Ελλάδα

Τι ώρα κορυφώνονται καύσωνας και αφρικανική σκόνη σήμερα

Τι ώρα κορυφώνονται καύσωνας και αφρικανική σκόνη σήμερα
Επικίνδυνο κοκτέιλ καύσωνα και αφρικανικής σκόνης σήμερα Τετάρτη στα δυτικά αλλά και τα κεντρονότια: Πότε είναι καλύτερο να αποφύγετε τις περιττές μετακινήσεις

Ξεκίνησε κι επίσημα το πρωί της Τετάρτης ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, με τη θερμοκρασία να αναμένεται να αγγίξει κατά τόπους ακόμη και τους 44 βαθμούς Κελσίου.

Στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθεί η ανατολική Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό αιγαίο και η Κρήτη, με την ατμόσφαιρα να γίνεται διπλά αποπνικτική μέχρι το απόγευμα εξαιτίας της αφρικανικής σκόνης.

Σημειώνεται πως λόγω των δυσμενών αυτών συνθηκών, δήμοι και περιφερειακές αρχές σε όλη τη χώρα προχώρησαν στην αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων την Τετάρτη και την Πέμπτη, ενώ παράλληλα το δημόσιο εφαρμόζει τηλεργασία. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί μάλιστα το φαινόμενο, ενδέχεται τα μέτρα να επεκταθούν και την Παρασκευή.

Για όσους όμως πρέπει να μετακινηθούν, οι γιατροί προτρέπουν την... χρήση μάσκας - ειδικά εφόσον ταλαιπωρείστε από αναπνευστικά νοσήματα, όπως άσθμα, βρογχίτιδα και αλλεργίες.

Εφόσον μείνετε σπίτι καλείστε να κρατήσετε κλειστά τα παράθυρα ή να κάνετε χρήση μηχανήματος καθαρισμού αέρα, όπου υπάρχει.

Αυτές τις ώρες πρέπει να αποφεύγετε τις περιττές μετακινήσεις

Όπως βλέπουμε στους χάρτες του Windy, οι θερμοκρασίες θα «ξεφύγουν» το μεσημέρι ενώ θα μείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμη και αργά το απόγευμα.

Στις 13:00 - όπως και στις 15:00 - ο υδράργυρος θα δείξει 44 στη Χαλκίδα, 41 στη Λαμία, 40 στη Λάρισα, 38 στη Λειβαδιά και 36 στην Αθήνα.

13:00

13_e036a.JPG

Εξίσου αποπνικτική θα είναι η ζέστη και στις 17:00 στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, ενώ μια κάποια δροσιά θα έχουμε από τις 19:00 και μετά.

17:00

17_308ab.JPG

19:00

19_bc49c.JPG

Σε ό,τι αφορά την αφρικανική σκόνη, και πάλι τις μεσημεριανές ώρες θα έχουμε τις χειρότερες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων - που όπως γνωρίζουμε είναι επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά των ευάλωτων ομάδων.

Η ατμόσφαιρα θα αρχίσει να καθαρίζει από το απόγευμα, ενώ το βράδυ δεν θα έχουμε σημαντικές συγκεντρώσεις σκόνης.

12:00

skoni12_4872c.JPG

14:00

skoni14_04bfb.JPG

21:00

skoni21_30dc9.JPG