεται σε αντίθεση με πολλές έρευνες που δείχνουν ότι η αύξηση των ωρών εργασίας στην πραγματικότητα βλάπτει την παραγωγικότητα αντί να την ενισχύει».

«Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι η κίνηση θα βοηθήσει στις ελλείψεις εργατικού δυναμικού, θα διασφαλίσει ότι οι εργαζόμενοι θα πληρώνονται τις υπερωρίες και θα αντιμετωπίσει ζητήματα φοροδιαφυγής που σχετίζεται με την αδήλωτη εργασία» αναφέρει το δημοσίευμα και συνεχίζει: «ωστόσο, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων λένε ότι η νέα νομοθεσία της Ελλάδας πιθανότατα δεν θα παράγει τα επιθυμητά αποτελέσματα και, αντίθετα, θα μπορούσε να αποδειχτεί επιζήμια για την υγεία.

«Σίγουρα φαίνεται σαν ένα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση» αναφέρει στην WP η Malissa Clark, διευθύντρια του Healthy Work Lab του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, το οποίο μελετά την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής. «Γνωρίζουμε ότι οι πολλές ώρες εργασίας είναι επιβλαβείς για την υγεία των εργαζομένων».

Όλοι ψηφίζουν 4ήμερη εργασία

Στις ΗΠΑ το 77% των εργαζομένων πιστεύει ότι μια τετραήμερη 40ωρη εβδομάδα εργασίας θα είχε εξαιρετικά ή κάπως θετική επίδραση στην ευημερία τους, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Gallup.

Οι αμερικανικές εταιρείες που έχουν εφαρμόσει πιλοτικά ή έχουν υιοθετήσει συντομευμένες εβδομάδες εργασίας λένε ότι έχουν δει τα οφέλη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, όλο και περισσότερες χώρες εξετάζουν να εφαρμόσουν την 4ήμερη εβδομάδα εργασίας. Πρόσφατα υιοθέτησε το μέτρο η Γαλλία, ενώ το Βέλγιο ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε τη μειωμένη εβδομάδα εργασίας το 2022. Άλλες χώρες που πειραματίζονται με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είναι η Ισλανδία, η Ιαπωνία και η Νότια Αφρική.

Fake news λέει η Κεραμέως

Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η εισαγωγή της εξαήμερης εργασίας (εργασιακός νόμος Γεωργιάδη που ψηφίστηκε πέρυσι το φθινόπωρο), απάντησε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της την Παρασκευή στην ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για fake news περί κατάργησης του πενθημέρου στη χώρα μας (την ώρα μάλιστα που άλλες χώρες εξετάζουν ή/και εφαρμόζουν τετραήμερη εργασία). «Το πενθήμερο είναι ο κανόνας. Είναι η δυνατότητα για μια έξτρα ημέρα εργασίας», είπε η κυρία Κεραμέως, με την επισήμανση ότι το νέο μέτρο αφορά πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, όπως εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες που δουλεύουν ακόμη και επτά ημέρες συνεχόμενα. 

Απορεί και το CBS

Η εξαήμερη εργασία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν πρωταγωνιστές και στο CBS. Όπως τονίστηκε οι Έλληνες δουλεύουν ήδη 300 ώρες περισσότερες από τους Ευρωπαίους, αλλά και 70 ώρες περισσότερες από τους Αμερικανούς, που θεωρούνται οι... χειρότεροι. Μάλιστα η παρουσίαση του θέματος συνοδεύτηκε από ειρωνικά γελάκια...

«Χώρες και επιχειρήσεις ανά τον κόσμο μιλούν για τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας, σε 4 ημέρες. Εν τω μεταξύ, έρχεται η Ελλάδα και παρατείνει επίσημα την εβδομάδα εργασίας στις έξι ημέρες. Αρα, επισήμως η εβδομάδα εργασίας στην Ελλάδα είναι 48 ώρες», σχολίασε ο δημοσιογράφος του αμερικανικού δικτύου ενημέρωσης, με τη συνάδελφό του να του απευθύνει ένα εύλογο ερώτημα: «Υπάρχει κάποιο αντιστάθμισμα; Αυξάνεται, για παράδειγμα, η περίοδος των διακοπών (των εργαζομένων);», για να λάβει αρνητική απάντηση.

«Ο πρωθυπουργός λέει ότι πρόκειται για μια προσέγγιση με σκοπό την ανάπτυξη», είπε ο δημοιογράφος, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «ήδη οι Ελληνες δουλεύουν 300 ώρες περισσότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ και 70 ώρες περισσότερο από τους Αμερικανούς, που έχουν τη φήμη ότι είναι οι χειρότεροι».

{https://www.tiktok.com/@cbsmornings/video/7387464895874338090?_r=1&_t=8nlbprPnBke}