Ελλάδα

Καιρός: Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η χώρα - Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»

Καιρός: Σε κλοιό αφρικανικής σκόνης η χώρα - Οι περιοχές που θα «δοκιμαστούν»
Ο καιρός φοράει απότομα τα καλοκαιρινά του, η θερμοκρασία θα χτυπήσει«35αρια» και η επιστροφή της αφρικανικής σκόνης θα δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα που θα θυμίζει έντονα Σαχάρα.

Το σκηνικό του καιρού που θα επικρατήσει από αύριο στη χώρα μας με τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 30 βαθμούς αλλά και το νέο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης που θα κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του θα θυμίζει έντονα μίνι καλοκαίρι. Βέβαια, δεν θα λείψουν και οι εκδηλώσεις λασποβροχής 

Καιρός: Σκόνη, ζέστη και λασποβροχή θα δοκιμάσουν τις αντοχές μας από αύριο 

Στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε από αύριο αναφέρθηκε και ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, που σε ανάρτησή του κάνει λόγο για άνοδο της θερμοκρασίας αρχής γενομένης από την Πέμπτη 16 Μαίου η οποία θα συνοδευτεί και από αφρικανική σκόνη. Ειδικότερα στην ανάρτησή του αναφέρει ότι  «από την Πέμπτη ξεκινά η μεταφορά σκόνης προς την χώρα μας από τις ακτές της Αφρικής με κορύφωση των συγκεντρώσεων την Παρασκευή και το Σάββατο. Οι ποσότητες σκόνης αυτό το διήμερο συγκρινόμενες με το προηγούμενο επεισόδιο, θα είναι μικρότερες και θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά και τα νότια (κυρίως Πελοπόννησος και Κρήτη). To φαινόμενο αναφέρεται στις γενικές προγνώσεις της #ΕΜΥ και παρακολουθείται από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας».

{https://twitter.com/KolydasT/status/1790712167727009825}

Η θερμοκρασία αναμένεται να εκτοξευτεί από αύριο φτάνοντας κατά τόπους έως και τους 35 βαθμούς Κελσίου

kairos zesti d7bc7

Μάλιστα σύμφωνα με την αυριανή πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό της Πέμπτης αναφέρεται ότι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα δυτικά και νότια. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στα δυτικά και νότια. Θα φτάσει στα δυτικά και νότια τους 28 με 29 βαθμούς, στα βόρεια τους 21 με 22 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στη Μακεδονία και από αργά το απόγευμα και στη Θράκη. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν στη Μακεδονία και μεμονωμένες καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο Θρακικό έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι το απόγευμα στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 με 29 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Πελοπόννησο αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές. Στα υπόλοιπα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς το μεσημέρι μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές στα βόρεια.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 25 και στην Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από το βράδυ.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια όπου πιθανόν το μεσημέρι να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από αργά το απόγευμα.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων το μεσημέρι - απόγευμα. Σταδιακή βελτίωση το βράδυ.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Η πορεία του αεροχείμαρρου που θα πνίξει τη χώρα με αφρικανική σκόνη

skoni meteo 3bdf1

Ήδη από το πρωί της Τετάρτης 15 Μαΐου 2024 παρατηρούνται υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας από την Τρίτη 14/5 από το δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr στη Δυτική Ελλάδα και προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, μεταφορά σκόνης από την Αφρική προβλέπεται να επηρεάσει σημαντικά τη χώρα μας κυρίως από την Πέμπτη 16/5, με μεγάλη συγκέντρωση κοντά στο έδαφος, και θα εκδηλωθούν κατά τόπους λασποβροχές στα ηπειρωτικά.

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζεται η εξέλιξη της θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1500 μ πάνω από τη μέση στάθμη θάλασσας, επίπεδο όπου μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών, και η συγκέντρωση της σκόνης χαμηλά στην ατμόσφαιρα όπως προβλέπονται από τα αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr μέχρι τη Δευτέρα 20/5.

{https://www.youtube.com/watch?v=Ki8E12fG9fM}

Αφρικανική σκόνη: Καμπανάκι από το υπ. Υγείας για τις ευπαθείς ομάδες - Τα μέτρα προστασίας

Σε υπενθύμιση της εγκυκλίου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από την αφρικανική σκόνη, προχώρησε σήμερα το υπουργείο Υγείας. Με την εγκύκλιο παρέχονται συστάσεις και γενικά μέτρα προφύλαξης της υγείας του πληθυσμού εξαιτίας της επιβάρυνσης της ποιότητας της ατμόσφαιρας.

Αναλυτικότερα και όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο:

skoni kairos f63cf

Ανάλογα με την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού έχουν ως εξής:

Διευκρινίζεται ότι για τις προτεινόμενες συστάσεις και μέτρα προστασίας του πληθυσμού για την Περιφέρεια Αττικής, το κοινό μπορεί να ενημερώνεται από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ενώ για τις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας η αρμοδιότητα ενημέρωσης ανήκει στον οικείο Περιφερειάρχη.

Επιπλέον συστήνεται η λήψη των ακόλουθων μέτρων προφύλαξης του πληθυσμού:

Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται εντός της ζώνης εκδήλωσης του επεισοδίου κι επηρεάζονται από την μεταφορά της σκόνης προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του επεισοδίου για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού.

Μείωση των πηγών ρύπανσης του εσωτερικού αέρα εντός του σπιτιού. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πρέπει να αποφεύγεται το κάπνισμα στο εσωτερικό των κατοικιών, το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς, η χρήση τζακιού για ψήσιμο/μαγείρεμα/θέρμανση, η χρήση αεροζόλ και οποιασδήποτε άλλης πηγής που ενδέχεται να επιβαρύνει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα.

Κλειστά σχολεία λόγω αφρικανικής σκόνης: Τι ισχύει

sxoleia c8bac

Δεδομένου ότι τα επεισόδια αφρικανικής σκόνης παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο χρονικό διάστημα και σε πολλές περιπτώσεις κρίνονται ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για το αναπνευστικό και το καρδιαγγειακό σύστημα των ευπαθών ομάδων μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και τα παιδιά εφεξής υπάρχει πρόβλεψη για κλείσιμο των σχολείων σε περιπτώσεις έντονων επεισοδίων σκόνης. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να προστατευτεί η ομάδα των μαθητών όλων των βαθμίδων το Υπουργείο Υγείας εξ΄έδωσε εγκύκλιο βάσει της οποίας εφεξής σε επεισόδια έντονης αφρικανικής σκόνης θα προβλέπεται κλείσιμο των σχολείων όταν καταγράφεται συγκέντρωση σωματιδίων >150. Όπως διευκρινίζεται η εν λόγω απόφαση για κλειστά σχολεία εξαρτάται από την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ). Αν λοιπόν σε κάποια Περιφέρεια καταγραφούν τέτοιες τιμές στη συγκέντρωση σωματιδίων, οι αρμόδιοι πρέπει να αποφασίσουν κλείσιμο των σχολείων και αναστολή της δια ζώσης διδασκαλίας.

Εκτός από κλείσιμο σχολείων προβλέπεται και αναβολή σχολικών εκδρομών

Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν η συγκέντρωση σωματιδίων σκόνης δεν αγγίξει το όριο των >15 που οδηγεί αυτόματα σε κλείσιμο των σχολείων, με συστάσεις του ΕΟΔΥ προτείνεται αναδιαμόρφωση του σχολικού προγράμματος και αναβολή σχολικών εκδρομών όταν η ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη και αποπνικτική από αφρικανική σκόνη. Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες που στάλθηκαν προσφάτως στα σχολεία της χώρας:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.