Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Τη Δευτέρα η δίκη στο Εφετείο

Φωτιά στο Μάτι: Τη Δευτέρα η δίκη στο Εφετείο Φωτογραφία: EUROKINISSI
Την Δευτέρα 8 ξεκινά στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών η δευτεροβάθμια δίκη για την τραγωδία στο Μάτι, με την εισαγγελική έφεση κατά των αθωωτικών αποφάσεων του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου να φέρνει ξανά στο εδώλιο τους 21 κατηγορούμενους.

Στο εδώλιο του Εφετείου θα καθίσουν για την υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι οι πέντε πρωτοδίκως καταδικασθέντες από την Πυροσβεστική, αλλά και οι 15 ομόφωνα αθωωθέντες με βάση την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, για τους οποίους η εισαγγελική έφεση ζητά να επανακριθούν.

Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 20 κατηγορουμένους αφορούν 102 ανθρωποκτονίες από αμέλεια και 32 σωματικές βλάβες από αμέλεια σχετικά με τους εγκαυματίες που παραστάθηκαν στη δίκη. 

Η έφεση που ασκήθηκε από την Εισαγγελία δεν αφορά τον 21ο κατηγορούμενο στην υπόθεση, κάτοικο στο Νταού Πεντέλης, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών για την πρόκληση της φωτιάς, ο οποίος έχει ασκήσει έφεση και θα δικαστεί με ζητούμενο τη μείωση της ποινής του. Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο θα κρίνει εξαρχής την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, ένοχοι, πλην του κατοίκου, κρίθηκαν οι τότε επικεφαλής του ΠΣ, Σωτήρης Τερζούδης, Βασίλης Ματθαιόπουλος, Ιωάννης Φωστιέρης, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χαράλαμπος Χιόνης, στους οποίους η τελική εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα πέντε έτη που μετατράπηκαν σε χρηματική ποινή.

Συγκεκριμένα τα 5 τότε υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής που καταδικάστηκαν είναι:

Σωτήρης Τερζούδης τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)

Βασίλης Ματθαιόπουλος τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα)

Ιωάννης Φωστιέρης τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),

Χαράλαμπος Χιώνης τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων) και

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.

Αθώοι όλοι οι αυτοδιοικητικοί

Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια Μέσα της ΕΛΑΣ Χαράλαμπος Συρογιάννης.

Ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος-Στέργιος Καψάλης κρίθηκαν επίσης αθώοι.

Παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση αθωώθηκαν επίσης, οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου, και ο Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.