Ελλάδα

Εορτολόγιο: Τα σπάνια ονόματα που δύσκολα θα βρείτε να πείτε χρόνια πολλά

Εορτολόγιο: Τα σπάνια ονόματα που δύσκολα θα βρείτε να πείτε χρόνια πολλά Φωτογραφία: pexels/Suzy Hazelwood
Πέμπτη, 6 Ιουνίου, σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο 2024 γιορτάζουν ο Όσιος Ιλαρίων ο Νέος και Ηγούμενος Μονής Δαλμάτων, ο Άγιος Γελάσιος ο Μάρτυρας και ο Άγιος Ανδρόνικος ο Ιερομάρτυς.

Την ονομαστική τους εορτή σήμερα Πέμπτη 6 Ιουνίου έχουν οι:

Γελάσιος
Ιλαρίων, Ιλαρίωνας, Ιλαρία, Ιλαριάδα
Ποιος ήταν ο Άγιος Γελάσιος

Ο Άγιος Γελάσιος, όταν άρχισε ο διωγμός κατά των Χριστιανών, μοίρασε όλα του τα υπάρχοντα στους φτωχούς, φόρεσε λευκό ρούχο και πήγαινε στους Μάρτυρες του Χριστού. Βλέποντας τα φρικτά τους βασανιστήρια, τους παρακινούσε να σταθούν ανδρείοι στο μαρτύριο.

Συνελήφθη, βασανίστηκε και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο δια αποκεφαλισμού

Ποιος ήταν ο Όσιος Ιλαρίων


Γεννήθηκε το 775 μ.Χ. στην Καππαδοκία. Όταν ενηλικιώθηκε, πήγε στο μοναστήρι της Ξηρονησίας, στην Κωνσταντινούπολη, όπου αφοσιώθηκε ψυχή τε και σώματι στην άσκηση, την αυστηρή νηστεία, τη σιωπή και τη μελέτη των Θείων Γραφών. Όταν ξέσπασε η θύελλα της Εικονομαχίας ο αυτοκράτορας Λέων ο Αρμένιος, προσπάθησαν να κάμψουν το φρόνημά του. Επί οκτώ ολόκληρα χρόνια, υπέστη αγόγγυστα περιορισμούς σε απομακρυσμένες Μονές, φυλακίσεις, ξυλοδαρμούς και εξορίες.

Μετά το θρίαμβο της Ορθοδοξίας, επέστρεψε στη Μονή του, έζησε τρία ακόμη χρόνια και εκοιμήθη ειρηνικά σε ηλικία 70 ετών, το 845 μ.Χ.