Ελλάδα

Κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο: Οι SOS συμβουλές

Κλιματιστικό στο παιδικό δωμάτιο: Οι SOS συμβουλές Φωτογραφία: PEXELS Photo by Leah Newhouse
Ενόψει καύσωνα αυτές είναι οι SOS συμβουλές για να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια το κλιματιστικό για τα παιδιά και τα μωρά στο δωμάτιο.

Η ζέστη ήρθε για να μείνει και να μας συντροφεύσει καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα θα είναι ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων ετών με κύριο χαρακτηριστικό τις υψηλές θερμοκρασίες και τη συχνότερη εμφάνιση καύσωνα

Αλήθεια τι πρέπει να προσέξουμε όταν έχουμε στο σπίτι μωρά και μικρά παιδιά ενόσω η θερμοκρασία χτυπάει κόκκινο;

Οι ειδικοί συμφωνούν στο ότι είναι ασφαλέστερο να αφήνετε βρέφη και παιδιά σε κλιματισμό (air condition) από το να ζεσταίνεται μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό συμβαίνει γιατί τα μωρά δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματος όπως οι ενήλικες και ζεσταίνονται πολύ πιο γρήγορα. Συνεπώς, προκαλείται αφυδάτωση, κούραση και εξανθήματα. Αν δροσίζεται κατάλληλα θα κοιμηθεί με περισσότερη άνεση. Από την άλλη, το πολύ κρύο σε ένα χώρο ελαττώνει σοβαρά τη θερμοκρασία του μωρού και το παγώνει. Οι παρακάτω οδηγίες θα σας βοηθήσουν στο να λάβετε τα μέτρα σας και να θυμάστε τι πρέπει να προσέξετε όταν συνδυάζετε τον κλιματισμό με το μωρό.

Διατηρήστε μία άνετη θερμοκρασία δωματίου. Οι αλλαγές στη ζέστη και την υγρασία έξω επηρεάζουν το πόσο δροσίζεται ο χώρος από τον κλιματισμό. Αν γίνει γρήγορα πολύ ζεστό ή πολύ κρύο, το μωρό δεν θα νιώθει καθόλου άνετα. Οι παιδίατροι συνιστούν μία μεσαία θερμοκρασία, από 23 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Εάν το air condition έχει ρύθμιση για το πόσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να δροσίσει το δωμάτιο, θέστε το σε λειτουργία. Εναλλακτικά βάλτε ένα ξυπνητήρι και ένα θερμόμετρο δωματίου για να το ελέγχετε συχνά. Εάν όμως η εξωτερική θερμοκρασία βρίσκεται σε ακραίους βαθμούς π.χ. 42, τότε ρυθμίστε το στους 30 για καλύτερη απόδοση και υγιεινότερες συνθήκες. Ένας βασικός κανόνας είναι η ρύθμιση της επιθυμητής θερμοκρασίας 10-12 βαθμούς χαμηλότερα σε σχέση με την εξωτερική+ για ένα υγιεινό περιβάλλον οικονομικά.

Οι περσίδες πρέπει να είναι στραμμένες προς το πάτωμα ή το μέσο ύψος του δωματίου και οπωσδήποτε να μην «χτυπούν» τον αέρα επάνω σε καναπέδες, κρεβάτια και καθίσματα που χρησιμοποιούμε, ώστε να μην μας χτυπά ειδικά ο ψυχρός αέρας απευθείας.

Να γίνεται συχνά συντήρηση του κλιματιστικού με τον καθαρισμό ή την αλλαγή των φίλτρων.

Να γίνεται καλός αερισμός των δωματίων όταν τα κλιματιστικά δεν είναι σε λειτουργία.

Να γίνεται συχνός καθαρισμός ή τίναγμα των υφασμάτων του δωματίου (κουβέρτες ριχτάρια, κουρτίνες) γιατί τα κλιματιστικά προκαλούν ανακύκλωση της σκόνης.

Εάν το κλιματιστικό λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας το παιδί πρέπει να φορά ένα ρούχο παραπάνω ή να είναι σκεπασμένο με ένα σεντονάκι.