Ελλάδα

Στις φλόγες η Πελοπόννησος: Καίγονται Ηλεία, Αχαΐα - 10χλμ το πύρινο μέτωπο, εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά

Στις φλόγες η Πελοπόννησος: Καίγονται Ηλεία, Αχαΐα - 10χλμ το πύρινο μέτωπο, εκκενώθηκαν δεκάδες χωριά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΑΡΧΕΙΟΥ
Η φωτιά της Αχαΐας πέρασε στην Ηλεία, μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις περιοχών.

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι φωτιές που καίνε σε Ηλεία, Αχαΐα και Αργολίδα. Στην Αχαΐα, το πύρινο μέτωπο φτάνει τα 10 χιλιόμετρα, και για την κατάσβεση επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 38 οχήματα, 3 αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης σε Αχαΐα και Ηλεία, μεταβαίνει στο σημείο κα ο Υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αχαΐας, Νίκος Ρουμελιώτης για τον επιχειρησιακό συντονισμό.

Συμφωνα με την ΕΡΤ τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν καεί στην Ηλεία. Πριν από λίγο νέα μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην περιοχή Ντόμπρινο, ανάμεσα στον Άγιο Γεώργιο και στα Λαστέικα στον νομό Ηλείας σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από το ilialive. Στο σημέιο σπεύδουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τις φωτιές που ξέσπασαν στα Λαστέικα είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό καθώς ξέσπασαν σε 4 διαφορετικά σημεία μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το ilialive γίνονται έρευνες από τις αρχές για τον εντοπισμό του εμπρηστή.

Η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μαστραντώνη, του δήμου Ερυμάνθου στην Αχαΐα κρίνεται επικίνδυνη λόγω και των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή. Αρχικά οι φλόγες επεκτάθηκαν προς τον Δήμο Δυτικής Αχαΐας και πλέον πέρασαν και στον νομό Ηλείας, που ήδη αντιμετωπίζει άλλα πύρινα μέτωπα.

{https://www.facebook.com/epoxikoipirosvestes/posts/pfbid02ZPaACK5uTcxDSqSpy2v9H8m57aBFodEQ5vEDEF6dN2kJBWnkDo2Dhi1tWVF2LReGl}

Καλύτερη είναι η εικόνα ωστόσο στο Κρανίδι, όπου νωρίτερα κάηκαν σπίτια. Ο δήμαρχος είχε ζητήσει την εκκένωση από την ανατολική πλευρά. Στο σημείο επιχειρούν 48 πυροσβέστες, 21 οχήματα και 6 ελικόπτερα.

{https://www.youtube.com/watch?v=qUTMFsgTcMI}

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός, μίλησε στο Action 24 γα τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή.

«Στο Κρανίδι πλέον το μέτωπο δεν είναι μεγάλο, νομίζω ότι έχει ελεγχθεί πλήρως, με μία πολύ συντονισμένη προσπάθεια της πυροσβεστικής. Το ευτύχημα είναι ότι δεν χάθηκαν σπίτια. Έχουν γίνει ζημιές, εκτεταμένες, κυρίως σε ελαιόδεντρα και η φωτιά περιορίστηκε έξω από τον οικισμό».

Σημείωσε ακόμα ότι είναι «μια δύσκολη ημέρα σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από οχτώ εστίες στην Πελοπόννησο, σχεδόν σε όλες τις περιφερειακές ενότητες. Οι μεγαλύτερες ήταν στη Μεγαλόπολη, όπου έχει ελεγχθεί σε μεγάλο βαθμό και τώρα στη Μεσσηνία. Στη Μεγαλόπολη έχω δει καταστροφές σε 4-5 κατοικίες. Στη Μεσσηνία νομίζω ότι έχει τεθεί σε έλεγχο με ενημέρωση που είχα» όπως είπε.

Σε κέντρα φιλοξενείας οι κάτοικοι του Πύργου λόγω της φωτιάς

Σε κέντρα φιλοξενίας θα διαμείνουν όσοι από τους κατοίκους των περιοχών που απομακρύνθηκαν λόγω της πυρκαγιάς στην Ηλεία.
Συγκεκριμένα με απόφαση του Δημάρχου Πύργου κ. Στάθη Καννή δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης του πληθυσμού που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Ο Δήμος ενημερώνει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών ότι λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή και στο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Βαρβάρας. Παράλληλα όπως έγινε γνωστό αναβάλλεται κάθε προγραμματισμένη εκδήλωση του δήμου Πύργου.

Οι δυνάμεις στα πύρινα μέτωπα

Στην Αχαΐα επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 4 πεζοπόρα τμήματα, 38 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στην Ηλεία επιχειρούν 50 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρο, 19 οχήματα, 8 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Στη Μεγαλόπολη επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα.

Εκκενώσεις οικισμών και 112

Μπαράζ μηνυμάτων για εκκενώσεις περιοχών έχει στείλει το 112 για τη φωτιά στην Αχαΐα και την Ηλεία.
Ενώ νωρίτερα ένας 55χρονος πέθανε στη φωτιά στην Ηλεία, όπου έχει ζητηθεί η εκκένωση πολλών οικισμών, καθώς η πυρκαγιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις.

Ο 55χρονος πήγε να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς στη Μυρτιά, αλλά έπαθε αναρρόφηση και άφησε την τελευταία του πνοή, αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες.  Η φωτιά που ξέσπασε στο Αλποχώρι Ηλείας έχει πάρει διαστάσεις και έχει ζητηθεί η εκκένωση των περιοχών Σκαφιδιά, Άγιος Ηλίας, Βάλμη, Μασουραίικα, Μυρτιά και Σκουροχώρι.

Πριν από λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Μαζαράκι, Πρόδρομο, Σιμόπουλο, Σκλίβα, Βουλιαγμένη, Καλό Παιδί και Λαγανά προς τον Πύργο. Ακολούθησε οδηγία εκκένωσης των περιοχών Αντωναίικα και Λάτας, προς Αμαλιάδα, από το Σιμόπουλο. Νωρίτερα μεταξύ άλλων εκδόθηκε και νέο μήνυμα από το 112 προς του κατοίκους της Σκαφιδιάς και του Αγίου Ηλία ώστε να απομακρυνθούν προς Πύργο.

{https://x.com/112Greece/status/1804205237676208399}

{https://twitter.com/112Greece/status/1804196596608848063}

Νωρίτερα με νέα εντολή εκκενώθηκαν τα χωριά Πετραίικα, Απιδούλα.

{https://twitter.com/112Greece/status/1804186638416810384}

{https://twitter.com/112Greece/status/1804181347201700132}

{https://twitter.com/112Greece/status/1804177682957242873}

Σημειώνεται πως με εντολή της 6ης ΥΠΕ έχουν τεθεί σε επιφυλακή ανεξαρτήτως των εφημεριών τα νοσοκομεία των Πατρών, του Πύργου και της Αργολίδας λόγω της φωτιάς στην περιοχή.

Πριν από λίγο αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Πατρών – Πύργου, που είχε διακοπεί νωρίτερα, από το ύψος της κοινότητας, Χανάκια μέχρι και το ύψος της κοινότητας, Δουνέικα λόγω της πυρκαγιάς, που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή, Αλποχώρι.