Ελλάδα

«Κιβωτός»: Οι μώλωπες, το κλειδωμένο δωμάτιο και οι ανεξιχνίαστες καταγγελίες - Αποκαλυπτικές καταθέσεις στο δικαστήριο

«Κιβωτός»: Οι μώλωπες, το κλειδωμένο δωμάτιο και οι ανεξιχνίαστες καταγγελίες - Αποκαλυπτικές καταθέσεις στο δικαστήριο
Με τις καταθέσεις τριών πρώην εργαζομενων γυναικών στις δυο δομές του Βόλου, συνεχίστηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές και τιμωρίες με δέκτες ανήλικους τροφίμους των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου».

Κατά τη σημερινή δικάσιμο μάλιστα, οι μάρτυρες γνωστοποίησαν ότι υπήρξαν τουλάχιστον άλλες τέσσερις καταγγελίες ανηλίκων για βίαια περιστατικά, οι οποίες ήταν σε γνώση των υπευθύνων της δομής, ωστόσο δε διερευνήθηκαν περισσότερο.

Πρώην παιδαγωγός της δομής του Βόλου κατέθεσε ότι όσο εργαζόταν στη δομή είχε στειλει επιστολή στα Κεντρικά της Οργάνωσης, ώστε να ερευνηθεί μια μαρτυρία ξυλοδαρμού, παραδέχθηκε ωστόσο ότι δε συνέβη το ίδιο με άλλη καταγγελία, την οποία απέδωσε σε «λόγια των παιδιών».

Ο ξυλοδαρμός που κατήγγειλε η μάρτυρας φέρεται να έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2023, δηλαδή μόλις λίγες ημέρες πριν αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι των αποκαλύψεων για τη δράση του πατρος Αντωνίου και των υπολοίπων εργαζομενων στις διάφορες δομές της ΜΚΟ ανα την Ελλάδα.

«Ήρθε ένα παιδί και μου είπε ότι στις 3 Αυγούστου αυτόν και άλλα τέσσερα παιδιά τους είχαν χτυπήσει. Μας πλησίασε εμένα και άλλους παιδαγωγούς και με ρώτησε εάν είχα ενημερωθεί για το γεγονός. Μου είπε ότι τον πλησίασε ο Σ…και τον κάλεσε στο οινοποιείο. Μου είπε ότι τον χτύπησε ο Σ... Μου είχε πει ότι του είχε δώσει σφαλιάρες. Μου είπε ότι μετά το περιστατικό αισθανόταν αδιάθετος και είχε τάση για λιποθυμία…Τα παιδιά είχαν χωριστεί σε δωμάτια για να μην όλοι μαζί» ανέφερε η παιδαγωγός.

Πρόεδρος : Πως αντιδράσατε;

Μάρτυρας : Εκείνη τη στιγμή σάστισα, μετά πήγαμε στη διεύθυνση και τις επόμενες ημέρες συντάξαμε μία επιστολή και την στείλαμε στην Αθήνα για να διερευνήσουν τι είχε γίνει.

Πρόεδρος : Ποια ήταν η αντίδραση της διοίκησης;

Μάρτυρας : Δεν λάβαμε κάποια επίσημη απάντηση. Έγιναν συνάντηση, μας ενημέρωσαν ότι όλα αυτά είναι λόγια των παιδιών και δεν έχει γίνει κάτι. Εκείνη τη στιγμή που το άκουσα το πίστεψα. Εκείνη τη στιγμή που μας είπαν πως δεν έγινε κάτι το δεχθήκαμε διότι δεν είχαμε άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του πατρος Αντώνιου, η συγκεκριμένη μαρτυρας και παιδαγωγός στη δομή, απολύθηκε από τη δομή του Βόλου, με την αιτιολογία ότι έβαλε για δευτερόλεπτα τρόφιμο της δομής στο σιδερένιο κλουβί ως τιμωρία. Μάλιστα, ανεγνωσαν στο δικαστήριο το εν λόγω χαρτί απόλυσης.

Η μαρτυρας αντέτεινε ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί το χαρτί της απόλυσης της και αρνήθηκε το περιστατικό.

Ακολούθως, κατέθεσε πρώην εργαζόμενη, η οποία διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας κακοποιήσεων των τροφίμων, αλλά αποδέκτης αφηγήσεων βίαιων συμπεριφορών από πρώην φιλοξενούμενους.

«Είχε γίνει μία κλοπή στο γραφείο της διευθύντριας στο Διμηνι και είχαν φέρει τον Κ.Κ. στον Άνω Βόλο. Μου είπε πως τον χτυπήσανε. Εγώ ήμουν στην κουζίνα. Ανέβηκε να πάρει δεκατιανό. Μου είπε «το μάθατε ότι με χτύπησαν με σανίδες και πέτρες;». Μου είπε ότι τον χτύπησαν ο Σ. και ο Α. Είχε κάποια σημάδια όταν τον είδα εγώ, μελανιές», κατέθεσε η μάρτυρας και συμπλήρωσε ότι το παιδί με εντολή των ανωτέρω έμενε κλειδωμένο, σε διαφορετικό δωμάτιο απο τους υπολοιπους.

«Εγώ κλείδωνα και ξεκλείδωνα την πόρτα. Του πήγαινα το φαγητό», είπα χαρακτηριστικά η μαρτυρας.

Υπεράσπιση: Το θέμα είναι γιατί κλειδώνεις κάποιον εάν μπορεί να βγει από το παράθυρο;

Μάρτυρας : Αυτό το αναρωτιόμαστε όλοι.

Στην αρχή ήταν κλειδωμένος. Όταν ήρθε ο επιστάτης τον βοηθούσε στις δουλειές για κάποιες ώρες.

Πρόεδρος : Το συζητήσατε το προσωπικό μεταξύ σας;

Μάρτυρας : Ναι διότι το παιδί το είπε σε παιδαγωγούς και στην διευθυντρια.

Πρόεδρος : Ποια αντιμετώπιση περιστατικού από τη διοίκηση;

Μάρτυρας : Το παιδί ήταν σε δωμάτιο απομονωμένο, μόνο του… Δε ξέρω τι είχε γίνει.

Τέλος, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε πρώην κοινωνική λειτουργός που εργάστηκε επι περίπου δυο χρόνια και στις δυο δομές της Μαγνησίας. Η εν λόγω μάρτυρας μίλησε για δυο περιπτώσεις ανηλίκων που εργάζονταν κανονικά στη δομή του Άνω Βόλου.

«Τα παιδιά μου είχαν πει ότι είναι εργαζόμενοι.. Τους βρήκα να εργάζονται και να κάνουν εργασίες στο σπίτι του Άνω Βόλου. Είχαν οριστεί υπεύθυνοι. Ο ένας είχε σπάσει το πόδι του. Τον πήγα εγώ στο γιατρό και χρειαζόταν καιρό να αναρρώσει πόδι του. Εγώ δεν είχα δει σύμβαση εργασίας. Ήταν δύο παιδιά, που τους παρείχε η Κιβωτός σπίτι, φαγητό και έπρεπε αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι» κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Η δίκη διέκοψε για τη Δευτέρα 27 Μαίου.