Πολιτική

Θολό τοπίο γύρω από τη στάση Κασσελάκη σε Συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου

Θολό τοπίο γύρω από τη στάση Κασσελάκη σε Συνέδριο και εκλογή νέου προέδρου Φωτογραφία: Eurokinissi
Η δύσκολη ισορροπία Κασσελάκη μεταξύ μη αποδοχής καθαίρεσης και κινδύνου διαγραφής.

Σε θολό τοπίο παραμένει η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο Στέφανος Κασσελάκης στην κούρσα εκλογής νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ως προς το αν θα αποδεχτεί ή όχι την απόφαση καθαίρεσης του από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, την οποία πάντως έχει επιβεβαιώσει η Πολιτική Γραμματεία με ευρεία πλειοψηφία και μάλιστα σε δύο συνεδριάσεις.

Tο γεγονός ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει σε επίσημη δήλωση συμμετοχής στη διαδικασία, όπως οι Παύλος Πολάκης και Σωκράτης Φάμελλος. ούτε πολύ περισσότερο έχει καταθέσει 30 υπογραφές μελών της ΚΕ και το πόθεν έσχες του, δημιουργεί ερωτηματικά.

Αμφισβητούν την καθαίρεση και παραπέμπουν στο Συνέδριο

Αυτά τα ερωτηματικά, μάλιστα, μεγεθύνονται από δηλώσεις βουλευτών που τον στηρίζουν και επιμένουν πως το επικείμενο Έκτακτο Συνέδριο των αρχών Νοεμβρίου μπορεί να αναιρέσει την απόφαση καθαίρεσης του από την Κεντρική Επιτροπή. Μετά τις σχετικές δηλώσεις προς εβδομάδας των βουλευτών Αλέξανδρου Αυλωνίτη και Γιώτας Πούλου, χθες ήταν η σειρά της Νίνας Κασιμάτη να επαναλάβει την ίδια θέση, μολονότι υπογράμμισε ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει η κατάσταση της αμφισβήτησης του Στέφανου Κασσελάκη με προσφυγή στη βάση.

Διαφορετικές προσεγγίσεις βάσης και βουλευτών

Το τελευταίο φαίνεται να απηχεί εν γένει την άποψη των περισσότερων κασσελακικών βουλευτών, οι οποίοι δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν τη θέση τους στην Κουμουνδούρου, αλλά ίσως όχι βούληση της βάσης των μελών, οι οποίοι με τις αναρτήσεις του στα social media μοιάζουν να πιέζουν για άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Επιπλέον, κατακλείδα όλων αυτών των δηλώσεων είναι η άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο», θέση που ενδεχομένως να μην έχει σημασία στο πεδίο των εντυπώσεων, αλλά να αντικατοπτρίζει και πρόθεση να ανακτηθούν εκ νέου τα κλειδιά της Κουμουνδούρου, έστω μέχρι την προσφυγή στη βάση.

Συνεργάτες Κασσελάκη: «Δεν θα ασχοληθεί μαζί τους»

Σχετικά με όλα αυτά, στενοί συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη ανέφεραν στο Dnews, ότι «θα καταθέσει την υποψηφιότητα του στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει» και πως «θα πάει σε κάθε γωνιά της χώρας» στα πλαίσια περιοδειών, ενώ ήδη «έχει επαφές με στελέχη και βουλευτές του κόμματος από όλη την επικράτεια». Επίσης, οι ίδιες πηγές εκτικούν ότι η κατάθεση υποψηφιότητας θα γίνει πριν τις 24 Οκτωβρίου που εκπνέει η σχετική προθεσμία. Παράλληλα, σημειώνουν ότι τα το κασσελακικό στρατόπεδο έχει άλλη ανάγνωση για το θέμα της καθαίρεσης και πως «η βάση είδε όλα όσα έγιναν στην ΚΕ», αλλά απαντούν πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν ασχοληθεί μαζί τους», δηλαδή με την κομματική νομενκλατούρα. Ωστόσο, αποφεύγουν να απαντήσουν ξεκάθαρα ως προς το αν θα τεθεί στο Συνέδριο θέμα ακύρωσης της απόφασης καθαίρεσης της ΚΕ.

Η δύσκολη ισορροπία Κασσελάκη μεταξύ μη αποδοχής καθαίρεσης και κινδύνου διαγραφής

Με βάση όλα τα παραπάνω, φαίνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επιχειρεί να κρατήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της μη αποδοχής της καθαίρεσης του και της αποφυγής του κινδύνου που διατρέχει να βρεθεί εκτός κούρσας για την εκλογή νέου προέδρου. Και αυτό, διότι, αν τραβήξει περαιτέρω το σκοινί, φαίνεται πως κινδυνεύει να μην του επιτραπεί η συμμετοχή ή να διαγραφεί με αιτιολογία ότι δεν σέβεται τις συλλογικές αποφάσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες και τα δύο αυτά όπλα παραμένουν, όχι μόνο στο οπλοστάσιο της αντίπαλης πλευράς, αλλά ακόμη και ενδιάμεσων, όπως ο Νίκος Παππάς, που δεν επιθυμούν μια τέτοια εξέλιξη καταρχήν, αλλά αναμένουν να ακούσουν και τη ρητορική που θα επιλέξει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο κίνδυνος ντε φάτκο διάσπασης με τα κλειδιά στα χέρια των αντιπάλων του

Έτσι λοιπόν, τα σενάρια, είτε του αποκλεισμού του Στέφανου Κασσελάκη είτε του ο ίδιος να επιλέξει να θέσει θέμα ακύρωσης στο Συνέδριο της απόφασης καθαίρεσης του από την Κεντρική Επιτροπή είτε του να μην καταθέσει εμπρόθεσμα όλα τα τυπικά στοιχεία της υποψηφιότητας (πχ πόθεν έσχες), τα οποία τροφοδοτούν το ένα το άλλο, θα πρέπει μάλλον να θεωρούνται πιθανολογικά ακραία. Εξάλλου, θα οδηγούσαν κατά πάσα πιθανότητα σε μια ντε φάκτο διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με τα κλειδιά να μην βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια του.

Αβέβαιη κάθε πρόβλεψη, πέραν της άγριας σύγκρουσης

Από την άλλη, μοιάζει πολύ πιθανό να φτάσουμε στο Συνέδριο των αρχών Νοεμβρίου σε μια γκρίζα κατάσταση, στην οποία η πλευρά Κασσελάκη θα ζητήσει να τεθεί το θέμα της καθαίρεσης στην κρίση του Συνεδρίου, αλλά ίσως περισσότερο με σκοπό τις πολιτικές εντυπώσεις που θα δημιουργούσε η ακύρωση της, παρά για να ανακοπεί η πορεία προς την προσφυγή στη βάση. Βεβαίως, δεδομένου ότι δεν ξεκαθαρίζεται τίποτα από τα παραπάνω από τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη, κάθε πρόβλεψη είναι πολύ επίφοβη. Άλλωστε, η τοξικότητα και η ένταση, που θεωρείται βέβαιο ότι θα επικρατήσει στο Συνέδριο, ενδέχεται να δημιουργήσει αυτόνομη δυναμική με απρόβλεπτες συνέπειες.