Ελλάδα

Δίκη Κωστόπουλου: Στις 10 Ιουλίου η ετυμηγορία για κοσμηματοπώλη και μεσίτη - Οργισμένη η αντίδραση της μητέρας του Ζακ

Δίκη Κωστόπουλου: Στις 10 Ιουλίου η ετυμηγορία για κοσμηματοπώλη και μεσίτη - Οργισμένη η αντίδραση της μητέρας του Ζακ Φωτογραφία: EUROKINISSI
Μεγάλη ένταση επικράτησε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας, όταν οι δικαστές ανακοίνωσαν ότι η απόφαση για τους δύο κατηγορούμενους για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου θα εκδοθεί στις 10 Ιουλίου.

«Μας κοροϊδεύετε, δεν αντέχουμε άλλο» φώναξε αγανακτισμένη η Ελένη Κωστοπούλου, μητέρα του 33χρονου ακτιβιστή, ενώ αλληλέγγυοι και φίλοι του θύματος, φώναζαν συνθήματα

«Δολοφόνοι» και «Η Τζάκι ζει, τσακίστε τους ναζί». Οι δύο καταδικασμένοι σε 10 χρόνια κάθειρξη από τον πρώτο βαθμό, κοσμηματοπώλης και μεσίτης, φυγαδεύτηκαν από το δικαστήριο, με τη βοήθεια της αστυνομίας. Και οι δύο είναι ελεύθεροι, παρά τη βαριά πρωτόδικη καταδίκη τους. Ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου τέθηκε εξαρχής σε κατ’ οίκον περιορισμό, λόγω προχωρημένης ηλικίας, ενώ ο φίλος του μεσίτης εξέτισε την ποινή του μόλις για δύο μήνες στη φυλακή και ακολούθως αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Για το θέμα αυτό, εκκρεμεί η εκδίκαση της εισαγγελικής αναίρεσης από τον Άρειο Πάγο.

Νωρίτερα σήμερα, αγόρευσε επί πολλές ώρες ο συνήγορος του κατηγορούμενου μεσίτη, Γιάννης Γλύκας, κλείνοντας τον κύκλο της ακροαματικής διαδικασίας. Ο εισαγγελέας της έδρας, κατά τη σύντομη αλλά μεστή αγόρευσή του, είχε ζητήσει από τους δικαστές και τους ενόρκους να καταδικάσουν τους δύο άνδρες για θανατηφόρα σωματική βλάβη, όπως και πρωτόδικα.

Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Κωσταρέλο τα 23 χτυπήματα που δέχτηκε ο 33χρονος ακτιβιστής από τους δυο άνδρες, στην προσπάθειά του να βγει από τη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου μερα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας επέφεραν το θάνατό του.

«Αν και γνώριζαν ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, και είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν το αποτέλεσμα του θανάτου, εν τούτοις επιτέθηκαν με κλωτσιές στο κεφάλι σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου» υποστήριξε ο κ. Κωσταρέλος.

Ο εισαγγελικός λειτουργός έκανε λόγο για μένος από πλευράς των ήδη καταδικασμένων σε 10 χρόνια κάθειρξη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και σφοδρότητα των χτυπημάτων τους με σχεδόν δέκα από αυτά να βρίσκουν το κεφάλι του Ζακ Κωστόπουλου.

«Οι κατηγορούμενοι άρχισαν με τα πόδια να σπάνε τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου και με μένος να τον χτυπάνε στο κεφάλι, το οποίο ταλαντευόταν δεξιά και αριστερά με αποτέλεσμα να προσκρούσει στα τζάμια. Ο ένας τον έσυρε στο πεζοδρόμιο αφού τον αφόπλισε από το μαχαίρι. Τότε ο Ζακ Κωστόπουλος ανέπνεε και είχε τις αισθήσεις τους. Ο ένας τον κλώτσησε συνολικά 9 φορές από τις οποίες οι 5 στο κεφάλι και ο άλλος 5 φορές και οι τρεις στο κεφάλι».

Ο έμπειρος εισαγγελικός λειτουργός, επικαλέστηκε την ιατροδικαστική εξέταση στο θύμα, σύμφωνα με την οποία, όπως είπε,
« οι ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου συνδέονται αιτιωδώς με το θάνατο μέσω μηχανισμού στρες» και προσέθεσε ότι «δεν υπήρχε παθολογία της καρδιάς».

Τέλος, ο κ. Κωσταρελος απέρριψε τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των καταδικασμένων κοσμηματοπώλη και μεσίτη ότι βρίσκονταν σε νόμιμη άμυνα.

«Οι ισχυρισμοί τους ότι ήταν σε άμυνα ή νομιζόμενη άμυνα δεν ευσταθούν γιατί εκείνοι ήταν έξω από το κατάστημα με ασφάλεια ανάμεσα στον κόσμο και αυτοί έσπασαν το μεγαλύτερο μέρος του τζαμιού, ενώ ο Κωστόπουλος ήταν μόνος του μέσα στο κατάστημα και είχε κληθεί η αστυνομία και ήταν βέβαιη η σύλληψη του», υποστήριξε χαρακτηριστικά.