Ελλάδα

Αυξήσεις 0,50 ευρώ στον καφέ; «Υπερβολική και παράλογη» η ανατίμηση λένε οι καταστηματάρχες

Αυξήσεις 0,50 ευρώ στον καφέ; «Υπερβολική και παράλογη» η ανατίμηση λένε οι καταστηματάρχες
Μεγάλες ανατιμήσεις αναμένονται να γίνουν στην τιμή του καφέ στο χώρο της εστίασης με πρόσχημα την αύξηση του καφέ στη διεθνή αγορά.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρκετοί καταστηματάρχες στο Dnews η ανατίμηση των 0,50 λεπτών είναι υπερβολική και παράλογη. Οι ίδιοι δηλώνουν πως προς το παρόν δεν έχουν λάβει κάποια ενημέρωση από τις εταιρείες που προμηθεύονται τον καφέ και παρ όλα αυτά κάποιοι σπεύδουν να αυξήσουν τις τιμές, τονίζοντας παράλληλα ότι με τις αυξήσεις δεν λύνονται τα προβλήματα του κλάδου, αντίθετα μειώνουν κι άλλο την κατανάλωση του κόσμου.

«Ο προμηθευτής που έχω στο μαγαζί δεν μου έχει κάνει κάποια αύξηση. Το στοκ στο καφέ που έχουμε είναι οι σημερινές τιμές. Το να κάνω μια τέτοια κίνηση να αυξήσω την τιμή στον take away της τάξεως των 0,50 λεπτών το θεωρώ αισχροκέρδεια και κοροϊδία προς τους πελάτες μας. Σίγουρα έχουμε πάρα πολλά έξοδα και προβλήματα αλλά οι ανατιμήσεις σίγουρα δεν θα βοηθήσουν. Το θέμα είναι να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων μας, σε βασικούς τομείς όπως τα ενοίκια, η ενέργεια και οι πρώτες ύλες», αναφέρει στο Dnews ιδιοκτητης καφέ.

Σημειώνεται ότι οι λόγοι που πρόκειται να «φέρουν» τις αυξήσεις στον καφέ είναι η μειωμένη ποσότητα σοδειάς στο Βιετνάμ λόγω της λειψυδρίας αύξησε την τιμή του καφέ ποικιλίας Robusta. Οι επιθέσεις των Χούθι στη διώρυγα του Σουέζ που οδήγησαν την αύξηση του κόστους μεταφοράς και η ανατίμηση του καφέ Robusta η οποία συμπαρέσυρε την τιμή του καφέ Arabica.

«Οι πελάτες μας που παραγγέλνουν κάθε ημέρα καφέ ή έρχονται από τι κατάστημα και τον παίρνουν είναι άνθρωποι όπως εμείς που εργαζόμαστε καθημερινά και παλεύουμε να τα βγάλουμε πέρα. Αν αυξήσουμε τον καφέ μισό ευρώ αυτό θα επηρεάσει αρνητικά το μαγαζί μας αφού θα μειωθεί η κατανάλωση δηλαδή τα έσοδα μας. Δεν έχει καμία λογική, δεν γίνεται με το παραμικρό που συμβαίνει στη διεθνή αγορά να αυξάνουμε αμέσως τις τιμές του καφέ. Όσοι το κάνουν αισχροκερδούν. Ο κόσμος πλέον καταλαβαίνει και για αυτό μας απορρίπτει αν τον κοροϊδεύουμε», υποστηρίζει υπεύθυνος καφετέριας στο Dnews.

Την ίδια άποψη με όσους ιδιοκτήτες καφέ διαφωνούν με τις αυξήσεις έχουν και οι πελάτες. Όπως αναφέρουν στο Dnews ήδη ο καφές έχει ακριβύνει πολύ και αν πραγματοποιηθεί και η αύξηση των 0,50 λεπτών είτε θα τον μειώσουν, είτε θα κόψουν το take away και θα φτιάχνουν στο σπίτι τους.

«Εργάζομαι στο κέντρο και καφέ πρωί αγοράζω τον καφέ μου από ένα συγκεκριμένο μαγαζί. Είναι μία καθημερινή συνήθεια που ήδη κοστίζει πολύ. Δεν είναι δυνατόν να αυξηθεί ο καφές μέσα σε μία ημέρα από 0,30 έως 0,50 λεπτά. Είναι τρελό και αν συμβεί αυτό είτε θα το ελαττώσω είτε θα φτιάχνω από το σπίτι και δεν θα παίρνω απ έξω. Καταλαβαίνω πως και οι καταστηματάρχες δυσκολεύονται πολύ αλλά αυτή η αύξηση αν συμβεί θα είναι παράλογη», λέει ο κ. Σταύρος.

Οι τιμές του καφέ

Πριν από δύο με τρία χρόνια ένα καπουτσίνο ζεστό take away κόστιζε 1,80 ευρώ, ενώ σήμερα φτάνει ακόμα και τα 2,70 ευρώ. Για τους καθήμενους πελάτες μπορεί να ξεπεράσει σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 4,50 ευρώ. Ένα freddo espresso σε πλαστικό στοίχιζε 1,50 ευρώ και τώρα είναι 2,30 ευρώ. Οι καφέδες που κοστολογούνται λιγότερο είναι ο ελληνικός και ο φραπέ. Σημειώνεται ότι στην τιμή του πακέτου περιλαμβάνεται το περιβαλλοντικό τέλος.