Ελλάδα

Έρχεται ο ένας - και μοναδικός - Προσωπικός Αριθμός: Πώς θα τον επιλέγουμε

Έρχεται ο ένας - και μοναδικός - Προσωπικός Αριθμός: Πώς θα τον επιλέγουμε Φωτογραφία: eurokinissi
O Προσωπικός Αριθμός του πολίτη θα τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος του φετινού καλοκαιριού.

Στο τέλος του καλοκαιριού θα τεθεί σε εφαρμογή ο προσωπικός αριθμός στη ζωή των πολιτών, ο οποίος θα διευκολύνει τις συναλλαγές τους με τους φορείς του δημόσιου τομέα και θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα χρειάζεται να γνωρίζουν και να θυμούνται.

Πλέον δεν θα χρειάζεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) ή ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή ο αριθμός αστυνομικής ταυτότητας κ.λπ., αλλά θα πρέπει κάθε πολίτης να θυμάται απλώς έναν και μοναδικό αριθμό, τον Προσωπικό Αριθμό του.

«Θα μπορεί κάποιος να απευθύνεται σε μία υπηρεσία και να έχει πάντα έναν και μόνο αριθμό. Θα αποτελείται από 12 αριθμούς (θα βασίζεται στο φορολογικό μητρώο του καθενός, και τα δύο ψηφία θα τα διαλέγει ο πολίτης», ανέφερε στο Action24 ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Θα έχουμε πλέον ίδια μητρώα με τα ίδια βασικά στοιχεία του καθενός, επομένως ποτέ ποια δεν θα υπάρχει πρόβλημα στο όνομα του πολίτη αν γράφεται διαφορετικά σε κάθε υπηρεσία. Η ταυτότητα θα υπάρχει κανονικά» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας.

Τι είναι ο πρωσοπικός αριθμός

Ο Π.Α. θα είναι ο μοναδικός αριθμός που θα ταυτοποιεί τους πολίτες απέναντι στις κρατικές υπηρεσίες και θα χρησιμοποιείται σε όλες τις ηλεκτρονικές και φυσικές –
Υποχρεωτική χρήση

Ακόμη, ο Προσωπικός Αριθμός θα είναι υποχρεωτικός για τις συναλλαγές με τους φορείς του Δημοσίου και θα αποτελεί στοιχείο επαλήθευσης του κάθε πολίτη.

Οταν ο πολίτης επισκεφτεί οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία όπως την Εφορία (ΔΟΥ), τον Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), μία από τις 7 Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, μία από τις 13 Περιφέρειες ή έναν από τους 332 Δήμους της χώρας θα χρειάζεται να δίνει μόνο τον Π.Α., χωρίς κατά περίπτωση να απαιτείται να θυμάται τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ κ.λπ.

Ουσιαστικά, ο Π.Α. θα καλύψει όλους τους άλλους αριθμούς που χρησιμοποιούνται στην καθημερινότητα (ΑΦΜ, ΑΜΚΑ κ.λπ.), χωρίς ωστόσο να καταργεί τον ΑΦΜ που έχουν περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενοι, καθώς θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα του Π.Α.

Πώς δημιουργείται

Ο Προσωπικός αριθμός θα αποτελείται από 12 αλφαβητικά στοιχεία, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 9 θα είναι αριθμητικά.

Για τον σχηματισμό του θα χρησιμοποιούνται 3 αλφαβητικά στοιχεία (γράμματα) και στη συνέχεια οι 9 αριθμοί του ΑΦΜ.

Οι αριθμοί που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι από το 0 έως το 9 και τα αλφαβητικά στοιχεία θα είναι κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, τα οποία όμως είναι ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο.

Για κάθε πολίτη ο Προσωπικός αριθμός θα εκδίδεται μόνο μία φορά, θα είναι μοναδικός και δεν θα μεταβάλλεται κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Ακόμη, θα εκδίδεται και θα χορηγείται υποχρεωτικά σε κάθε φυσικό πρόσωπο που δικαιούται ΑΦΜ και ΑΜΚΑ και θα απενεργοποιείται μετά τον θάνατο ή την κήρυξη σε αφάνεια του φυσικού προσώπου.