Ελλάδα

Time lapse βίντεο από την πυρκαγιά στο Μαστραντώνη Αχαΐας

Time lapse βίντεο από την πυρκαγιά στο Μαστραντώνη Αχαΐας Φωτογραφία: FACEBOOK
«Από τη στιγμή που υπήρξε σπίθα και εκδηλώθηκε πυρκαγιά, αυτή ήταν αναμενόμενο να είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο» σημειώνειο ερευνητής Θόδωρος Γιάνναρος.

Η δασική πυρκαγιά κοντά στο Μαστραντώνη Αχαΐας που βρίσκεται σε εξέλιξη απεικονίζεται σε time lapse βίντεο που ανάρτησε το meteo.
Όπως φαίνεται και στο βίντεο από εικόνες της webcam του meteo.gr στο Καλέντζι η φωτιά επεκτάθηκε αμέσως λόγω των ισχυρών ανέμων.

«Όπως είχε τονισθεί και στις πυρομετεωρολογικές προειδοποιήσεις της ομάδας μας, σήμερα υπήρχε πολύ υψηλό δυναμικό σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο ώστε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιών, αυτές να είναι καθοδηγούμενες από τον άνεμο» σημειώνεει στην ανάρτηση ο

«Αξίζει να τονισθεί ότι υπό τις επικρατούσες συνθήκες είναι αυξημένη η πιθανότητα για κηλιδώσεις.Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η εν εξελίξει δασική πυρκαγιά κοντά στο Μαστραντώνη Αχαΐας όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο από εικόνες από την webcam του meteo.gr στο Καλέντζι.

Υπενθυμίζεται ότι οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες στην περιοχή θα παραμείνουν εξαιρετικά ευνοϊκές για τη φωτιά, καθώς η ευκολία ανάφλεξης της βλάστησης θα είναι πολύ υψηλή και οι ΒΑ άνεμοι θα συνεχίσουν να πνέουν ισχυροί έως αργά το απόγευμα, νωρίς το βράδυ»

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιµης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θεόδωρος Γιάνναρος, «Από τη στιγμή που υπήρξε σπίθα και εκδηλώθηκε πυρκαγιά, αυτή ήταν αναμενόμενο να είναι καθοδηγούμενη από τον άνεμο. Πολύ χαμηλή η περιεχόμενη υγρασία στα νεκρά δασικά καύσιμα διευκολύνει την ανάφλεξη, επιταχύνοντας το ρυθμό εξάπλωσης της πυρκαγιάς και συνεισφέροντας στην ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων».

{https://www.facebook.com/tmgiannaros/posts/pfbid0mEWFWKGULWd9AruQx1YWZVYgCMoYBsa7SaKZp6jWTEq7mfy4FjPRgae4H3Gx5rQZl}