Ελλάδα

«Έβρασε» η Αττική: 6 περιοχές με θερμοκρασίες έως 39,5 βαθμούς - Και έρχονται χειρότερα

«Έβρασε» η Αττική: 6 περιοχές με θερμοκρασίες έως 39,5 βαθμούς - Και έρχονται χειρότερα Φωτογραφία: EUROKINISSI/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Οι περιοχές της Ελλάδας με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και η πρόγνωση για την αυριανή τρίτη ημέρα του καύσωνα.

Με τους 40 βαθμούς Κελσίου «φλέρταρε» το θερμόμετρο σε αρκετά σημεία της Αττικής σήμερα, ενώ σε οχτώ περιοχές της χώρας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 βαθμούς, καθώς κορυφώνεται το κύμα καύσωνα.

Μάλιστα, ο Κώστας Λαγουβάρδος, μιλώντας στο Dnews, προειδοποιεί ότι ο Ιούνιος- σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν- αναμένεται να είναι κατά 4-5 βαθμούς θερμότερος και έκανε λόγο για «σημαντική απόκλιση» την οποία παρακολουθούν οι ειδικοί.

Πάνω από τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Αττική σήμερα

Σε τρεις περιοχές της Αττικής η θερμοκρασία σήμερα ξεπέρασε τους 39 βαθμούς Κελσίου. Η υψηλότερη καταγράφηκε στην Κερατέα, με 39,5 βαθμούς, ενώ στους 39,2 έφτασε το θερμόμετρο στην Κάντζα και τους 39,1 στην Παλλήνη.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες στην Αττική σήμερα

  • Κερατέα 39,5
  • Κάντζα 39.2
  • Παλλήνη 39,1
  • Κορωπί 38,8
  • Βριλήσσια 38,6
  • Λαύριο 38,3
  • ΣΕΦ, Άλιμος, Άγιος Κοσμάς 34
  • Ανάβυσσος 34,5

Ψηλότερα το θερμόμετρο αύριο στην Αττική

Αύριο, Πέμπτη, η θερμοκρασία στην Αττική θα ανέβει περισσότερο, επισημαίνει ο Κώστας Λαγουβάρδος.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα πέσει λίγο, αλλά θα παραμείνει υψηλή, ενώ το Σαββατοκύριακο θα υποχωρήσει σημαντικά.

Πάνω από τους 43 βαθμούς το θερμόμετρο σήμερα

Η υψηλότερη θερμοκρασία σήμερα καταγράφηκε στο Λευκοχώρι Φθιώτιδας, όπου το θερμόμετρο έφτασε στους 43,2 βαθμούς Κελσίου, ενώ 43,1 έδειξε στη Σπάρτη.

Η μέση μέγιστη θερμοκρασία στην Ελλάδα ήταν 36,1 βαθμοί Κελσίου, σύμφωνα με το Meteo. Μάλιστα, σε 51 μετεωρολογικούς σταθμούς το θερμόμετρο ξεπέρασε τους 40 βαθμούς και 228 (από τους 509 ενεργούς) κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 37 βαθμών Κελσίου.

kaysonas-thermokrasia_54a6a.jpg

Καύσωνας: Πάνω από 80 °C η θερμοκρασία στην άσφαλτο και σε οροφές αυτοκινήτων

Drone που πέταξε πάνω από την εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας κατέγραψε τις συνθήκες που επικρατούσαν σήμερα εν μέσω καύσωνα.

Σύμφωνα με το βίντεο που προβλήθηκε στην εκπομπή Live News του Mega, η θερμοκρασία στην άσφαλτο και τις οροφές των αυτοκινήτων ξεπέρασε ακόμα και τους 80 βαθμούς Κελσίου.

Καύσωνας: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και την Πέμπτη

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και αύριο, Πέμπτη, σε ό,τι αφορά τόσο τις μέγιστες όσο και τις ελάχιστες τιμές της, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που έχει εκδώσει η ΕΜΥ για τον καύσωνα.

Μόνο στα βορειοδυτικά θα καταγράψει η θερμοκρασία μικρή πτώση αύριο. Αναλυτικότερα:

- Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

- Στη Θεσσαλία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 39 με 41 βαθμούς με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

- Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 41 με 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

- Στα νησιά του Ιονίου, τις Σποράδες και τις Κυκλάδες τους 35 με 37 βαθμούς, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου τους 38 με 40 και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τους 39 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Αττική αύριο, στο εσωτερικό η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 41-42, πιθανόν και τους 43 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές της Αττικής η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3-5 βαθμούς χαμηλότερη.

Η πρόγνωση καιρού για την Παρασκευή

Τέλος, την Παρασκευή, η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια. Μεταβολή του καιρού αναμένεται στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, με καταιγίδες που θα συνοδεύονται από ισχυρούς ανέμους.

- Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

- Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

- Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου.