Ελλάδα

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Ποια ΑΦΜ ανοίγουν σήμερα, η διορία για τις αιτήσεις

Κοινωνικός Τουρισμός 2024: Ποια ΑΦΜ ανοίγουν σήμερα, η διορία για τις αιτήσεις Φωτογραφία: Dimitris Kiriakakis on Unsplash
Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει η υποβολή των αιτήσεων για τον Κοινωνικό Τουρισμό 2024 που ξεκίνησε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου για τους δικαιούχους με ΑΦΜ που λήγει σε 0.

Για ακόμη μία χρονιά ο Κοινωνικός Τουρισμός συγκεντρώνει το μεγάλο ενδιαφέρον χιλιάδων πολιτών, με πέντε πανέμορφα νησιά να προσφέρουν έως και δέκα διανυκτερεύσεις δωρέαν.

Πιο συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να επισκεφθούν την Λέρο, τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω και τη Σάμο με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή για δέκα ημέρα, ενώ στους δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας, στους δήμου του Έβρου αλλά και της Θεσσαλίας (πλην Σποράδων) μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Υπενθυμίζεται πως οι αιτήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω gov.gr, με τους κωδικούς TAXISnet, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/koinonikos-tourismos.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: Αρχική - Εργασία και ασφάλιση - Αποζημιώσεις και Παροχές - Προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού (ΔΥΠΑ).

Η πλατφόρμα ανοίγει σταδιακά ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ των ενδιαφερόμενων έως τις 09/06/2024 και ώρα 23:59 ως εξής:

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 0 – Ημερομηνία: 03/06 & 04/06

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 1 – Ημερομηνία: 05/06 & 06/06

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 2,3,4 – Ημερομηνία: 07/06

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 4,5,6 – Ημερομηνία: 08/06

Τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ: 7,8,9 – Ημερομηνία: 09/06

Προσοχή! Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, ακόμη κι αν περάσει η ημερομηνία που αντιστοιχεί στο ΑΦΜ σας μπορείτε να υποβάλετε αίτηση μέχρι τις 9 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως εφόσον ανοίξει το ΑΦΜ σας, αυτό μένει ανοιχτό μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της όλης διαδικασίας.

orva-studio-YC8qqp50BdA-unsplash_f83d6.jpg

Η επιλογή των δικαιούχων βασίζεται στη μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων (ΑμεΑ, μονογονέας, αριθμός παιδιών, εισόδημα, πρώτη φορά συμμετοχή στο πρόγραμμα). Σημειώνεται ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα εργαζόμενοι και άνεργοι που επιδοτούνται για τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού οποιουδήποτε άλλου φορέα για την ίδια περίοδο και όσοι, εκτός των ΑμεΑ, πήραν επιταγή στο πρόγραμμα 2023-2024.

Τα δικαιολογητικά που αφορούν στις προϋποθέσεις συμμετοχής ή στη μοριοδότηση των δικαιούχων αναζητούνται αυτεπάγγελτα. Σε όσες περιπτώσεις απαιτούνται δικαιολογητικά, λόγω μη δυνατότητας αυτεπάγγελτης αναζήτησης, αυτά επισυνάπτονται στις αιτήσεις.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προβλέπει ειδική μοριοδότηση για μονογονείς και για ΑμεΑ και αυξημένη μοριοδότηση για δικαιούχους με χαμηλότερο εισόδημα. Επίσης, για τα ΑμεΑ προβλέπεται δυνατότητα συμμετοχής κάθε χρόνο, δικαίωμα συνοδού και μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, ενώ δεν τους επιβάλλεται κύρωση αν δεν κάνουν χρήση των επιταγών τους. Για τους γονείς, προβλέπεται αυξημένη μοριοδότηση για κάθε ανήλικο παιδί.

Πώς γίνεται φέτος η μοριοδότηση, ποιοι «πριμοδοτούνται»

Στο πρόγραμμα μοριοδοτείται η μονογονεϊκότητα με 10 μόρια, αλλά και κάθε ανήλικο ωφελούμενο τέκνο με 15 μόρια.

Παράλληλα δίνονται 50 μόρια για τα άτομα με αναπηρία από 50% και πάνω, ενώ για πρώτη φορά μοριοδοτούνται και άνθρωποι που έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία της αίτησης για τον Κοινωνικό Τουρισμό, αλλά δεν έχουν επιδοτηθεί ποτέ λόγω χαμηλής μοριοδότησης.

Αυτοί οι δικαιούχοι - όπως ενδεχομένως είναι νέα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα, αλλά χωρίς παιδιά - θα λάβουν φέτος 20 μόρια.

Σημειώνεται πως το εισόδημα είναι μοριοδοτούμενο κριτήριο και πως υπάρχει ένα ανώτατο οριζόντιο όριο στις 30.000 ευρώ, το οποίο όταν ξεπερνιέται, δεν είναι πια επιλέξιμος κανείς για το πρόγραμμα. Δηλαδή, 30 μόρια έως 10.000 ευρώ, 20 μόρια έως 20.000 ευρώ και 10 μόρια έως 30.000 ευρώ.

nick-karvounis-8PR1tT9UmmU-unsplash_8c6a9.jpg