Οικονομία

Πόσο καίνε τα κλιματιστικά - Πώς θα είναι πιο αποδοτικά εν μέσω καύσωνα

Πόσο καίνε τα κλιματιστικά - Πώς θα είναι πιο αποδοτικά εν μέσω καύσωνα Φωτογραφία: INTIME NEWS
Σημαντική επιβάρυνση φέρνει στα νοικοκυριά η χρήση κλιματιστικών, αναγκαία ωστόσο στις συνθήκες καύσωνα που διανύουμε.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανάρτησε στον λογαριασμό του στο X(πρώην Twitter) ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης η επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος από την χρήση κλιματιστικών σε 12ωρη καθημερινή βάση κυμαίνεται από 39  ευρώ και φτάνει στα 171 ευρώ ανάλογα με την ισχύ αλλά και την τεχνολογία του κλιματιστικού.

Τα παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικά είναι τα πλέον ενεργοβόρα. Για 12 ώρες καθημερινής χρήσης ένα κλιματιστικό 9.000btu που αποτελούν και την πιο συνήθη επιλογή για μικρότερους χώρους όπως υπνοδωμάτια, καταναλώνει 425,45 κιλοβατώρες τον μήνα με το κόστος να υπολογίζεται στα 63,82 ευρώ. Αντίστοιχα το κόστος το κλιματιστικό των 12.000btu ανέρχεται σε 85,91 ευρώ τον μήνα και το μεγαλύτερο, των 24.000 btu, σε 171,82 ευρώ τον μήνα.

Η κατανάλωση ενέργειας ενός νέου τύπου κλιματιστικού τεχνολογίας inverter είναι πολύ χαμηλότερη. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη ένα κλιματιστικό 9.000btu καταναλώνει συνολικά 260 κιλοβατώρες τον μήνα για 12ωρη καθημερινή χρήση με το κόστος να υπολογίζεται σε 39 ευρώ. Το κλιματιστικό 12.000 btu καταναλώνει για την ίδιας διάρκειας χρήση 350 κιλοβατώρες τον μήνα με το κόστος στα 52,50 ευρώ και αντίστοιχα το κλιματιστικό των 24.000 btu έχει κόστος 105 ευρώ τον μήνα.

klimatostiko fda31

Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί με την καλύτερη χρήση των κλιματιστικών αλλά και τη θωράκιση του σπιτιού ή του χώρου ώστε να διατηρεί συνθήκες φυσικού δροσισμού.

Για να είναι αποδοτικά τα κλιματιστικά και να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες και tips εξοικονόμησης ενέργειας.

Ένας γενικός κανόνας που πρέπει να τηρείται και αποτελεί σημαντικό παράγοντα που ανεβάζει το κόστος ρίχνοντας παράλληλα την απόδοση είναι η ρύθμιση της θερμοκρασίας του κλιματιστικού.

Η θερμική διαφορά μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού του σπιτιού πρέπει να είναι περίπου 8°C, ώστε να διατηρείται μια ευχάριστη θερμοκρασία στο σπίτι αλλά να μην παγώνει. Συγκεκριμένα, για τη σωστή κατανάλωση ρεύματος κλιματιστικού συνιστάται η ρύθμιση μεταξύ 25 - 28°C  τον χειμώνα και 20-23°C το καλοκαίρι.

Επιπλέον είναι σημαντικό για να πετύχουμε υψηλότερη απόδοση να μην υπάρχουν αντικείμενα που τυχόν εμποδίζουν την απόδοση του κλιματιστικού σε ακτίνα μισού μέτρου. Ρυθμίζουμε τις περσίδες έτσι ώστε ο δροσερός αέρας το καλοκαίρι, να κατευθύνεται όσο το δυνατόν υψηλότερα στον χώρο. Αερίζουμε τακτικά το χώρο, αποτρέποντας την ανακύκλωση του ίδιου αέρα. Δεν αφήνουμε πολλά παράθυρα ανοιχτά, κάτι που θα αυξήσει την κατανάλωση ρεύματος.

Σημαντικό είναι επίσης το κλιματιστικό να μην εμποδίζεται από άλλα αντικείμενα, όπως κουρτίνες, φυτά κλπ που εμποδίζουν τη ροή του εξερχόμενου αέρα.

Η ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού είναι σημαντική για την καλύτερη απόδοση όπως και ο έλεγχος των φίλτρων κάθε δύο μήνες ώστε να λειτουργεί καλύτερα και να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια, να έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να παράγει καθαρότερο κλιματισμό.

{https://x.com/Christo34335862/status/1800567525190914311?mx=2}