Ελλάδα

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιδιώκουμε ρεαλιστικές λύσεις», λέει το Βρετανικό Μουσείο

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Επιδιώκουμε ρεαλιστικές λύσεις», λέει το Βρετανικό Μουσείο Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ
Η πρώτη αντίδραση του Βρετανικού Μουσείου μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Τουρκίας στη Σύνοδο της UNESCO, για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Για «καινοτόμους τρόπους συνεργασίας» και «ρεαλιστικές λύσεις» μίλησε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, ερωτηθείς για τα Γλυπτά του Παρθενώνα και τη θέση που εξέφρασε η εκπρόσωπος της Τουρκίας, στη Σύνοδο της UNESCO.

Η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε την ελληνική θέση, ότι δεν υπήρξε ποτέ οθωμανικό φιρμάνι που να «νομιμοποιούσε» τις ενέργειες του λόρδου Έλγιν με τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Τοποθέτηση που σχολίασε νωρίτερα σήμερα και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ερωτηθείς για την τουρκική θέση, εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι επιδιώκουν «ρεαλιστικές λύσεις» και εξέφρασε την προθυμία να αναπτυχθεί μία «νέα σχέση» με την Ελλάδα, στο πλαίσιο της οποίας να διερευνηθεί η δυνατότητα «καινοτόμων τρόπων συνεργασίας».

«Το Βρετανικό Μουσείο αναγνωρίζει την έντονη επιθυμία της Ελλάδας να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Λονδίνο στην Αθήνα. Πρόκειται για ένα ζήτημα με πολύ μακρά ιστορία και κατανοούμε και σεβόμαστε τα έντονα συναισθήματα που προκαλεί αυτή η συζήτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου.

«Είμαστε πρόθυμοι να αναπτύξουμε μια νέα σχέση με την Ελλάδα – μια “εταιρική σχέση Παρθενώνα” – και να διερευνήσουμε τη δυνατότητα καινοτόμων τρόπων συνεργασίας (με τους Έλληνες φίλους μας,) με την ελπίδα ότι η κατανόηση των Γλυπτών του Παρθενώνα θα εμβαθύνει και θα συνεχίσει να εμπνέει τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», συμπήρωσε.

«Το Βρετανικό Μουσείο φροντίζει τα Γλυπτά του Παρθενώνα για πάνω από δύο αιώνες και η βαθιά μας επένδυση στα γλυπτά είναι κάτι που έχουμε κοινό με τους Έλληνες εταίρους μας. Ελπίζουμε ότι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη νέα σχέση και τις ρεαλιστικές λύσεις που επιδιώκουμε», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μενδώνη για Γλυπτά Παρθενώνα: Ανοιχτή στον διάλογο η Ελλάδα, δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε στη διακυβερνητική διάσκεψη της UNESCO και την τοποθέτηση της εκπροσώπου της Τουρκίας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, σε δηλώσεις που έκανε κατά την επίσκεψή της στη Ρόδο.

«Την Παρασκευή το βράδυ ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ειδικής διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, που αφορά στη συζήτηση γύρω από την επιστροφή παρανόμως εξαχθέντων πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους. Όπως είναι γνωστό τα τελευταία 40 χρόνια ένα από τα πάγια θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορά στα Γλυπτά του Παρθενώνα», σημείωσε αρχικά η υπουργός.

«Και αυτή τη φορά, η επιτροπή κατέληξε σε μία σύσταση όπου καλεί τις δύο πλευρές, τη βρετανική και την ελληνική, να επιλύσουν το θέμα αυτό το οποίο χρονίζει αρκετές δεκαετίες. Η Ελλάδα είναι, πάντα, ανοικτή στον διάλογο. Έχει προσπαθήσει και θα συνεχίζει να προσπαθεί, προκειμένου ο μεγάλος εθνικός στόχος, που είναι η ικανοποίηση του εθνικού αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, να γίνει πραγματικότητα», υπογράμμισε.

Η συζήτηση γύρω από το περίφημο «φιρμάνι» του Έλγιν ήταν ένα από τα ενδιαφέροντα σημεία της συνόδου, επεσήμανε η Λίνα Μενδώνη. «Είναι ένα επιχείρημα της βρετανικής πλευράς, το οποίο όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι γνήσιο. Δεν υπήρξε ποτέ φιρμάνι οθωμανικό το οποίο έδωσε στον Έλγιν τη δυνατότητα να φερθεί με τη βαρβαρότητα που φέρθηκε στα Γλυπτά του Παρθενώνα. Στη σύνοδο η εκπρόσωπος της Τουρκίας επιβεβαίωσε αυτό το οποίο υποστηρίζει εδώ και χρόνια η ελληνική πλευρά. Ότι δεν υπήρχε φιρμάνι», τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.