Ελλάδα

Καιρός: Θερμή εισβολή διαρκείας με 33αρια και επεισόδια σκόνης - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Καιρός: Θερμή εισβολή διαρκείας με 33αρια και επεισόδια σκόνης - Τι θα γίνει με τα σχολεία
Καλοκαιρινός ο καιρός τα επόμενα 24ωρα με την θερμοκρασία να ξεπερνά τους 30 βαθμούς Κελσίου. Τι θα γίνει με την αφρικανική σκόνη και τη λειτουργία των σχολείων.

Διανύουμε τα μέσα Μαίου και ο καιρός αφήνει πίσω του τις αστάθειες και τις τοπικές βροχές, χαρίζοντάς μας ένα πρόωρο καλοκαίρι καθώς για τις επόμενες πέντε μέρες η χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο παρατεταμένης θερμής εισβολής.

Έρχεται θερμή εισβολή με 33άρια - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Η μίνι θερμή εισβολή θα εκτινάξει τον υδράργυρο 7-8 βαθμούς πάνω από την μέση φυσιολογική τιμή για την εποχή με το θερμόμετρο να δείχνει για σχεδόν πέντε ημέρες θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 33-35 βαθμών!  Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Mega, Γιάννη Καλλιάνο, οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν στη χώρα μας θα είναι ανάλογες με εκείνες που επικρατούν συνήθως στις αρχές Ιουνίου. Το καλοκαιρινό σκηνικό θα δημιουργήσει συνθήκες που θα θυμίζουν έντονα ελληνικό καλοκαίρι με την χαρακτηριστική λιακάδα. Όπως τόνισε στην πρόγνωσή του, η θερμοκρασία θα πάρει την ανιούσα από την Τετάρτη με το θερμόμετρο μέχρι την Κυριακή να φτάσει σε ορισμένες περιοχές ακόμη και τους 35 βαθμούς.  Από την Κυριακή η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί και να φτάνει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. 

Ο υποτροπικός αεροχείμαρρος φέρνει θερμή εισβολή αλλά και...αφρικανική σκόνη σε δύο δόσεις 

Βέβαια, εκτός από την ζέστη, οι πολίτες θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αποπνικτική ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσει για ακόμη μια φορά η έλευση αφρικανικής σκόνης στη χώρας. Όπως εξήγησε και ο μετεωρολόγος Γώργος Τσατραφύλλιας το φαινόμενο του υποτροπικού αεροχείμαρρου αναμένεται να επηρεάσει την χώρα μας τις επόμενες ώρες και θα έχει ως αποτέλεσμα την ραγδαία αύξηση της θερμοκρασίας,  Μάλιστα όπως αναφέρει σε ανάρτησή του μπορεί το φαινόμενο να διαρκέσει μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα με τον θερμοκρασία να κινείται έως και 12 βαθμούς πάνω από το κανονικό για την εποχή επίπεδο. Οι περιοχές στις οποίες αναμένεται η θερμοκρασία να φτάσει στο κόκκινο είναιη Κρήτη (κυρίως), η Βοιωτία, η Φθιώτιδα, η Αχαΐα, η Ηλεία, η Αργολίδα, τα Δωδεκάνησα.

{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/10161584581217790?ref=embed_post}

Παράλληλα ο γνωστός μετωρολόγος στέκεται ιδιαιτέρως στο ζήτημα της επανεμφάνισης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες αλλά και στους μαθητές λόγω ενδεχόμενης αύξησης των συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων.  Στην ανάρτησή του ο κ. Τσατραφύλλιας σημειώνει πως «Τις επόμενες ημέρες η συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης στη χώρα αναμένεται να παρουσιάσει νέα έξαρση. Φέτος είναι αξιοσημείωτη η συχνότητα εκδήλωσης των επεισοδίων αυτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από την Τετάρτη 15/5 μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας. Μεγάλη προσοχή πρέπει να επιδείξουν οι ευπαθείς ομάδες διότι ενδέχεται οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3).»

{https://www.facebook.com/giorgos.tsatrafyllias/posts/pfbid02AjkfJTe7CGLwxWZsjaMVdduYNbY1qiFkdsaJ5tGpFPyTpAV6krox2KfAP22XDF96l}

Κλειστά σχολεία λόγω σκόνης; Τι θα ισχύσει για την προστασία των μαθητών 

sxoleio intime1192023 91d80

Υπενθυμίζεται ότι με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας προβλέπεται ότι σε περιπτώσεις επεισοδίων αφρικανικής σκόνης με αυξημένες συγκεντρώσεις σωματιδίων στον αέρα υπάρχει εφεξής πρόβλεψη ακόμη για λουκέτο στα σχολεία για την προστασία των μαθητών.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί η αφρικάνικη σκόνη είναι βλαβερή για την υγεία μας επειδή η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί και τη μεταφορά σωματιδίων που περιέχουν βαρέα μέταλλα. Υπό το πρίσμα αυτό στην σχετική εγκύκλιο από πλευράς Υπουργείο Υγείας προβλέπεται αναστολή λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών βαθμιδών. Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων λόγω σκόνης εξαρτάται από την εκτίμηση των μέσων ημερήσιων (24ωρων) επιπέδων συγκέντρωσης των αιωρούμενων σωματιδίων, όπως ανακοινώνεται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Υπηρεσίες Περιβάλλοντος των Π.Ε. ) και για συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από 50μg/m3 οι συστάσεις και τα μέτρα προστασίας του πληθυσμού. Βάσει αυτών για τις περιπτώσεις παιδικών σταθμών και σχολείων όλων των βαθμίδων προβλέπεται λουκέτο για συγκέντρωση σωματιδίων >150.

Οπότε αν οποιαδήποτε από τις μέρες που τα σχολεία είναι ανοιχτά, καταγραφεί συγκέντρωση σωματιδίων >150 σε περιοχές της χώρας τότε οι ειδικοί δύναται να αποφασίσουν το κλείσιμο των σχολείων μέχρι νεοτέρας.

Αναβολή σχολικών εκδρομών και Γυμναστική σε κλειστή αίθουσα όταν υπάρχει αφρικανική σκόνη 

Βέβαια, ακόμη και αν δεν κλείσουν τα σχολεία υπάρχουν συστάσεις από πλευράς ΕΟΔΥ για το πώς πρέπει να γίνονται μαθήματα και εκδρομές όταν υπάρχουν επεισόδια αφρικανικής σκόνης που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Ειδικότερα, όπως αναγράφεται στις σχετικές οδηγίες που στάλθηκαν προσφάτως στα σχολεία της χώρας:

  • Αποφύγετε και περιορίστε τις εξωτερικές δραστηριότητες
  • Μεταφέρετε τη διεξαγωγή του μαθήματος της γυμναστικής από εξωτερικούς χώρους σε κατάλληλη κλειστή αθλητική αίθουσα. Εφόσον δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, το μάθημα για τον αθλητισμό μπορεί να γίνει στην κανονική τάξη των παιδιών ή σε ασφαλείς εσωτερικούς σχολικούς χώρους.
  • Αναβάλετε τυχόν εκπαιδευτικές επισκέψεις (πχ. σε θέατρα, μουσεία) ή σχολικές εκδρομές.
  • Συμβουλεύστε τους μαθητές να αποφύγουν δραστηριότητες με έντονη σωματική άσκηση, όπως για παράδειγμα ποδοσφαιρικούς αγώνες ή άλλα ανταγωνιστικά αθλήματα στη διάρκεια των διαλειμμάτων, και ενθαρρύνετε εναλλακτικές δραστηριότητες.
  • Μεριμνήστε για την καλή ποιότητα του αέρα στις τάξεις
  • Ελαχιστοποιείστε τη διείσδυση εξωτερικού αέρα στους εσωτερικούς χώρους διατηρώντας όσο το δυνατόν κλειστά τα παράθυρα και τις πόρτες στις αίθουσες διδασκαλίας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής περιόδου.