Διεθνή

Συναγερμός στην Ινδία για την φονική αμοιβάδα: Τρώει τον εγκέφαλο - Τα συμπτώματα

pexels pexels
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ινδία καθώς τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη μόλυνση με την εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα Naegleria fowleri.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά ένα 14χρονο αγόρι από την Κεράλα, το οποίο πέθανε από αυτή τη σπάνια εγκεφαλική λοίμωξη. Το παιδί μολύνθηκε με Naegleria fowleri μετά από κολύμπι σε μια μολυσμένη λίμνη. Η αμοιβάδα εισήλθε στον οργανισμό του μέσω των ρυπασμένων υδάτων και, παρά τις προσπάθειες θεραπείας, το παιδί δεν επιβίωσε.

Στις 21 Μαΐου, επίσης στην Κεράλα, ένα 5χρονο κορίτσι έχασε τη ζωή του από την ίδια λοίμωξη, ενώ στις 25 Ιουνίου, ένα 13χρονο κορίτσι πέθανε με τον ίδιο τρόπο.

Τι είναι η Naegleria fowleri;

Σύμφωνα με το NDTV, η Naegleria fowleri είναι μια μικροσκοπική αμοιβάδα που ζει σε ζεστά γλυκά νερά, όπως λίμνες, ποτάμια και θερμές πηγές, καθώς και στο έδαφος και στο ανεπεξέργαστο νερό.

Η κολύμβηση ή η κατάδυση σε μολυσμένο νερό μπορεί να επιτρέψει στην αμοιβάδα να εισέλθει από τη μύτη και να ταξιδέψει στον εγκέφαλο, προκαλώντας μια σοβαρή και συχνά θανατηφόρα λοίμωξη, γνωστή ως πρωτοπαθής αμεβική μηνιγγοεγκεφαλίτιδα (PAM). Αυτή η λοίμωξη εξαπλώνεται γρήγορα και απαιτεί άμεση ιατρική αντιμετώπιση.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ακόμη γνωστές αποτελεσματικές θεραπείες για αυτή τη λοίμωξη. Οι γιατροί χρησιμοποιούν σήμερα έναν συνδυασμό φαρμάκων όπως η αμφοτερικίνη Β, η αζιθρομυκίνη, η φλουκοναζόλη, η ριφαμπίνη, η μιλτεφοσίνη και η δεξαμεθαζόνη για τη διαχείριση της νόσου.

Τα σοβαρά συμπτώματα

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, πυρετό, ναυτία, εμετό και αλλαγές στην ψυχική κατάσταση. Το CDC αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται, πεθαίνουν μέσα σε μία έως 18 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι άνθρωποι που μολύνονται συνήθως πέφτουν σε κώμα και πεθαίνουν περίπου πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.