Ελλάδα

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε την Αθήνα - Εικόνα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε την Αθήνα - Εικόνα από το Αστεροσκοπείο Αθηνών Φωτογραφία: Κώστας Λαγουβάρδος Facebook
Η επέλαση της αφρικανικής σκόνης στη χώρα μας ξεκίνησε. Οι θερμοκρασίες παίρνουν την ανιούσα και για ένα πενθήμερο θα επικρατήσει ένα αποπνικτικό καιρικό κοκτέιλ.

Διανύουμε τα μέσα Μαίου και για ακόμη μια φορά η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης ενώ παράλληλα θα καταγραφούν για σχεδόν ένα πενθήμερο ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για τα δεδομένα της εποχής λόγω δυο θερμών αέριων μαζών. 

Από νωρίς το πρωί από το ένα άκρο της χώρας στο άλλο καταγράφονται εικόνες θολές λόγω του κύματος σκόνης που έχει απλωθεί παντού, επικαλύπτοντας τον ουρανό. 

Αφρικανική σκόνη – ομίχλη – και λασποβροχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού 

Με το πρώτο φως της ημέρας αποκαλύφθηκε το σύννεφο αφρικανικής σκόνης που έχει σκεπάσει τον ουρανό, συνθέτοντας ένα θολό τοπίο πάνω από τα κτίρια της πρωτεύουσας. Βέβαια, σε πολλές περιοχές καταγράφηκαν συννεφιές και πρόσκαιρες λασποβροχές, ενώ σιγά σιγά ξεκινάει και η θερμή μεταφορά αερίων μαζών.

Μάλιστα, το Σαββατοκύριακο αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες, που ενδεχομένως θα αγγίξουν έως και τους 37 βαθμούς Κελσίου! Η τριπλέτα σκόνης – ομίχλης και υψηλών θερμοκρασιών θα μας ταλαιπωρήσουν για τις επόμενες μέρες. Την ίδια στιγμή οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου για τις ευπαθείς ομάδες καθώς για ακόμη μια φορά το επεισόδιο σκόνης που σημειωτέον θα έχει ιδιαίτερα παρατεταμένη διάρκεια δεν αποκλείεται να επιβαρύνει τα άτομα με αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα. 

«Κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη

ATMOSFAIRIKI SKONI EUROKINISSI 2c668

Οι θερμές αέριες μάζες από την Αφρική θα επηρεάσουν περισσότερες περιοχές της χώρας τις επόμενες ημέρες, τουλάχιστον μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, οπότε θα ξεκινήσει μια αργή αποκλιμάκωση της θερμοκρασίας.

Τα φαινόμενα κινητοποιούνται από τον αεροχείμαρρο ο οποίος σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά σε παλαιότερη εξήγησή του «δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Αυτή η ανώτερη ροή της ατμόσφαιρας, αλλά και οι σχεδόν θυελλώδεις νοτιάδες που θα πνέουν στα Δυτικά θα προκαλέσουν μεταφορά Αφρικανικής σκόνης, αλλά και υψηλές θερμοκρασίες στην περιοχή μας, μέχρι τι αρχές της ερχόμενης εβδομάδος».

Ο αεροχείμαρρος φέρνει αφρικανική σκόνη - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι τα κεντρικά και νότια τμήματα της χώρας. Για τη δυτική Ελλάδα θερμότερη ημέρα προβλέπεται να είναι η Δευτέρα, οπότε η θερμοκρασία στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα φτάσει τοπικά τους 34 με 35 βαθμούς. Για την ανατολική Ελλάδα θερμότερες ημέρες προβλέπεται να είναι η Τρίτη και η Τετάρτη, οπότε η θερμοκρασία στην ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο και την Κρήτη αναμένεται να φτάσει τοπικά τους 32 – 35 βαθμούς.

Λαγουβάρδος: Μεγάλη Θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης με τις βορειότερες περιοχές της χώρας

441963593 10232189667260075 2850834708483758746 n 84cbe

Σε ανάρτηση του ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροκοπείου Κώστας Λαγουβάρδος καταγράφει την θερμοκρασιακή αντίθεση μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης με τα Βόρεια της χώρας, προχωρώντας σε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση. Όπως γράφει χαρακτηριστικά "Ζέστη στην Κρήτη...Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στη νότια και ανατολική Κρήτη την Παρασκευή 17/05. Η κατανομή των μέγιστων θερμοκρασιών δίνεται στο χάρτη που ακολουθεί, όπου διακρίνεται και η μεγάλη θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης με τις βορειότερες περιοχές της χώρας."

{https://www.facebook.com/lagouvardos.kostas/posts/pfbid02HLkmyPhEBhgFABQaTAfPCBiRnLM1FaSwJBkkyVne4sGKsKMV9XU45T3QcSxm44Lul}

Ξεπέρασε τους 37 °C η θερμοκρασία στο Λασίθι

Απογειώθηκε ο υδράργυρος σήμερα Παρασκευή (17.05.2024) στην Κρήτη με τη θερμοκρασία να θυμίζει Ιούλιο εξαιτίας των συνθηκών που προκάλεσε η αφρικανική σκόνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Meteo.gr πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στο νησί της Κρήτης την Παρασκευή 17/05, ως αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης του πεδίου ροής των ανέμων με την πολύπλοκη τοπογραφία του νησιού, η οποία προκάλεσε σημαντικές τοπικές διαφοροποιήσεις κυρίως όσον αφορά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, στις ανατολικές περιοχές της Κρήτης (Λασίθι) όπου το πεδίο των ανέμων ήταν ισχυρότερο, καταγράφονται θερμοκρασίες άνω των 34 °C για περισσότερες από 6 ώρες (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Νεάπολης Λασιθίου), ενώ στις κεντρονότιες περιοχές που το πεδίο των ανέμων ήταν λιγότερα ισχυρό, οι υψηλές θερμοκρασίες διήρκησαν μικρότερο χρονικό διάστημα (π.χ. μετεωρολογικός σταθμός Μοιρών Ηρακλείου).

Σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κρήτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Νεάπολη Λασιθίου με 37,6 °C, ενώ οι οκτώ υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 17/05, παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Daily maxtempcrete1705 54628