Ελλάδα

Δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα: Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ για το περιστατικό

Δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα: Η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ για το περιστατικό Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
Ο ΟΠΕΚΑ ζήτησε έλεγχο από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ, για τη διαδικασία παρασκευής των σχολικών γευμάτων.

Τις κινήσεις στις οποίες προέβη μετά το περιστατικό στη Λαμία- με την τροφική δηλητηρίαση μαθητών από σχολικά γεύματα- αναφέρει ο ΟΠΕΚΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Συνολικά 63 μαθητές πέντε δημοτικών σχολείων της Λαμίας εμφάνισαν συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης, αφού έφαγαν το σχολικό γεύμα (μακαρόνια με κιμά).

Μετά την καταγγελία των γονιών, ξεκίνησε ο έλεγχος στα σχολεία και στην επιχείρηση η οποία παρασκευάζει, συσκευάζει και διανέμει τα σχολικά γεύματα στην περιοχή.

Κλιμάκιο ελέγχου από την Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδος του ΟΠΕΚΑ συνέλεξε δείγματα του γεύματος από σχολεία και από γονιό. Τα δείγματα εστάλησαν για εξέταση στο εργαστήριο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Υγείας Θεσσαλίας.

Παράλληλα, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ ζήτησε εγγράφως από τον ΕΦΕΤ και τον ΕΟΔΥ να διενεργηθεί άμεσα έλεγχος ως προς τη διαδικασία παρασκευής και την τήρηση όλων των κανόνων που προβλέπονται. Τα αποτελέσματα αναμένονται για τις περαιτέρω ενέργειες.

Επιπλέον, ο επόπτης υγείας της Διεύθυνσης Υγείας Λαμίας συντόνισε κλιμάκιο ελέγχου για άμεση διενέργεια αυτοψίας στην μονάδα παραγωγής του οικονομικού φορέα.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων διανέμονται καθημερινά σε 217.267 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ζεστά γεύματα σε όλη την επικράτεια.

Η επιλογή των επιχειρήσεων που υλοποιούν το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων του ΟΠΕΚΑ, γίνεται μέσω ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος ορίζει αυστηρές προδιαγραφές και στάδια ελέγχου κατά τη διαδικασία παρασκευής, συσκευασίας και διανομής των γευμάτων.