Ελλάδα

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα αλλά και καύσωνα με 44 βαθμούς

Κλέαρχος Μαρουσάκης: Προειδοποίηση για επικίνδυνα φαινόμενα αλλά και καύσωνα με 44 βαθμούς
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποιεί για καύσωνα - με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες έως και 44 βαθμούς - αλλά και επικίνδυνες καταιγίδες το επόμενο τριήμερο.

Σε ισχύ είναι από χθες Τρίτη το έκτακτο δελτίου καιρού της ΕΜΥ, με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει σήμερα στους 42 βαθμούς Κελσίου. 

Όπως σημειώνει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, αυτό το θερμό κύμα πληροί κι επίσημα τις προϋποθέσεις για να ονομαστεί... καύσωνας αφού ακόμη και τις βραδινές ώρες η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 28-30 βαθμούς.

Στο επίκεντρο του καύσωνα θα βρεθεί η ανατολική Ελλάδα, αλλά και το ανατολικό αιγαίο και η Κρήτη, με τον γνωστό μετεωρολόγο να ξεχωρίζει την Ρόδο, την Βοιωτία, την Αττική και το εσωτερικό της Θεσσαλίας.

Αναλυτικότερα για την Τετάρτη, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης προειδοποίησε για μέτρια αφρικανική σκόνη αλλά κυρίως για... λίβα - τον δυτικό άνεμο από αργά το απόγευμα που θα λειτουργήσει σαν καταβάτης φέρνοντας τις πιο ακραίες θερμοκρασίες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. 

Στην Αττική τώρα, ο δυτικός άνεμος θα φέρει σε άλλους «δροσιά» και σε άλλους ακριβώς το αντίθετο. Όπως ανέφερε, ο δυτικός-νοτιοδυτικός άνεμος θα έχει ως αποτέλεσμα στα δυτικά του νομού θερμοκρασίες έως 37 βαθμούς Κελσίου, αλλά ανατολικότερα του Υμηττού και πίσω από την Πεντέλη σαραντάρια.

Κορύφωση των φαινομένων θα έχουμε ωστόσο την Πέμπτη με 42αρια και 43αρια, τα οποία μάλιστα στο ανατολικό Αιγαίο θα παραμείνουν και την Παρασκευή (43 και 44 βαθμοί).

Μέτρα για τον καύσωνα έως ΚΑΙ την Πέμπτη:

  • υποχρεωτική παύση χειρωνακτικών εργασιών που εκτελούνται σε εξωτερικούς χώρους κατά το χρονικό διάστημα 12:00 - 17:00
  • τηλεργασία στο Δημόσιο
  • κλειστά σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία στον δήμο Αθηναίων) αλλά κανονικά οι Πανελλήνιες
  • κλειστή η Ακρόπολη 12:00-17:00

Επικίνδυνα φαινόμενα την Παρασκευή στη Βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα πάντα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, αυτός ο δυτικός άνεμος είναι που θα «σπρώξει» τον καύσωνα ανατολικότερα και θα φέρει στην χώρα μας την μεγάλη ανατροπή του καιρού.

Επικίνδυνες καταιγίδες προβλέπονται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε πολύ ενισχυμένους ανέμους - κι αρά ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση φωτιάς.

Το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ

Το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων που καλύπτει τις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο και συνοδεύεται από πολύ θερμές αέριες μάζες επεκτείνεται ανατολικότερα και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως και την Παρασκευή (14-6-2024). Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα.

Συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (11-6-2024) η θερμοκρασία θα φθάσει:

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 38 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς, τοπικά στα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 37 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά την Τετάρτη τους 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 42 βαθμούς και κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στην Κρήτη θα φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.