Οικονομία

Υποχρεωτική χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών στα εστιατόρια από την 1η Αυγούστου 2024

Υποχρεωτική χρήση φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών στα εστιατόρια από την 1η Αυγούστου 2024
Σύμφωνα με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, τα εστιατόρια που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα υποχρεούνται να χρησιμοποιούν φορολογικούς ηλεκτρονικούς μηχανισμούς (ΦΗΜΑΣ) εστιατορίου ή φορολογικούς ταμειακούς μηχανισμούς (ΦΤΜ) εστιατορίου από την 1η Αυγούστου 2024.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις διατάξεις των νόμων 4308/2014 και 4389/2016, καθώς και άλλες σχετικές διατάξεις.

Στόχος της είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης στον τομέα της μαζικής εστίασης.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα εστιατόρια υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ΦΗΜΑΣ ή ΦΤΜ που πληρούν τις τεχνικές προδιαγραφές της απόφασης Α.1173/2022 ή των παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικής έκδοσης στοιχείων.

Η υποχρέωση αυτή αφορά σε όλες τις οντότητες εστίασης ανεξαρτήτως μεγέθους, εφόσον δραστηριοποιούνται στον τομέα της μαζικής εστίασης με πλήρη επεξεργασία γευμάτων και εξυπηρέτηση πελατών σε τραπεζοκαθίσματα.

Από την υποχρέωση εξαιρούνται οι οντότητες εστίασης που λειτουργούν σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, εκτός αν έχουν ανακηρυχθεί τουριστικοί τόποι.

Επίσης, εξαιρούνται οι συναλλαγές πώλησης σε πακέτο, διανομής και αυτοεξυπηρέτησης.

Αρχικά είχε δοθεί διορία έως και την 30.06.2024, ώστε οι επιχειρήσεις εστίασης που λειτουργούν με σερβίρισμα σε τραπεζοκαθίσματα και εκδίδουν τις αποδείξεις με τη χρήση απλών ΦΗΜ να παύσουν τη χρήση τους και να τους αντικαταστήσουν με έναν από τους ειδικούς φορολογικούς μηχανισμούς που προβλέπονται από την ΑΑΔΕ.

Η διορία όμως αυτή επεκτάθηκε για ένα μήνα.