Ελλάδα

Φιλιππίδης: Οι πρώτες δηλώσεις του ηθοποιού μετά την αναβολή στη δίκη του

Φιλιππίδης: Οι πρώτες δηλώσεις του ηθοποιού μετά την αναβολή στη δίκη του
16 μήνες μετά την πρωτόδικη καταδίκη του Πέτρου Φιλιππίδη σε 8 χρόνια κάθειρξη με αναστολή για δύο απόπειρες βιασμού νεαρών ηθοποιών, ο γνωστός καλλιτέχνης κάθισε εκ νέου στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

«Ήρθα να σας πω μια καλημέρα. Θα τα πούμε όλα όταν τελειώσει η υπόθεση. Ευχαριστώ πολύ γειά σας», οι πρώτες κουβέντες Φιλιππιδη στις τηλεοπτικές κάμερες.

Ωστόσο η δίκη του σε δεύτερο βαθμό δεν ξεκίνησε, καθώς μετά από αίτημα των συνηγόρων του αναβλήθηκε για τις 11 Νοεμβρίου 2024.

Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης παρέστη στη δίκη, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Ελπίδα Νίνου.

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο το «παρών» έδωσαν οι δυο γυναίκες που τον κατήγγειλαν για απόπειρα βιασμού, αλλά και οι δημοφιλείς ηθοποιοί Άννα- Μαρία Παπαχαραλάμπους και Λένα Δροσάκη, που πρώτες το 2021, δημοσιοποίησαν τις καταγγελίες τους για σεξουαλική παρενόχληση από τον Πέτρο Φιλιππίδη.

Το χρονικό της υπόθεσης Φιλιππίδη

Σύμφωνα με τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί σε βάρος του, κατηγορήθηκε ότι βίασε μία νεαρή συνάδελφός του το 2008, δύο φορές, καθώς ότι αποπειράθηκε να βιάσει άλλες δύο ηθοποιούς, το 2010 και το 2014. Για την πρώτη κατηγορία αθωώθηκε λόγω αμφιβολιών και καταδικάστηκε για τις δύο απόπειρες βιασμού.

Σε δύο από τις περιπτώσεις οι καταγγελόμενες πράξεις φέρεται ότι τελέστηκαν μέσα στο καμαρίνι του ηθοποιού, όπου για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκαν εκεί οι συνάδελφοι του, ενώ στην τρίτη περίπτωση του καταλογίστηκε ότι επιχείρησε να βιάσει συνάδελφο του μέσα στο αυτοκίνητο του, μετά από επαγγελματικό ραντεβού που είχε με την άνεργη τότε, παθούσα.

Η δίκη του Πέτρου Φιλλιπίδη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022 με τον κατηγορούμενο να μετάγεται από τη φυλακή στο εδώλιο, καθώς τον Ιούλιο του 2021 είχε κριθεί προσωρινά κρατούμενος για την υπόθεση.

Τον Ιούλιο 2022 ο Πέτρος Φιλιππίδης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους ενώ η δίκη του σε πρώτο βαθμό ήταν σε εξέλιξη. Στις 8 Φεβρουαρίου 2023, μετά από ακροαματική διαδικασία 11 μηνών, ο Πέτρος Φιλιππίδης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 8 ετών για δυο απόπειρες βιασμού και αφέθηκε ελεύθερος καθώς του δόθηκε αναστολή έως το Εφετείο.

Οι δικαστικές Αρχές στην απόφασή τους, έκαναν λόγο για «μακρά περίοδο δράσης» του γνωστού καλλιτέχνη, την οποία προσδιορίζουν από το 2008 έως και το 2014, κατά την οποία «εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη – θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε σε πράξεις κατά της γενετήσιας αξιοπρέπεια σε βάρος των θυμάτων του».

Ο ίδιος ο Πέτρος Φιλιππίδης απολογούμενος, δήλωσε οργισμένος στους δικαστές πως ο χώρος του θεάτρου και των ηθοποιών «τελείωσε για εμένα», ενώ είπε πως «ούτε να τους ξαναδώ δεν θέλω, ούτε απέξω δεν θέλω να περάσω».

Ο Φιλιππίδης, δήλωσε αθώος, «χορτασμένος από αγάπη και καταξίωση», ενώ είπε πως όλη η υπόθεση σε βάρος του αφορά το μένος συγκεκριμένων συναδέλφων του που δεν τους έδωσε ρόλους και θέλησαν «να με βγάλουν από το θέατρο για να πάρουν άλλοι τα ηνία».