Επιχειρήσεις

Αναβάθμισε την τιμή - στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η AXIA

Αναβάθμισε την τιμή - στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η AXIA
Η AXIA αναβάθμισε την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 27,40 ευρώ από 24,80 ευρώ, προβλέποντας 64% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η αναβάθμιση βασίζεται σε νέο report που λαμβάνει υπόψη το deal πώλησης της θυγατρικής ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς.

Η AXIA τονίζει ότι η μόχλευση δεν αποτελεί πλέον θέμα για τον Όμιλο. Το επενδυτικό story είναι πλέον ξεκάθαρο και υπάρχει μεγάλη απόσταση ανάμεσα στην αποτίμηση της αγοράς για τον τομέα παραχωρήσεων και την πραγματική εσωτερική αξία.

Κατά το τελευταίο έτος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κέρδισε τον διαγωνισμό για την Αττική Οδό και το ΒΟΑΚ, ενώ ανακοίνωσε την πώληση του 36,6% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για 900 εκατ. ευρώ. Ο κατασκευαστικός βραχίονας αύξησε την λειτουργική κερδοφορία κατά 70% στα 137 εκατ. ευρώ, ενώ ο τομέας θερμικής ενέργειας (ΗΡΩΝ) επέστρεψε στην μητρική εταιρεία 150 εκατ. ευρώ το 2023.

Η επενδυτική ισχύς του Ομίλου ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ, τα οποία με τη μόχλευση αντιστοιχούν σε έργα 9-10 δισ. ευρώ. Η διοίκηση επιβεβαιώνει ότι θα παραμείνει δραστήρια στον τομέα των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με αξία έργων ΣΔΙΤ στην Ελλάδα εκτιμώμενη στα 10 δισ. ευρώ και στα Βαλκάνια στα 2-3 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η AXIA υπογραμμίζει ότι η μόχλευση δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα, επιτρέποντας στον Όμιλο να κυνηγήσει νέες επενδύσεις με μετριοπαθή μόχλευση. Το καθαρό ταμείο της μητρικής εταιρείας εκτιμάται στα 600 εκατ. ευρώ και τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα στα 1,5 δισ. ευρώ.

Η αποτίμηση της αγοράς φαίνεται να υποτιμά την αξία του χαρτοφυλακίου παραχωρήσεων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αν και περιλαμβάνει λειτουργικά έργα που επιστρέφουν μερίσματα. Η AXIA θεωρεί ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος για holding company discount, καθώς η κερδοφορία προέρχεται από πλήρως ελεγχόμενες δραστηριότητες.

Με βάση τη μέθοδο Sum Of The Parts, η AXIA υπολογίζει την τιμή-στόχο για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 27,40 ευρώ ανά μετοχή, διατηρώντας τη σύσταση αγοράς με περιθώριο ανόδου 64%.

Για το 2024, η AXIA αναμένει EBITDA 384 εκατ. ευρώ, το 2025, μετά την έναρξη των παραχωρήσεων για Εγνατία και Αττική Οδό, στα 533,7 εκατ. ευρώ, και το 2026 στα 680 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να φθάσουν τα 220 εκατ. ευρώ το 2028 από 141 εκατ. ευρώ το 2025.