Ελλάδα

Το 4o συνέδριο αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου τιμά τη Γιούλια Ναβάλναγια

Το 4o συνέδριο αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου τιμά τη Γιούλια Ναβάλναγια
Η έναρξη του συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη Στοά του Αττάλου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και η θρησκευτική ελευθερία είναι τα θέματα στα οποία επικεντώνονται οι ομιλητές κατά το 4ο συνέδριο αρχόντων Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η εναρκτήρια συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στη Στοά του Αττάλου όπου και μίλησαν για το ότι η θρησκευτική ελευθερία για όλους είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο για τη δημοκρατική διακυβέρνηση.

Z9A_2434_9ece6.jpg

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθομολαίος έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα στους συμμετέχοντες λέγοντας πως «τα δικαιώματα του ανθρώπου, με περισσήν ευκολίαν, χαρακτηρίζονται ως μία «αμιγώς δυτική ιδέα περί δικαίου», ακόμη και ως «δούρειος ίππος της Δύσης» διά πολιτισμικήν επιβολήν επί του λοιπού κόσμου. Και ευρύτερον, όμως, παρά τας επιμέρους προόδους που έχουν συντελεσθή εις το πεδίον της συνταγματικής κατοχυρώσεως και της διεθνούς προστασίας των, τα δικαιώματα του ανθρώπου παραβιάζονται βάναυσα και χρησιμοποιούνται ως πρόφασις και ως ανθρωπιστικός μανδύας διά παρεμβάσεις εις το εσωτερικόν άλλων κρατών».

Z8A_1252_c64dd.jpg

Ο δρ. Αντώνης Λυμπεράκης, Διοικητής των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αμερική, ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο φθινόπωρο, οι Άρχοντες στην Αμερική θα απονείμουν στη χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι, Γιούλια Ναβάλναγια, το «Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας» για το 2024. «Αναγνωρίζοντας τις ακούραστες προσπάθειες της κας Ναβαλνάγια να συσπειρώσει την αντίθεση στην τυραννική διακυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν μπροστά στη λυσσαλέα και βίαιη καταστολή, η Γιούλια Ναβάλναγια είναι ένα από τα πιο θαρραλέα άτομα στον πλανήτη» είπε ο κ. Λυμπεράκης.

Z9A_2782_ea339.jpg

«Η οδυνηρή προσωπική της εμπειρία, από την απώλεια του συζύγου της, επειδή αντιστάθηκε σε έναν τύραννο, είναι μια ζωντανή απεικόνιση του ανθρώπινου κόστους της αυταρχικής διακυβέρνησης και της άρνησης των βασικών ελευθεριών» κατέληξε ο Διοικητής των Αρχόντων από τις ΗΠΑ.

 Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χαιρέτησε το Συνέδριο λέγοντας πως «Ζούμε σε εποχές μεγάλης σύγκρουσης και μεγάλης αμηχανίας. Όλοι οι Χριστιανοί κλυδωνίζονται σε θυελλώδη και σκοτεινά νερά. Και είναι το Φανάρι, εκείνο το Φως της καθαρής Ορθόδοξης διδασκαλίας και πνευματικότητας, που φωτίζει το δρόμο προς τα εμπρός για όλους τους Χριστιανούς, στα ασφαλή λιμάνια όπου η ειρήνη επικρατεί του πολέμου και η αγάπη νικά κάθε μορφή μίσους και κακίας».

Z9A_2702_f32df.jpg

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απηύθυνε χαιρετισμό στους συμμετέχοντες και ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Σε αυτή την  εποχή όπου πολλοί σφετερίζονται κοινές αξίες της ανθρωπότητας και  απαξιώνουν άλλες με τρόπο αυθαίρετο, η προβολή από το Συνεδριό σας του τρίπτυχου της θρησκευτικής ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην προοπτική της πνευματικής μας Παράδοσης αποκτά ιδιαίτερη σημασία». 

Z8A_1466_87c05.jpg

 Στην πρώτη συνεδρίαση των Αρχόντων νωρίς το απόγευμα με θέμα «Δημοκρατία, Αυταρχισμός και οι επιπτώσεις του (ευκαιρίες και προκλήσεις) για τις θρησκευτικές κοινότητες διεθνώς», κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Vilnius Gintaras Grušas, Πρόεδρος του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Επισκοπικών Συνελεύσεων (CCEE).

Αύριο στο Συνέδριο ομιλητές θα είναι ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο και η Δρ. Δέσποινα Χατζηβασιλείου-Τσοβίλη, Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης

Z8A_1252_0c125.jpg

Λίγα λόγια για το «Βραβείο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων Αθηναγόρας»

Το βραβείο που θα απονεμηθεί στη Γιούλια Ναβάλναγια έχει απονεμηθεί στον παρελθόν τον Τζο Μπάιντεν, τη Μητέρα Τερέζα, τoν Μιχαήλ Γκορμπατσόφ τους Τζίμι Κάρτερ και Τζορτζ και Μπάρμπαρα Μπους.

Πέρυσι απονεμήθηκε στο Ίδρυμα Prince’s Trust και τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ .