Ελλάδα

Δίκη ιστιοπλόου: Καταπέλτης ο εισαγγελέας, ζητά να καταδικαστεί και για τον βιασμό της 12χρονης Αμαλίας

Δίκη ιστιοπλόου: Καταπέλτης ο εισαγγελέας, ζητά να καταδικαστεί και για τον βιασμό της 12χρονης Αμαλίας Φωτογραφία: UNSPLASH/ΑΡΧΕΙΟ
«Κρίμα που αντάλλαξες τον πρώτο έρωτα της ζωής σου με βιασμό….», είπε απολογούμενος ο ιστιοπλόος, απευθυνόμενος στην Αμαλία.

Ανατροπή στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης τότε Αμαλίας, με κατηγορούμενο τον 28χρονο τότε προπονητή της στην ιστιοπλοΐα. Ο εισαγγελέας της έδρας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθήνας πρότεινε την καταδίκη του κατηγορούμενου και για τον βιασμό της ανήλικης τότε αθλήτριας και για την κατάχρηση αυτής σε ασέλγεια.

Αν οι δικαστές υιοθετήσουν την εισαγγελική πρόταση, τότε ο κατηγορούμενος ιστιοπλόος θα βρεθεί αντιμέτωπος με υψηλότερη ποινή στο δεύτερο βαθμό, καθώς πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη μόνο για κατάχρηση ανηλίκου σε ασέλγεια και είχε αθωωθεί λόγω αμφιβολιών για το βιασμό της ανήλικης αθλήτριάς του, λόγω αμφιβολιών. Ωστόσο, είχε ασκηθεί εισαγγελική έφεση κατά της δικαστικής απόφασης και έτσι, ο 40χρονος σήμερα κατηγορούμενος έκατσε στο «σκαμνί» και για τις δύο κακουργηματικές πράξεις που του αποδίδονται.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου ιστιοπλόου για το αδίκημα του βιασμού κατ’ εξακολούθηση της 12χρονης και 13χρονης τότε Αμαλίας, αναλύοντας γιατί κατά τη νομική του άποψη δεν υπήρχε συναίνεση του θύματος στις κακοποιητικές πράξεις που υπέστη.

«Η Αμαλία αναφερόμενη στις ερωτικες πράξεις, μίλησε για απειλές όπως τότε τις καταλάβαινε, ότι θα γίνουν ρεζίλι οι γονείς σου και άλλα και εξαιτίας αυτών πιέστηκε να προβεί στις ερωτικες πράξεις. Ο κατηγορούμενος τα αρνείται αυτά. Ωστόσο είναι καταγεγραμμένο στην απολογία του, ότι είπε «έκανα λάθος και επρεπε να περιμένω και να το ήθελε». Είπε αυτό και άλλαξε θέμα. Εδώ ισχύει το ρητό «γλώσσα λανθάνουσα την αλήθεια λέει». Μέσα στο δικό του μυαλό ίσως να πίστευε ότι ο τι και να γίνει θα καλυφθεί με το γάμο» ανέφερε ο εισαγγελέας και συνέχισε: «Μου δίνει την εντύπωση ότι έμμεσα επιβεβαιώνεται ο βιασμός. Χρησιμοποίησε εξαναγκαστικά μέσα -υπήρχε διαφορά εμπειρίας 16 ετών- και θεωρουσε πως οι πράξεις αυτές δεν ήταν εξαναγκαστικές. Ερωτική αυτοδιάθεση δεν είναι δυνατόν να υπάρχει γιατί πρέπει να προστατέψουμε το ίδιο το άτομο. Υπήρξαν κουβέντες του κατηγορούμενου που στο ανήλικο μυαλό λειτούργησαν για να την εξαναγκάσουν στις πράξεις αυτές», υποστήριξε ο εισαγγελικός λειτουργός, επισημαίνοντας ωστόσο ότι με τη συμπεριφορά του και την ομολογία του ο κατηγορούμενος διευκόλυνε το δικαστήριο.

«Θεωρώ ότι έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος και έχει διαπράξει τις πράξεις αυτές, αλλά δεν είναι ένα τέρας» υποστήριξε σχετικά.

Απολογία με… Ερωτόκριτο και Παύλο Σιδηρόπουλο

Με επεισοδιακό τρόπο επέλεξε να απολογηθεί ενώπιον δικαστών ο 40χρονος κατηγορούμενος, απαγγέλλοντας Ερωτόκριτο και Παύλο Σιδηρόπουλο, θέλοντας να αποδείξει την πραγματική του αγάπη στην Αμαλία, η οποία, όπως υποστήριξε, δέχθηκε πλύση εγκεφάλου από τη μητέρα της για να πιστέψει ότι βιάστηκε.

«Η Αμαλία θέλει να το πιστέψει γιατί δεν τη συμφέρει. Θα ήταν ανισόρροπο να το δεχόταν ότι τα έφτιαξε με το δάσκαλο της, εδώ εγώ το λέω. Η Αμαλία έχει μάθει από μια οικογένεια που ζει από αυτό, που κάνει καταγγελίες», είπε αρνούμενος κατηγορηματικά το βιασμό της αθλήτριάς του, την οποία όπως είπε, ήθελε να παντρευτεί καθώς τον «συνεπήρε» και τον «απορρόφησε» πλήρως.

«Με απορρόφησε η Αμαλία. Κάποιες κινήσεις μου ήταν ώριμες αλλά με είχε συνεπάρει. Ντρέπομαι, δεν με τιμάει αυτό το πράγμα. Αλλά δεν πρόδωσα αυτό που αγάπησα», είπε απολογούμενος.

Πρόεδρος: Για έναν άνδρα που μας δείχνει εδώ τόσο μεγάλη αγάπη, να σας πει η Αμαλία στα 14 δεν σε θέλω πια, δεν σας προκαλέσει ένα αίσθημα οργής;

Κατηγορούμενος: Αυτά είναι καραγκιοζιλίκια. Εγώ είμαι πολύ υπερήφανος. Μέσα μου πόναγα βέβαια.

Εισαγγελέας: Ήσασταν 29 ετών, μια αναστολή δεν είχατε;

Κατηγορούμενος: Αν την είχα δεν θα ήμουν εδώ. Με ρούφηξε αυτό. Δεν με ένοιαζε ότι ήμουν προπονητής. Είχα σκοπό τον γάμο. Υπήρχε τεράστια έλξη.. Δικαιολόγησα τον εαυτό μου γιατί θα έσβηνε η αμαρτία, θα ερχόταν η αποκατάσταση της πράξης αυτής με το γάμο.

«Κρίμα που αντάλλαξες τον πρώτο έρωτα της ζωής σου με βιασμό….», είπε απολογούμενος ο ιστιοπλόος, απευθυνόμενος στην 22χρονη Αμαλία, προκαλώντας την ίδια και την οικογένειά της.

«Εγώ έκανα ένα λάθος και κάπως πρέπει να εξιλεωθεί. Είναι ανατριχιαστικό, ακραίο, απρεπές. Η φυλακή είναι μεγάλο σχολείο… η κατηγορία, η συκοφαντία είναι σαν μια πέτρα στο κεφάλι. Όταν κατηγορήθηκα είχα χιλιάδες πέτρες από τους τηλεδικαστές, τους δημοσιογράφους, που βίασαν τη δίκη μου ψυχή. Όταν όλοι μαζί σε κατηγορούν το καλύτερο που μπορείς να κάνεις, είναι να γυρίσεις την πλάτη σου και να κάνεις την πορεία σου. Ο λόγος που βγήκα στην τηλεόραση ήταν να με δει η Αμαλία. Είχα την αίσθηση ότι στο πρωτόδικο θα σπάσει γιατί δεν μπορεί όλες αυτές οι αναμνήσεις να τις μετέτρεψε σε βιασμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα «πυρά» του κατηγορούμενου δέχτηκε φυσικά και η Σοφία Μπεκατώρου, η οποία και οδήγησε την υπόθεση στη δικαιοσύνη. Ο 40χρονος χαρακτήρισε «ψεύτικη και χυδαία» την καταγγελία της χρυσής Ολυμπιονίκη, υποστηρίζοντας πως όλα έγιναν για την ανατροπή της τότε διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. «Μαζί πήγε και η Αμαλία. Πίστευε ότι θα βγει αλώβητη και θυματοποίησε τον εαυτό της γιατί το θύμα το αγαπάει ο κόσμος και ήθελε να αποκτήσει δόξα», κατέληξε ο ιστιοπλόος.

Μετά την εισαγγελική πρόταση, σειρά παίρνουν οι αγορεύσεις των δικηγόρων των αντίδικων πλευρών και μετά η ετυμηγορία του δικαστηρίου.