Ελλάδα

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός και γρίπη - Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης

ΕΟΔΥ: Σε ύφεση κορονοϊός και γρίπη - Τα στοιχεία της εβδομαδιαίας έκθεσης Φωτογραφία: INTIME/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, 5 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα με κορονοϊό ενώ ο αριθμός των θανάτων ήταν 4.

Ύφεση καταγράφουν τα περιστατικά κορονοϊού και γρίπης σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με την έκθεση των επιδημιολογικών δεδομένων για την εβδομάδα από τις 6 ως τις 12 Μαΐου, η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων κορονοϊού παραμένει χαμηλή ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών παραμένει στους 78, όπως και τις προηγούμενες 4
εβδομάδες. Παράλληλα δεν καταγράφηκε νέα διασωλήνωση ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες 4 εβδομάδες ήταν 3.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ 5 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα με κορονοϊό ενώ ο αριθμός των θανάτων ήταν 4.

Η συχνότερη υπο-παραλλαγή της ΒΑ.2 παραμένει η JN.1 (>85% από την εβδομάδα 6 και μετά) ενώ η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε πτώση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε 3 από τις 9 περιοχές που ελέγχθηκαν και αύξηση σε 6.

Σε ό,τι αφορά στον ιό της γρίπης η θετικότητα στην κοινότητα (δίκτυο sentinel) παρουσίασε σημαντική μείωση, αν και εξακολουθεί να είναι πάνω από το 10% (εποχικό όριο έναρξης της επιδημικής δραστηριότητας της γρίπης κατά το ECDC). Στα δείγματα του δικτύου SARI
δεν ανευρέθηκαν θετικά για γρίπη ενώ καταγράφηκε ένα νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ και ένας νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 70 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη ενώ έχουν τυποποιηθεί 1.010 στελέχη γρίπης, εκ των οποίων τα 549 (54%) ήταν τύπου Α και 461 (46%) τύπου Β. Από την 10η εβδομάδα και μετά ο επικρατών τύπος είναι ο Β τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ) όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

Συνολικά, έχουν υποτυποποιηθεί στα δύο Κέντρα Αναφοράς Γρίπης 531 στελέχη τύπου Α. Τα 489 (92%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1)pdm09 και τα 42 (8%) στον υπότυπο Α(Η3

Σε ό,τι αφορά στη γριπώδη συνδρομή - ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου) ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 1.000 επισκέψεις παρουσίασε μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ενώ σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων για σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (SARI) ανεξαρτήτως παθογόνου 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.